REAL TIME |

Ιωάννης Βαληνάκης: Έρχεται νέα ένταση με Τουρκία

Ιωάννης Βαληνάκης: Έρχεται νέα ένταση με Τουρκία

Ιωάννης Βαληνάκης: Πρέπει να ανησυχούμε! Έρχεται νέα ένταση με Τουρκία. Κάθε ένταση δημιουργεί ήττα για τη χώρα. Θα έπρεπε μετά από κάθε ένταση να βγαίνουμε νικητές. Αυτό δεν είναι αποτελεσματική εξωτερική πολιτική.

Τα κυριότερα σημεία της παρέμβασης Βαληνάκη

Τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται σε μία καμπή, με την έννοια ότι πλησιάζουμε σημείο εισόδου σε διάλογο για τα καυτά ζητήματα. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε περίοδο time out ανάμεσα στην περίοδο της έντασης και την περίοδο των σεισμών. Είναι ένα μεσοδιάστημα, στο οποίο για διαφορετικούς λόγους ο καθένας προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Η Τουρκία γιατί μέσω του ηπίου κλίματος δημιουργείται η αδυναμία της ελληνικής πλευράς να μπλοκάρει δυτικές αποφάσεις που αφορούν την Τουρκία. Είδαμε, ότι στο αμερικανικό κογκρέσο ήρθη το ερμπάγκο για τα F-16 και προετοιμάζονται κινήσεις για τα F-35. Στην Ευρώπη υπάρχει συζήτηση για τελωνειακή ένωση. Όλα αυτά είναι μέτωπα, στα οποία λόγω της ελληνικής αδράνειας δεν δημιουργούνται ζητήματα και η Τουρκία εισπράττει χωρίς να υπάρχει ουδεμία παραχώρηση.

Θα έπρεπε η Ελλάδα να ετοιμάζεται για την περίοδο της νέας έντασης που θα επέλθει, όταν φτάσουμε στα καυτά ζητήματα. Δεν είναι δυνατόν να νομίζει κανείς, ότι η Τουρκία θα αλλάξει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. Ζητά αλλαγή συνόρων. Όταν ο γείτονας σου ζητεί να μειώσεις την επικράτειά σου δημιουργεί πεδίο έντασης. Στα εξοπλιστικά θα έπρεπε να ανησυχουμε, γιατί η Τουρκία κάνει μεγαλύτερα βήματα από εμάς. Κάθε ένταση δημιουργεί ήττα για τη χώρα. Θα έπρεπε μετά από κάθε ένταση να βγαίνουμε νικητές. Αυτό δεν είναι αποτελεσματική εξωτερική πολιτική.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube