Η επίσημη ενημέρωση για όσα συζητήθηκαν επί της ουσίας στη σύσκεψη της Τρίτης στη Λευκωσία παραμένει ελάχιστη, ωστόσο υπάρχουν εκτιμήσεις ότι είναι δυνατός ένας συμβιβασμός τις επόμενες λίγες μέρες.

Μια συμφωνία ικανοποιητική και για τις δύο πλευρές θα μπορούσε να επιτευχθεί, όπως πληροφορείται ο «Φ», αν η ελληνική Κυβέρνηση και ο ΑΔΜΗΕ αποδέχονταν κάποιες διαφοροποιήσεις που θα μείωναν το κόστος για τους Κύπριους καταναλωτές, στο σενάριο που η ηλεκτρική διασύνδεση διακοπεί ή εμποδιστεί από απρόβλεπτο παράγοντα (ανωτέρα βία).

Από πλευράς της, η κυπριακή Κυβέρνηση φέρεται να παραμένει έτοιμη να αποδεχθεί τα δύο βασικά αιτήματα του ΑΔΜΗΕ για ισάριθμες αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο της διασύνδεσης, τα οποία άλλωστε είχε αποδεχθεί στην προκαταρκτική συμφωνία της Δευτέρας 2/9, η οποία δεν έχει επικυρωθεί ακόμα. Δηλαδή, πρώτον, να χρηματοδοτήσει η Κυβέρνηση και όχι απευθείας οι καταναλωτές ρεύματος -πιθανό με έγκριση προϋπολογισμού από τη Βουλή- τη χρηματοδότηση του ΑΔΜΗΕ με 25 εκατ. τον χρόνο για την πενταετία 2025 – ‘29, για ανάκτηση μέρους των δαπανών του για την εκτέλεση των έργων και, δεύτερο, να παραταθεί για 17 χρόνια αντί για 12 η παραχώρηση Wacc (απόδοση κεφαλαίου – κέρδους) ύψους 8.3% στον φορέα υλοποίησης, για να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του έργου.

Δεν είναι γνωστό με ποιο τρόπο θα μπορούσαν οι δύο κυβερνήσεις και ο ΑΔΜΗΕ να βρουν μία συναινετική φόρμουλα που να ικανοποιεί την κυπριακή πλευρά ως προς τον στόχο της μείωσης της οικονομικής επιβάρυνσης των καταναλωτών στην Κύπρο στο χειρότερο ενδεχόμενο, δηλαδή της μη λειτουργίας μιας διασύνδεσης που θα έχει κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια.

Αν και αρχικά είχε δημοσιευτεί πληροφορία για πρόθεση των μερών να πραγματοποιήσουν χθες νέα τηλεδιάσκεψη, η πληροφόρηση που έχουμε αναφέρει πως δεν έγινε τέτοια τηλεδιάσκεψη. Υπάρχει όμως πιθανότητα κάτι τέτοιο να γίνει είτε σήμερα, είτε πολύ σύντομα.

Τόσο η κυπριακή Κυβέρνηση όσο και η ελληνική, αλλά ιδιαίτερα ο ΑΔΜΗΕ, που καίγεται να δώσει το (ήδη αργοπορημένο) Full Notice To Proceed στη Nexans για να μην ανατραπούν όλα και να κινδυνεύσει με ζημιές εκατομμυρίων, διαβεβαιώνουν πως θέλουν έναν διακανονισμό όσο το δυνατό γρηγορότερα.

Το Προεδρικό, όμως, και ο ΑΔΜΗΕ συμφωνούν τουλάχιστο σε αυτό: Το Full Notice To Proceed μπορεί να δοθεί μόνο αν και όταν υπάρξει συνεννόηση για τα ανοικτά ζητήματα.

Οι δύο πλευρές γνωρίζουν πως η Nexans δεν θα περιμένει επ’ άπειρον, παρόλο που το συμβόλαιο του 1.4 δισ. που έχει στα χέρια της θα δικαιολογούσε λίγη υπομονή ακόμα.

Φιλελεύθερος