Κίνα , Πυρηνικά Όπλα 26 Σεπτεμβρίου 2024

Κίνα: Επιτυχής εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου στον Ειρηνικό

Κίνα: Επιτυχής εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου στον Ειρηνικό

REUTERS/Jason Lee/File Photo

Το Πεκίνο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τύπο του πυραύλου

Σε δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου στον Ειρηνικό για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, προχώρησε η Κίνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στο Πεκίνο.

Ο πύραυλος, οποίος ήταν εξοπλισμένος με μια εικονική κεφαλή, έπεσε στην προγραμματισμένη περιοχή- στόχο, στην ανοιχτή θάλασσα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, που είναι ασυνήθιστη, επειδή σπάνια αναφέρονται τέτοιες κινεζικές δοκιμές πυραύλων. Σύμφωνα με το υπουργείο, «σκοπός ήταν να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα της εκτόξευσης, στο πλαίσιο της στρατιωτικής εκπαίδευσης».

«Ήταν μια εκτόξευση ρουτίνας στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος εκπαίδευσης και δεν στράφηκε εναντίον καμίας χώρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ζανγκ Σιάογκανγκ, προσθέτοντας ότι είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων οι γύρω χώρες.

Το Πεκίνο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τύπο του πυραύλου ή τη συγκεκριμένη περιοχή της δοκιμής.

Ο Ankit Panda της δεξαμενής σκέψης Carnegie Endowment for International Peace, δήλωσε ότι η Κίνα συνήθως διεξάγει τέτοιες δοκιμές στον δικό της εναέριο χώρο. «Αυτό είναι διαφορετικό και πιθανώς η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που βλέπουμε μια τέτοια δοκιμή».

Η δοκιμή είναι πιθανόν μια ένδειξη «του συνεχιζόμενου πυρηνικού εκσυγχρονισμού της Κίνας, ο οποίος αντικατοπτρίζεται στις νέες απαιτήσεις για δοκιμές».

Η τελευταία γνωστή δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από την Κίνα πάνω από τον Ειρηνικό χρονολογείται από τον Μάιο του 1980. Εκείνη την εποχή, ο πύραυλος Dongfeng-5 κάλυψε μια απόσταση 9.000 χιλιομέτρων.

Η Κίνα αργότερα δοκίμασε άλλα μοντέλα πυραύλων τύπου Dongfeng (DF) υπό διαφορετικές συνθήκες. Η Κίνα διαθέτει τον DF-41, έναν τύπο διηπειρωτικού πυραύλου, που μπορεί να διανύσει έως και 15.000 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, η Κίνα έχει περισσότερες από 500 πυρηνικές κεφαλές και αναμένεται να συνεχίσει να επεκτείνει το οπλοστάσιό της. Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα εξακολουθεί να έχει σημαντικά λιγότερες πυρηνικές κεφαλές από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube