REAL TIME |

ΗΠΑ , Ινδία 26 Σεπτεμβρίου 2024

Η Ινδία θα αποκτήσει το πρώτο εργοστάσιο κατασκευής ημιαγωγών εθνικής ασφάλειας στο πλαίσιο συνεργασίας με τις ΗΠΑ

Η Ινδία θα αποκτήσει το πρώτο εργοστάσιο κατασκευής ημιαγωγών εθνικής ασφάλειας στο πλαίσιο συνεργασίας με τις ΗΠΑ

Το φιλόδοξο κοινό σχέδιο Ινδίας-ΗΠΑ ανακοινώθηκε μετά από συνομιλίες μεταξύ του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

Οι δύο ηγέτες χαιρέτησαν την πρώτη συνεργασία Ινδίας-ΗΠΑ στην κατασκευή ημιαγωγών ως «συμφωνία απορροής», σύμφωνα με ένα κοινό ενημερωτικό δελτίο σχετικά με τις συνομιλίες Μόντι-Μάιντεν.

Στο πλαίσιο μιας συνεργασίας με τις ΗΠΑ, η Ινδία θα αποκτήσει το πρώτο εργοστάσιο κατασκευής ημιαγωγών εθνικής ασφάλειας που θα παράγει τσιπ για χρήση σε στρατιωτικό υλικό και στις δύο χώρες καθώς και σε κρίσιμα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρονικών.

Το φιλόδοξο κοινό σχέδιο Ινδίας-ΗΠΑ ανακοινώθηκε μετά από συνομιλίες μεταξύ του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Wilmington το Σάββατο (21 Σεπτεμβρίου 2024).

Οι δύο ηγέτες χαιρέτησαν την πρώτη συνεργασία Ινδίας-ΗΠΑ στην κατασκευή ημιαγωγών ως «συμφωνία απορροής», σύμφωνα με ένα κοινό ενημερωτικό δελτίο σχετικά με τις συνομιλίες Μόντι-Μάιντεν.

Το έργο θα ενεργοποιηθεί με την υποστήριξη της India Semiconductor Mission και θα αποτελέσει μέρος μιας στρατηγικής τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ των Bharat Semi, 3rdiTech και της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ.

Δεν θα γίνει μόνο το πρώτο στην Ινδία, αλλά και ένα από τα πρώτα στον κόσμο για την εθνική ασφάλεια, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

«Είναι η πρώτη φορά που ο αμερικανικός στρατός συμφώνησε να κάνει μια συνεργασία για αυτές τις τεχνολογίες υψηλής αξίας με την Ινδία και είναι μια στιγμή ορόσημο καθώς είναι τόσο σημαντική όσο η πολιτική πυρηνική συμφωνία», ανέφεραν.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Πρωθυπουργός Μόντι χαιρέτησαν μια συμφωνία για τη δημιουργία μιας νέας μονάδας κατασκευής ημιαγωγών που θα επικεντρώνεται σε προηγμένα αισθητήρια, επικοινωνιακά και ηλεκτρονικά ισχύος για την εθνική ασφάλεια, τις τηλεπικοινωνίες επόμενης γενιάς και τις εφαρμογές πράσινης ενέργειας», σημειώνεται στο ενημερωτικό δελτίο.

Είπε ότι το «fab, το οποίο θα δημιουργηθεί με στόχο την κατασκευή ημιαγωγών υπέρυθρων, νιτριδίου γαλλίου και καρβιδίου του πυριτίου, θα ενεργοποιηθεί με την υποστήριξη της αποστολής ημιαγωγών της Ινδίας καθώς και από μια στρατηγική εταιρική σχέση τεχνολογίας μεταξύ της Bharat Semi, 3rdiTech και των Η.Π.Α. Διαστημική Δύναμη».

«Το Fab, που θα είναι γνωστό ως «Shakti», θα επικεντρωθεί σε τρεις βασικούς πυλώνες για τις σύγχρονες πολεμικές μάχες – προηγμένη ανίχνευση, προηγμένες επικοινωνίες και ηλεκτρονικά υψηλής τάσης», είπαν οι άνθρωποι που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Σε μια αναφορά Μέσων Ενημέρωσης, ο υπουργός Εξωτερικών Βίκραμ Μίσρι περιέγραψε την πρωτοβουλία ως “μια εξαιρετικά ενθαρρυντική εξέλιξη”, προσθέτοντας ότι εμπλέκονται “στοιχεία εθνικής ασφάλειας” και από τις δύο πλευρές.

«Θα υπάρξουν εφαρμογές των προϊόντων σε τομείς εθνικής ασφάλειας», είπε.

Εξηγώντας τη σημασία του έργου, είπε: «Πρόκειται για ένα διαφορετικό Fab με την έννοια ότι έχει δημιουργηθεί με στόχο την κατασκευή ημιαγωγών υπέρυθρων, νιτριδίου του γαλλίου και καρβιδίου του πυριτίου», είπε.

“Και θα υποστηριχθεί από την Indian Semiconductor Mission καθώς και από τη Strategic Technology Partnership. Νομίζω ότι αυτό αντιπροσωπεύει είναι, πρώτον, ο αυξανόμενος και πολύ ουσιαστικός σχεδιασμός καθώς και οι παραγωγικές ικανότητες που είναι λανθάνουσες στον τομέα ημιαγωγών της Ινδίας”, πρόσθεσε. 

Το έργο θα μείνει στα βιβλία της ιστορίας ως ορόσημο στη σχέση Ινδίας-ΗΠΑ, είπε ένας από τους ανθρώπους υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο τρέχων λογαριασμός εισαγωγών της Ινδίας σε αυτούς τους ημιαγωγούς για την εθνική ασφάλεια είναι ένα δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Το ενημερωτικό δελτίο ανέφερε ότι ο κ. Μόντι και ο κ. Μπάιντεν επαίνεσαν τις συνδυασμένες προσπάθειες για τη διευκόλυνση ανθεκτικών, ασφαλών και βιώσιμων αλυσίδων εφοδιασμού ημιαγωγών, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας από την GlobalFoundries (GF) του GF Kolkata Power Center στην Καλκούτα.

Ανέφερε ότι το έργο θα ενισχύσει τους αμοιβαία επωφελείς δεσμούς στην έρευνα και την ανάπτυξη στην κατασκευή τσιπ.

«Οι ηγέτες χαιρέτησαν τα βήματα που λαμβάνει η βιομηχανία μας για τη δημιουργία ασφαλών, ασφαλών και ανθεκτικών αλυσίδων εφοδιασμού για τις αγορές των ΗΠΑ, της Ινδίας και της διεθνούς αυτοκινητοβιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής επιστολής προθέσεων από τη Ford Motor Company για τη χρήση του εργοστασίου της στο Chennai για την παραγωγή για εξαγωγή σε παγκόσμιες αγορές», αναφέρεται στο έγγραφο.

Ανέφερε ότι ο κ. Μόντι και ο κ. Μπάιντεν επαίνεσαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την οικοδόμηση πιο εκτεταμένης συνεργασίας γύρω από την ανάπτυξη 5G και τις τηλεπικοινωνίες επόμενης γενιάς.

Αυτό περιλαμβάνει τα σχέδια της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ για επέκταση της Ακαδημίας Asia Open RAN με μια αρχική επένδυση 7 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη αυτής της πρωτοβουλίας κατάρτισης εργατικού δυναμικού παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Ασίας με ινδικά ιδρύματα.

 

ΠΗΓΗ: The Hindu

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube