Ενόχλησε παρά πολύ την τουρκική πλευρά η συμπερίληψη της σειράς Famagusta στην πλατφόρμα του Netflix. Κάποιες από τις ιστορικές αλήθειες που παρουσιάζονται στη σειρά μέσα από τις αφηγήσεις ηθοποιών, αποτυπώνουν την βαρβαρότητα της τουρκικής εισβολής και καταρρίπτουν το αφήγημα περί ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο το 1974.

Μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας, αυτές οι μικρές ιστορίες που αποτελούν τα κομμάτια μιας ευρύτερης αλήθειας για το τι έγινε το 1974, μπορούν να φτάσουν σε όλο τον κόσμο, πράγμα που η Τουρκία δεν θέλει να γίνει. Ας έχουν περάσει πενήντα χρόνια από τότε. Φαίνεται ότι το ενδεχόμενο αυτό ενοχλεί την τουρκική κυβέρνηση διότι αποκαλύπτει μια σειρά φρικαλεοτήτων και ο μύθος περί ειρηνευτικής επιχείρησης καταρρέει.

Το σίριαλ ως σίριαλ εμπεριέχει και ιστορικές ανακρίβειες. Στην γενική εικόνα του ωστόσο καταφέρνει να παρουσιάσει τις διάφορες πτυχές της τουρκικής εισβολής και το πώς αυτή χάραξε ανεξίτηλα την σύγχρονη κυπριακή ιστορία αλλά και το πώς επηρέασε την εξέλιξη της κυπριακής κοινωνίας.

Περιγράφει το δράμα των αγνοουμένων, τον πόνο της προσφυγιάς και του ξεριζωμού, τα ψυχικά τραύματα των ανθρώπων για τα όσα πέρασαν στην αιχμαλωσία από τον τουρκικό στρατό και αναδεικνύει το έγκλημα των βιασμών και το δράμα των γυναικών θυμάτων των Τούρκων στρατιωτών. Γυναίκες που έμεναν έγκυες και είτε αναγκάστηκαν να κάνουν έκτρωση, είτε να γεννήσουν τα παιδιά και να τα δώσουν σε υιοθεσία και άλλες να ξενιτευτούν για να τα μεγαλώσουν μακριά από τα πικρόχολα σχόλια της κοινωνίας.

Στο σίριαλ, πολλές φορές η ιστορία αναμειγνύεται με τη μυθοπλασία, αλλά αυτό δεν αλλάζει την αλήθεια των γεγονότων. Όλα αυτά αποτελούν στοιχεία του φακέλου της Κύπρου. Στα αρχεία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι καταχωρημένες όλες αυτές οι υποθέσεις που αποτελούν εγκλήματα του τουρκικού στρατού. Καταθέσεις των θυμάτων και άλλο μαρτυρικό υλικό που καταδεικνύει τι πραγματικά έγινε με το πέραμα του τουρκικού στρατού από την Κύπρο. Το ερώτημα είναι γιατί όλο αυτό το υλικό δεν αξιοποιήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία για να αναδείξει το έγκλημα εις βάρος της από τον τουρκικό στρατό; Γιατί όλα αυτά τα χρόνια η Πολιτεία δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά με το δράμα αυτών των ανθρώπων, όχι για σκοπούς προπαγάνδας, αλλά για να δείξει πρώτα και κύρια η ίδια την στήριξη της προς αυτούς.

Η αλήθεια της ιστορίας κρύφτηκε δυστυχώς πίσω από την ανεπάρκεια του κράτους μας να μιλήσει με αλήθειες και να τολμήσει να τις αγγίξει. Όπως συχνά αναφέρεται και στο σίριαλ από τους αφηγητές διαφόρων γεγονότων, η Πολιτεία τους ξέχασε στο πέρασμα του χρόνου. Συγγενείς αγνοουμένων, αιχμάλωτοι πολέμου που βασανίστηκαν στις τουρκικές φυλακές, αλλά και οι γυναίκες που βιάστηκαν και νιώθουν πώς σήκωσαν το σταυρό τους μόνες τους. Βαδίζουν σε ένα ατέλειωτο Γολγοθά φορτωμένες από την μια τις πληγές από τους βιαστές τους και από την άλλη από την άλλη τις πληγές από την κακία της κοινωνίας μας.

Οι αλήθειες της ιστορίας είναι αμείλικτες και δεν καρφώνουν μόνο τα εγκλήματα της Τουρκίας, αλλά και τις αρχές του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας που άφησαν τα θύματα της εισβολής να ζουν με το αίσθημα της παραμέλησης και της αδιαφορίας.

Φταίει όμως η Πολιτεία και για πολλά άλλα που δεν τόλμησε να μιλήσει όπως θα έπρεπε για τις αλήθειες της τουρκικής εισβολής.

Φταίει που με την ατολμία της άφησε να βρουν έδαφος αφηγήματα εξιλέωσης του τουρκικού εγκλήματος. Ναι, έπρεπε να επιδείξει αποφασιστικότητα έναντι των προσώπων εκείνων που με τις πράξεις τους έδωσαν τροφή στην τουρκική προπαγάνδα. Έπρεπε… Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πώς οι ακραίες πράξεις παραστρατιωτικών, ξεπλένουν τη βαρβαρότητα του εγκλήματος της τουρκικής εισβολής και όσα διέπραξε οργανωμένα ο τουρκικός στρατός.

Πονά η ιστορία αυτού του τόπου. Πονά πάρα πολύ γιατί είναι γεμάτη πληγές οι οποίες ακόμα αιμορραγούν. Το παιχνίδι που παίχτηκε εις βάρος αυτού του λαού ήταν στημένο εξαρχής και δυστυχώς οι ηγέτες του δεν κατάφεραν να τον προστατέψουν.

Φιλελεύθερος