Video 21 Σεπτεμβρίου 2024

Η φωνή της Αρμενίας: Βρώμικα κόλπα!

Η φωνή της Αρμενίας: Βρώμικα κόλπα!

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 19 Σεπτεμβρίου 2024

Το ρεπορτάζ

Η βρετανική εφημερίδα The Guardian, επικαλούμενη δημοσιεύματα πολλών υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστών, θεωρεί υποκριτική κίνηση εκ μέρους του Αζερμπαϊτζάν, που φιλοξενεί τη φετινή σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, το κάλεσμα για παγκόσμια κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της διάσκεψης. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι το Αζερμπαϊτζάν φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής COP29, η οποία θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα Μπακού από τις 11 Νοεμβρίου. Αναμένεται να παρευρεθούν αρχηγοί κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο, ενώ περισσότερες από 180 χώρες θα εκπροσωπηθούν στην εκδήλωση. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το Αζερμπαϊτζάν καλεί όλες τις χώρες που εμπλέκονται σε συγκρούσεις να καταθέσουν τα όπλα καθ’ όλη τη διάρκεια της διάσκεψης, καθώς και κατά την εβδομάδα πριν και μετά από αυτήν.

Tο Αζερμπαϊτζάν tοποθετείται ως ειρηνοποιός. Οι συγκρούσεις αυξάνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και καταστρέφουν το περιβάλλον μολύνοντας το έδαφος, το νερό και τον αέρα. Η καταστροφή των οικοσυστημάτων και η ρύπανση που προκαλούν οι συγκρούσεις επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή και υπονομεύουν τις προσπάθειές μας να προστατεύσουμε τον πλανήτη», αναφέρεται στο σχέδιο ψηφίσματος, αλλά οι ακτιβιστές επεσήμαναν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αζερμπαϊτζάν και τον πόλεμο που ολοκληρώθηκε πρόσφατα με την Αρμενία. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν τον περασμένο Σεπτέμβριο. H ειρηνευτική συμφωνία επιτεύχθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα λένε ότι το Αζερμπαϊτζάν εξακολουθεί να κρατά εκατοντάδες πολιτικούς κρατούμενους. Ορισμένοι κατηγόρησαν τη χώρα υποδοχής του COP για υποκρισία.

Ο Πολ Πόλμαν, πρώην στέλεχος της Unilever και νυν ακτιβιστής για το κλίμα και υπέρμαχος της ειρήνης, δήλωσε: «Η ιδέα της “εκεχειρίας της COP” είναι ένα βαθιά κυνικό τρικ του Αζερμπαϊτζάν για να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου από την εθνοκάθαρση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ πέρυσι. «Αν ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ θέλει πραγματικά να αποτελέσει παράδειγμα, αντί να καλέσει τους άλλους σε δράση, θα πρέπει να δεσμευτεί για την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από την οικονομία του Αζερμπαϊτζάν που χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα πριν από την COP29 και να απελευθερώσει τους περισσότερους από 300 πολιτικούς κρατούμενους που κρατάει», σημειώνει ο Πόλμαν.

Ο Ibad Bayramov, ο πατέρας του οποίου, ο Gubad Ibadoglu, ακαδημαϊκός στο Οικονομικό Σχολείο του Λονδίνου, είναι μεταξύ των συλληφθέντων, δήλωσε: «Οι συγκρούσεις επέτρεψαν στην κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν να παραμείνει απαρατήρητη, ενώ καταστρέφει συστηματικά την κοινωνία των πολιτών φυλακίζοντας τις φωνές της αντιπολίτευσης. Καθώς πλησιάζει η COP29, η διεθνής προσοχή επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στις κατασταλτικές τακτικές του καθεστώτος. Η πρόσφατη έκκληση της κυβέρνησης για κατάπαυση του πυρός δεν είναι τίποτα περισσότερο από το απόσπασμα της προσοχής των ξένων κυβερνήσεων από τη σκληρή πραγματικότητα στην περιοχή.» Πρόσθεσε: «Η δίκη του πατέρα μου έχει σκόπιμα παγώσει, ενώ άλλοι υποβάλλονται σε παρατεταμένη προδικαστική κράτηση μέχρι το τέλος της COP29. Στόχος τους είναι να περάσουν την COP29 χωρίς καμία δίκη πολιτικών κρατουμένων, ελπίζοντας να αποφύγουν τον έλεγχο.»

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube