REAL TIME |

ΗΠΑ , Κίνα 30 Σεπτεμβρίου 2024

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε στρατιωτική βοήθεια στην Ταϊβάν αξίας μισού και πλέον δισ. δολαρίων

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε στρατιωτική βοήθεια στην Ταϊβάν αξίας μισού και πλέον δισ. δολαρίων

Την ενέκρινε ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε χθες Παρασκευή τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας αξίας 567 εκατ. δολαρίων στην Ταϊβάν, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του στον Λευκό Οίκο, ακόμη μια κίνηση της Ουάσιγκτον για την ενίσχυση του στρατού της νήσου που εγείρει κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης των εντάσεων με την Κίνα.

Παρότι επισήμως οι ΗΠΑ δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν —επισήμως, τη Δημοκρατία της Κίνας—, η Ουάσιγκτον είναι η σημαντικότερη προστάτιδα δύναμη της νήσου και ο βασικός προμηθευτής του στρατού της. Η Κίνα, που θεωρεί την Ταϊβάν κινεζική επαρχία προορισμένη να επανενωθεί μια μέρα με την ηπειρωτική χώρα, έχει απαιτήσει επανειλημμένα η αμερικανική κυβέρνηση να σταματήσει να την εξοπλίζει.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο κ. Μπάιντεν έδωσε στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δικαιοδοσία να κατευθύνει τη διάθεση στρατιωτικών ειδών και υπηρεσιών αξίας 567 εκατ. δολαρίων από το υπουργείο Άμυνας στην Ταϊβάν.

Η ανακοίνωση δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες για τα είδη ή τις υπηρεσίες που θα διατεθούν.

Τον Απρίλιο, ο κ. Μπάιντεν εξασφάλισε να περάσει από το Κογκρέσο νόμος που προβλέπει τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, εν μέσω του πολέμου με τη Ρωσία, καθώς και στο Ισραήλ και στην Ταϊβάν.

Η Ταϊπέι έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για καθυστερήσεις στις αμερικανικές παραδόσεις όπλων, ιδίως αναβαθμισμένων μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube