ΕΚΤΟΤΕ οι σχέσεις των δυο χωρών ήταν τεταμένες και δεν υπήρχε μεταξύ τους εμπιστοσύνη ενώ για προφανείς λόγους αναπτύχθηκε σε περιφερειακό επίπεδο ένας έντονος ανταγωνισμός.  Η σημερινή επίσκεψη ακολουθεί εκείνης, πρόσφατα, του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στο Κάιρο. Ήταν μια επίσκεψη προετοιμασίας των συνομιλιών Ερντογάν- Αλ Σίσι, που θα πραγματοποιηθούν σήμερα στην Άγκυρα. Αλλά και μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης.

Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ πλευρά θέλει να δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στην επίσκεψη και σε σχέση με αυτό ζήτησε διακαώς να υπογραφούν πολλές συμφωνίες μεταξύ των δυο χωρών. Συμφωνίες, οι πλείστες των οποίων έχουν τυπικό χαρακτήρα και υπογράφονται για σκοπούς εντυπώσεων. Θα φανεί σήμερα κατά πόσο θα γίνει τούτο.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως η Άγκυρα ασκεί έντονο πρέσινγκ στο Κάιρο για να υπάρξει έστω και μερικώς βελτίωση  τις σχέσεις τους. Αυτό, εάν επιτευχθεί, θα  βοηθήσει την Τουρκία να σπάσει την απομόνωση στην οποία βρίσκεται σε σχέση με αραβικές χώρες. Η Αίγυπτος ως μεγάλη δύναμη του αραβικού κόσμου έχει τη δύναμη και την επιρροή να αλλάξει- εάν το θέλει- την εικόνα της κατοχικής δύναμης στο συγκεκριμένο πεδίο.

ΑΥΤΕΣ οι κινήσεις πρέπει να μας ανησυχούν; Οι διαβεβαιώσεις που δίνονται από πλευράς της Αιγύπτου είναι ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τις θέσεις της έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου. Κοντολογίς δεν θα επηρεασθούν οι σχέσεις με Αθήνα και Λευκωσία. Τούτες οι διαβεβαιώσεις  θεωρούνται θετικές, αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.

Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ πλευρά αναζητεί τρόπους να δελεάσει την αιγυπτιακή πλευρά και να ξεκινήσει μια «νέα εποχή» στις σχέσεις των δυο πλευρών. Όπως για παράδειγμα με τη μεσολάβηση της Τουρκία στη διαφορά Αιγύπτου και Αιθιοπίας για το μεγάλο φράγμα του Νείλου. Ένα σημαντικό θέμα για τους Αιγύπτιους.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως στη διεθνή πολιτική σκηνή εκείνο που πρυτανεύει είναι η λογική των γεωπολιτικών συμφερόντων. Γι΄ αυτό και τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί στατικό και δεδομένο. Οι εξελίξεις σε αυτό το πεδίο έχουν μια δυναμική, την οποία και προφανώς και θα πρέπει να αξιολογείται συνεχώς.