REAL TIME |

ΗΠΑ , Ισραήλ 30 Σεπτεμβρίου 2024

ΗΠΑ: Αναπτύσσουν όλο και περισσότερες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή

ΗΠΑ: Αναπτύσσουν όλο και περισσότερες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή
Τι αναφέρει το Politico

Οι ΗΠΑ ενισχύουν περαιτέρω τη στρατιωτική τους παρουσία στη Μέση Ανατολή, στέλνοντας επιπλέον στρατεύματα και θέτοντας άλλα σε ετοιμότητα, καθώς η ένταση στην περιοχή αυξάνεται.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται μετά την εξουδετέρωση του αρχηγού της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα από τις ισραηλινές δυνάμεις στον Λίβανο την Παρασκευή.

Όπως αναφέρει το Politico, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν διέταξε την Κυριακή το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln και τα προσαρτημένα αντιτορπιλικά του να παραμείνουν στην περιοχή, μόλις ένα μήνα μετά την αναδιάταξή τους στη Μέση Ανατολή, ενώ βρίσκονταν σε προγραμματισμένη αποστολή στον Ειρηνικό.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν πρόσθετες «δυνατότητες αεροπορικής υποστήριξης τις επόμενες ημέρες» και ότι η ομάδα αμφίβιας ετοιμότητας USS Wasp θα παραμείνει στην ανατολική Μεσόγειο. Η ομάδα περιλαμβάνει τα αμφίβια πλοία USS New York και USS Oak Hill, μαζί με χιλιάδες πεζοναύτες που είναι σε θέση να εκτελέσουν εκκενώσεις πολιτών από τον Λίβανο, αν χρειαστεί. Το Wasp, το οποίο μπορεί να εκτοξεύσει μικρές βάρκες στην ξηρά, είναι επίσης φορτωμένο με μαχητικά αεροσκάφη F-35B που πετούν οι πεζοναύτες, δίνοντας στους στρατιωτικούς σχεδιαστές μια επιπλέον εναέρια επιλογή, αν χρειαστεί.

«Αναπτύξαμε κάποιες πρόσθετες δυνάμεις στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι στην εκπομπή “This Week” του ABC την Κυριακή. «Έχουμε τώρα περισσότερες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή από ό,τι τον Απρίλιο, όταν το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Έτσι, υπάρχει ήδη μια πολύ ισχυρή στρατιωτική ικανότητα για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και να βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ, αν χρειαστεί».

Σε ανακοίνωση της Κυριακής, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι τα πλοία υποστηρίζονται από «την αυξημένη παρουσία μαχητικών και επιθετικών μοίρας του DoD, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών F-22, F-15E, F-16 και A-10».

Το Τρούμαν, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται στον Ατλαντικό, είχε αρχικά προγραμματιστεί να αντικαταστήσει το Λίνκολν και να επιτρέψει στο αεροπλανοφόρο να επιστρέψει στις επιχειρήσεις στον Ειρηνικό, αν και τα σχέδια αυτά μπορεί να έχουν αλλάξει τώρα, αν αποφασιστεί να τοποθετηθούν και τα δύο αεροπλανοφόρα στη Μέση Ανατολή.

Σε άλλο σημείο της περιοχής την Πέμπτη, δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά κατέρριψαν αρκετούς πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσαν οι δυνάμεις των Χούτι εναντίον των πλοίων που διέσχιζαν την Ερυθρά Θάλασσα.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσης την Κυριακή ότι οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές εξουδετέρωσαν 37 μαχητές της Αλ Κάιντα και του ISIS στη Συρία στις 16 και 24 Σεπτεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων αρκετών επιχειρησιακών ηγετών.

Κατά τη διάρκεια της εννεάμηνης αποστολής της ομάδας κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Dwight D. Eisenhower στην Ερυθρά Θάλασσα, οι αμερικανικές δυνάμεις εκτόξευσαν περισσότερους από 135 πυραύλους χερσαίας επίθεσης Tomahawk εναντίον στόχων των Χούτι στην Υεμένη.

Τα αεροσκάφη F/A-18 επί του Eisenhower εκτόξευσαν επίσης 60 πυραύλους αέρος-αέρος και 420 όπλα αέρος-επιφανείας κατά τη διάρκεια των αμυντικών επιθέσεων στη θάλασσα και σε στόχους στο έδαφος. Το Eisenhower και τα πλοία συνοδείας του επέστρεψαν στη θέση τους στη Βιρτζίνια τον Ιούλιο, παραδίδοντας τη θέση τους στην ομάδα αεροπλανοφόρων USS Theodore Roosevelt, η οποία συνέχισε να καταρρίπτει καθημερινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube