REAL TIME |

Ουκρανία , Ρωσία 16 Σεπτεμβρίου 2024

Η Ουκρανία καλεί ΟΗΕ και Διεθνή Ερυθρό Σταυρό στο Κουρσκ

Η Ουκρανία καλεί ΟΗΕ και Διεθνή Ερυθρό Σταυρό στο Κουρσκ

Για να δουν ότι η Ουκρανία σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σίμπιχα κάλεσε σήμερα τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) να επισκεφθούν τις κατεχόμενες από τον ουκρανικό στρατό περιοχές της ρωσικής περιφέρειας Κουρσκ.

“Η Ουκρανία είναι έτοιμη να διευκολύνει το έργο τους και να αποδείξει ότι σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο” στην περιοχή αυτή, τόνισε ο Σίμπιχα με ανάρτησή του στο Χ.

Το Κίεβο εξαπέλυσε στις αρχές Αυγούστου μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας, που συνορεύει με την Ουκρανία, όπου ισχυρίζεται ότι ελέγχει περισσότερα από 1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα και δεκάδες χωριά.

Η ουκρανική κυβέρνηση να αποδείξει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Κουρσκ σέβονται το ανθρωπιστικό δίκαιο, δεν κακομεταχειρίζονται τους Ρώσους αμάχους και δεν διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, αντίθετα με τον ρωσικό στρατό που κατηγορείται ότι έχει διαπράξει ωμότητες στο ουκρανικό έδαφος.

“Ήδη από την πρώτη ημέρα της επιχείρησης στο Κουρσκ οι ουκρανικές δυνάμεις άμυνας επέδειξαν πλήρη σεβασμό προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο” και “εγγυήθηκαν την ανθρωπιστική βοήθεια και την ασφαλή μετακίνηση των αμάχων”, τόνισε ο Σίμπιχα.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, λόγω της ουκρανικής στρατιωτικής επιχείρησης περίπου 150.000 άμαχοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο Κουρσκ.

Η πρόεδρος της ΔΕΕΣ Μιριάνα Σπόλιαριτς έφτασε σήμερα στη Μόσχα, για μια επίσκεψη που ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό.

Πριν από μερικές ημέρες τρεις Ουκρανοί εργαζόμενοι στην υπηρεσία αυτή σκοτώθηκαν σε πλήγμα στην επαρχία Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Τα θύματα ετοιμάζονταν να μοιράσουν ξύλα και κάρβουνο σε χωριό υπό ουκρανικό έλεγχο, πολύ κοντά στη γραμμή του μετώπου, όταν τα οχήματά τους επλήγησαν από πυρά, είχε αναφέρει η ΔΕΕΣ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε αποδώσει το πλήγμα στον ρωσικό στρατό, κάνοντας λόγο για “ένα νέο έγκλημα πολέμου”.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube