Ισραήλ 4 Σεπτεμβρίου 2024

ΗΠΑ: Επείγονται και ασκούν πιέσεις για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

ΗΠΑ: Επείγονται και ασκούν πιέσεις για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

«Καιρός να οριστικοποιηθεί» συμφωνία για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Η τοποθέτηση της Ουάσιγκτον καταγράφτηκε δυο ημέρες μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού πως βρήκε σε υπόγεια σήραγγα στη Λωρίδα της Γάζας τους σορούς έξι ομήρων που είχαν εκτελεστεί «εξ επαφής», κατ’ αυτόν, από μέλη του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.

Οι όμηροι είχαν απαχθεί και οδηγηθεί στη Λωρίδα της Γάζας κατά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, το έναυσμα στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας σε αντίποινα.

«Παραμένουν δεκάδες όμηροι στη Γάζα που ακόμη περιμένουν συμφωνία που θα επιτρέψει να γυρίσουν σπίτια τους. Είναι καιρός να οριστικοποιηθεί αυτή η συμφωνία», δήλωσε χθες στους διαπιστευμένους συντάκτες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Πρόσθεσε ότι «τις επόμενες ημέρες, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συζητούν με εταίρους στην περιοχή για να εξασφαλιστεί οριστική συμφωνία», αναφερόμενος στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και της Ουάσιγκτον προκειμένου να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, που θα συνοδευτεί από απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης.

Αφού ζήτησε δημόσια «συγγνώμη που δεν φέραμε πίσω ζωντανούς» τους έξι ομήρους, ο κ. Νετανιάχου ορκίστηκε πως το παλαιστινιακό ισλαμιστικό τρομοκρατικό κίνημα θα πληρώσει «πολύ ακριβά». «Δεν θα υποχωρήσω στις πιέσεις», διεμήνυσε επίσης.

Επαναλαμβάνει εξάλλου πως θεωρεί απαραίτητο η χώρα του να διατηρήσει τον έλεγχο του λεγόμενου «διαδρόμου της Φιλαδέλφειας», κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, ζήτημα που έχει αναχθεί σε μείζον εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις.

Από την άλλη, η Χαμάς απαιτεί την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων του Ισραήλ από τον θύλακο, συμπεριλαμβανομένου του διαδρόμου αυτού, που κατέλαβαν τον Μάιο.

Το βράδυ προχθές Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, ο Αμπού Ουμπέιντα, προειδοποίησε ότι οι όμηροι που συνεχίζει να κρατά θα γυρίσουν πίσω «σε φέρετρα» αν το Ισραήλ συνεχίσει τη στρατιωτική πίεση, «αντί να κλείσει συμφωνία».

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε χθες να διενεργηθεί «ανεξάρτητη» έρευνα για την «εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες» των έξι ομήρων.

Παράλληλα χθες η αμερικανική δικαιοσύνη έδωσε στη δημοσιότητα ποινικές διώξεις σε βάρος έξι ηγετικών στελεχών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς για «τρομοκρατία», συμπεριλαμβανομένου του Γιαχία Σινουάρ, του νέου πολιτικού ηγέτη του, που θεωρείται «εγκέφαλος» της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ δεν θα εγκαταλείψει ποτέ εδάφη που χρειάζεται για την ασφάλειά του», σημείωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μάιραβ Ζονσάιν, αναλύτρια του κέντρου μελετών International Crisis Group.

Ο κ. Νετανιάχου δεν έχει πάψει να επαναλαμβάνει ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο ωσότου καταστραφεί η Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, που το Ισραήλ χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Κατά την έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου έχασαν τη ζωή τους στην ισραηλινή πλευρά 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 97 παραμένουν στον θύλακο, πλην όμως 33 από αυτούς έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Παράλληλα συνεχίστηκαν χθες -για έβδομη συναπτή ημέρα – οι «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube