Έως αργά το απόγευμα χθες, δεν ήταν βέβαιο αν θα κατατεθεί στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου σχέδιο απόφασης για την ηλεκτρική διασύνδεση, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν είχαν ετοιμάσει όλα τα αναγκαία έγγραφα ή (στην περίπτωση της Νομικής Υπηρεσίας) δεν είχαν ολοκληρώσει τη νομική επεξεργασία όλων των κειμένων.

Κυβερνητική πηγή που ερωτήθηκε από τον Φιλελεύθερο χθες το απόγευμα ανέφερε πως το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης και η πρόταση για αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο δεν ήταν μέχρι εκείνη την στιγμή εγγεγραμμένο στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού. Η ίδια πηγή ανέφερε όμως ότι συνεχίζονταν οι προσπάθειες για οριστική κατάληξη μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας και του ΑΔΜΗΕ. Γι’ αυτό, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να τεθεί τελικά προς έγγκριση σήμερα στο Υπουργικό η πρόταση από το Υπουργείο Ενέργειας.

Η Κυβέρνηση κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, αφού έχει ήδη ανακοινωθεί η συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, με το θέμα του καλωδίου να είναι ψηλά στην ατζέντα. Χωρίς απόφαση του Υπουργικού έως την Πέμπτη, ο κ. Χριστοδουλίδης θα βρεθεί σε δύσκολη θέση και δεν θα είναι η πρώτη φορά.

Σαλαμοποίηση, ίσως

Πληροφορούμαστε όμως ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πάει μεν σήμερα στο Υπουργικό μία πρόταση σχετική με την ηλεκτρική διασύνδεση, αλλά να μην είναι πλήρης. Υπάρχει δηλαδή η πιθανότητα να προχωρήσει εξ ανάγκης η Κυβέρνηση σε σαλαμοποίηση του θέματος, εγκρίνοντας σήμερα κάποια από τα αιτήματα του ΑΔΜΗΕ για αλλαγή ρυθμιστικών αποφάσεων της ΡΑΕΚ και να αφεθούν για επόμενη συνεδρία άλλα θέματα που εξακολουθούν να τυγχάνουν διαβούλευσης με την ελλαδική πλευρά.

Οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν πως τα δύο βασικά αιτήματα του ΑΔΜΗΕ (η έναρξη ανάκτησης από τον φορέα υλοποίησης δαπανών για το έργο από το 2025 (συνολικά 125 εκατ. μέχρι Δεκλέμβριο του ‘29, με κρατικά κονδύλια) και η επέκταση της παραχώρησης ποσοστού απόδοσης κεφαλαίου (8.3%) στα 17 χρόνια, από τα 12 που είναι σήμερα) έχουν κλειδώσει και θα μπορούσαν να εγκριθούν σήμερα από το Υπουργικό. Το ίδιο προφανώς ισχύει και για την απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης να αποδεχθεί την ανάληψη από τους καταναλωτές των δύο χωρών κατά 50-50 του ενδεχόμενου κόστους από έκτακτο περιστατικό που θα διέκοπτε το έργο.

Διστάζουν για τις μετοχές

Εκείνο που κατά κάποιες πληροφορίες του «Φ» δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα είναι κατά πόσο στην απόφαση που θα λάβει το Υπουργικό, σήμερα ή άλλη μέρα, θα περιλαμβάνεται δεσμευτική απόφαση για συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επένδυση της ηλεκτρικής διασύνδεσης, με ποσό 100 εκατ.

Τη λήψη σε αυτή τη φάση αυτής της απόφασης τη ζητά ο ΑΔΜΗΕ, καθώς θεωρεί ότι με αυτήν θα μπορέσει να κινηθεί πιο αποτελεσματικά στην αναζήτηση επενδυτών και δανειστών, με προτεραιότητα την εξασφάλιση δανείου περίπου 500 εκατ. από την ΕΤΕπ (EIB).

Η Κυβέρνηση επιμένει στη θέση ότι επιθυμεί την αγορά μετοχικού κεφαλαίου στον Great Sea Interconnector, αλλά δηλώνει ανέτοιμη να πάρει και να υλοποιήσει τώρα αυτή την απόφαση. Από τη μια, η Προεδρία δεν επιθυμεί να δώσει λαβή στην αντιπολίτευση και στην κοινή γνώμη να την κατηγορήσει ότι αθέτησε την πολιτική της δέσμευση να εξασφαλίσει αξιολόγηση από ξένο οίκο, ως προς την ανάλυση κόστους – οφέλους που κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ, πριν η ίδια αποφασίσει δεσμευτικά να επενδύσει στο καλώδιο. Εξάλλου, είναι και θέση των συναρμόδιων υπουργών ότι η μελέτη αξιολόγησης είναι απαραίτητη.

Και από την άλλη, οι νομικές-θεσμικές διαδικασίες που θα πρέπει να προωθηθούν, ώστε η απόφαση για αγορά περίπου του 30% των μετοχών του GSI να υλοποιηθεί, εκτιμάται ότι απαιτούν σημαντικό χρόνο.

Δεν είναι σαφές αν ο ΑΔΜΗΕ αναμένει μια δεσμευτική απόφαση για τη συμμετοχή της Κύπρου στον GSI σε αυτό το στάδιο, με διάθεση να αναμένει για μερικές εβδομάδες ή και μήνες για την υλοποίησή της. Κάποιες πηγές από την Ελλάδα σημείωναν χθες ότι θα μπορούσε η κυπριακή Κυβέρνηση να περιλάβει στην απόφαση που ίσως λάβει σήμερα μια πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση υπέρ της συμμετοχής της στη μετοχική δομή του φορέα υλοποίησης, σε σύγκριση με εκείνην που είχε λάβει τον Φεβρουάριο του ‘24.

Δεν είναι όμως γνωστό αν κάτι τέτοιο θα ικανοποιούσε τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος φαίνεται να έχει μπλεξίματα με τη Nexans για την κατασκευή του καλωδίου. Η γαλλική εταιρεία ζητά επειγόντως τις αποφάσεις που αναμένονται από το Υπουργικό Συμβούλιο και εμφανίζεται αποφασισμένη να διακόψει το συμβόλαιο με τον ΑΔΜΗΕ αν σε 3-4 εβδομάδες δεν κλείσουν οριστικά όλα τα θέματα. Μέχρι τότε, θα υπερχρεώσει τον ελληνικό οργανισμό με περίπου 30 εκατ., όπως επιμένουν αρμόδιες πηγές από την Ελλάδα.

Φιλελεύθερος