REAL TIME |

Κώστας Σταμπολής: Τώρα ανακάλυψαν τον σοβαρό γεωπολιτικό κίνδυνο στην Κύπρο;

Κώστας Σταμπολής: Τώρα ανακάλυψαν τον σοβαρό γεωπολιτικό κίνδυνο στην Κύπρο;

Κώστας Σταμπολής: Κάθε αναβολή δεν είναι καλή. Άρα και αυτή η αναβολή δεν είναι θετικό σημάδι. Έχω μεγάλες αμφιβολίες αν υπάρξει τελική συμφωνία, καθότι η Κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε μέσω του Υπουργείου Ενέργειας να γίνει αξιολόγηση του έργου από ανεξάρτητο συμβουλευτικό οίκο. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.

Είχαν δοθεί όλες οι εγκρίσεις και δεν υπήρξε πρόβλημα και θέμα γεωπολιτικό. Αίφνης βλέπουμε την κυπριακή πλευρά να προβάλλει τη μία δικαιολογία μετά την άλλη. Αυτές δεν είναι σοβαρές ενδείξεις. Τώρα ανακάλυψαν τον γεωπολιτικό κίνδυνο με την Τουρκία; Τη γεωπολιτική ανωμαλία οι Κύπριοι τη ζούνε 50 χρόνια. Τώρα ανακάλυψαν τον σοβαρό κίνδυνο; Το δίκαιο της θάλασσας προστατεύει την Ελλάδα και την Κύπρο. Αν η Τουρκία θέλει να το κάνει θέμα, μπορεί να πάρει την κατάλληλη απάντηση μέσω των ευρωπαϊκών οργάνων, καθώς αυτή είναι μια ευρωπαϊκή ηλεκτρική σύνδεση. Αυτό δεν μετράει;

Είναι μία διασύνδεση του δικτύου της ενέργειας της Κύπρου με την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Δεν υπάρχει κανένα έλλειμμα υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το έργο είναι κομβικής σημασίας για αυτόν ακριβώς τον λόγο, γιατί ενώνει το ηλεκτρικό δίκτυο της Κύπριου με το ηλεκτρικό δίκτυο της Ελλάδας και μέσω της Ελλάδας με το ευρωπαϊκό δίκτυο. Γι’αυτό χρηματοδοτείται το έργο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελλάδα έχει έναν ευρύτερο ρόλο στην περιοχή, λόγω του εκτεταμμένου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας που έχει, με τα νησιά και των άλλων χωρών της περιοχής. Η διασύνδεση με την Κύπρο έχετε να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η Κύπρος θα βγει ωφελημένη. Θα έχει τη δυνατότητα εισαγωγής και εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube