Η Ευρώπη καλύτερα να προετοιμάζεται παρά να κοιτά τη μάχη Τραμπ-Χάρις
Απαιτείται ετοιμότητα για όλα τα ενδεχόμενα
Των Camille Ford, Macchiarini Crosson
Μετά το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών (DNC) της περασμένης εβδομάδας, οι Ευρωπαίοι μελετούν τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων που προέρχονται από την αγροτική Πενσυλβάνια ή το Μίσιγκαν. Ενώ η πρόσφατη δημοσκόπηση υποδηλώνει ότι η απόφαση του Προέδρου Μπάιντεν να αποσυρθεί έδωσε μια πολύ αναγκαία ώθηση στους Δημοκρατικούς, αυτό δεν αναιρεί την πραγματική πιθανότητα μιας δεύτερης προεδρίας Τραμπ.
Αντί να προσπαθούν μανιωδώς να διαβάσουν το μέλλον, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να κοιτάξουν τις πρόσφατες τοποθετήσεις των υποψηφίων στα εθνικά συνέδρια για να καταλάβουν πώς βλέπουν το μέλλον της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ – και πώς θα επηρεάσει τη διατλαντική ασφάλεια, το εμπόριο και τη συνεργασία για το κλίμα.
Σχετικά με την ευρωπαϊκή ασφάλεια οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν σήμερα δύο μεγάλες προκλήσεις ασφαλείας: τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την αστάθεια στη Μέση Ανατολή.
Όσον αφορά την Ουκρανία, έχει γίνει πολύς λόγος στην Ευρώπη για τις πιθανές συνέπειες μιας δεύτερης προεδρίας Τραμπ και για το πώς μπορεί να μοιάζει το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας με “λιγότερη Αμερική”. Με βάση το παρελθόν του και την τρέχουσα προεκλογική του πλατφόρμα, ο Τραμπ θα συνεχίσει την απομονωτική, συναλλακτική και μονομερή ατζέντα του εάν επανεκλεγεί. Τα σχόλια του Τραμπ για το ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εκστρατείας του ενίσχυσαν τη συζήτηση για την Ευρώπη που “την προστατεύει ο Τραμπ”.
Η επιστροφή του Τραμπ εγείρει κρίσιμες ανησυχίες για την αμερικανική αποδέσμευση από την Ευρώπη και τι σημαίνει αυτό για την Ουκρανία. Η αρχική απάντηση της Ευρώπης αποκάλυψε γρήγορα τη θλιβερή κατάσταση της ευρωπαϊκής άμυνας και τη συνεχιζόμενη εξάρτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ.
Η Χάρις, ωστόσο, έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι δίπλα στην Ουκρανία. Ενώ η ευρωπαϊκή της εμπειρία είναι περιορισμένη, ο σύμβουλός της για την εθνική ασφάλεια, Φίλιπ Γκόρντον, είναι ένας γνωστός “υπερατλαντικός” που εργάστηκε για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις κατά την πρώτη διακυβέρνηση του Ομπάμα. Θα συνεχίσει τις πολιτικές του Μπάιντεν για την Ουκρανία, αλλά η εξάρτηση της Ευρώπης στις εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ και η αμφιταλαντευόμενη υποστήριξη του Κογκρέσου των ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι μόνο ένας βασικός λόγος για τον οποίο η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να επενδύει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα.
Όσον αφορά τη Γάζα, μια διχασμένη ΕΕ δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει μια ισχυρή, κοινή θέση. Η Χάρις υπογράμμισε την υποστήριξή της στο Ισραήλ, ενώ καταδίκασε επίσης τα δεινά των Παλαιστινίων κατά την ομιλία της για την αποδοχή του DNC. Αυτό μπορεί να αποκαλύψει το λιγότερο παρεμβατικό όραμα των στενών συμβούλων της για την αμερικανική εξωτερική πολιτική και τη δική της εστίαση στα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι επίσης μια μέτρια απόκλιση από την πολιτική για το Ισραήλ της κυβέρνησης Μπάιντεν. Εν τω μεταξύ, η εστίαση του Τραμπ έχει μετατοπιστεί πρόσφατα στον τερματισμό της σύγκρουσης – με την ανησυχία του να είναι τώρα οι “κακές δημόσιες σχέσεις” για το Ισραήλ.
Εάν η Χάρις ανταποκριθεί στις εκκλήσεις των προοδευτικών Δημοκρατικών να υιοθετήσει μια ισχυρότερη θέση για την υποστήριξη της Παλαιστίνης, οι Ευρωπαίοι μπορεί να λάβουν την πολιτική ώθηση που χρειάζονται για να υποστηρίξουν συλλογικά μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Μια προεδρία Τραμπ, ωστόσο, θα μπορούσε να επιδεινώσει τη διχόνοια της ΕΕ. Ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει, η ΕΕ πρέπει να παραμείνει υπέρμαχος της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου – ομολογουμένως είναι πιο εύκολο να γίνει με την Χάρις.
Όλες αυτές οι αβεβαιότητες ενισχύουν την άποψη ότι η ΕΕ πρέπει να οικοδομήσει ξανά μια μεγάλη ευρωπαϊκή στρατηγική. Πριν από την επόμενη προεδρική ορκωμοσία, η ΕΕ πρέπει να επανεξετάσει την Παγκόσμια Στρατηγική της, να διαθέσει περισσότερα χρήματα για την ειρήνη και τη διπλωματία βάσει του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και να εργαστεί για τη δημιουργία μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης.
Εμπορική και οικονομική ασφάλεια – πολύ λιγότερο ξεκάθαρη
Υπό τον Μπάιντεν, οι ΗΠΑ διεύρυναν δραματικά το πακέτο εργαλείων οικονομικής ασφάλειας, βασιζόμενοι σε διάφορα οικονομικά μέσα της εποχής Τραμπ για να ανταγωνιστούν την Κίνα. Αυτό, σε συνδυασμό με την εστίαση στην εγχώρια ανταγωνιστικότητα και τη βιομηχανική πολιτική, πιθανότατα θα παραμείνει υπό τη διοίκηση Χάρις Γουάλτς. Η πρόσφατη ώθηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς μια στρατηγική οικονομικής ασφάλειας σε όλο το μπλοκ αντανακλά εν μέρει το τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, καθώς και την αναγνώριση της πίεσης που προκαλούν οι κινεζικές εξαγωγές στις ευρωπαϊκές αγορές.
Η μετανεοφιλελεύθερη προσέγγιση της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη βιομηχανική πολιτική και το εμπόριο οδήγησε επίσης την ΕΕ και τις ΗΠΑ σε σύγκρουση μερικές φορές από το 2020 – ιδιαίτερα για τον Νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA). Η Χάρις διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην υλοποίηση αυτής της ατζέντας και η επιλογή της υπέρ των εργαζομένων Τιμ Γουαλτς για αντιπρόεδρο είναι ένα άλλο μήνυμα ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για να ανανεώσει και να ενισχύσει την αμερικανική παραγωγή και καινοτομία. Κατά συνέπεια, η ΕΕ θα πρέπει να αξιοποιήσει τους υπάρχοντες διαύλους της στον διάλογο για το εμπόριο και την εργασία (TALD) και την Task Force Talent for Growth για να εργαστεί προς την ανάπτυξη συμπληρωματικών και – ιδανικά – ευθυγραμμισμένων πολιτικών υπέρ των εργαζομένων.
Ο Τραμπ διατήρησε το όραμά του για το μηδενικό άθροισμα του εμπορίου και πιθανότατα θα το διατηρήσει. Οι ομιλίες του Τραμπ και του Τζεϊ ντι Βανς στο RNC αναφέρονταν και οι δύο στην απόρριψη του ελεύθερου εμπορίου, με τον Τραμπ να ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν “επωφεληθεί από καιρό από άλλες χώρες”, ακόμη και από “τους λεγόμενους συμμάχους”.
Εάν επιστρέψει ο Τραμπ, τα καταναγκαστικά οικονομικά εργαλεία πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν ακόμη πιο επιθετικά κατά της Κίνας – με ασαφείς δευτερογενείς επιπτώσεις στην ΕΕ. Η προσέγγιση του Μπάιντεν “μικρή αυλή, ψηλός φράκτης” θα μπορούσε να αντικατασταθεί από πιο μαξιμαλιστικούς ελέγχους εξαγωγών και κυρώσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν θα υπάρξει αποφυγή συζητήσεων για την ευθυγράμμιση –ή τουλάχιστον την αποσύγκρουση– των πρωτοβουλιών οικονομικής ασφάλειας της ΕΕ και των ΗΠΑ.
Ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει, οι Βρυξέλλες θα πρέπει να προετοιμαστούν για πρόσθετες εμπορικές τριβές ΕΕ-ΗΠΑ. Για να διατηρήσουν ισχυρό διατλαντικό εμπόριο και επενδύσεις, και οι δύο πλευρές πρέπει να επικοινωνούν ανοιχτά σχετικά με τις στρατηγικές οικονομικής ασφάλειας και βιομηχανικής πολιτικής τους. Και οι δύο θα πρέπει να συνεχίσουν να επενδύουν σε φόρουμ όπως η ΕΕ-ΗΠΑ. Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας για τη διευκόλυνση των συζητήσεων υψηλού και εργασιακού επιπέδου σχετικά με το εμπόριο, την οικονομική ασφάλεια και την ψηφιακή πολιτική.
Κλίμα και πολυμερής συνεργασία – τομείς έντονης αντίθεσης
Ο Τραμπ αποχώρησε από τη Συμφωνία του Παρισιού λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, σηματοδοτώντας την εχθρότητά του απέναντι στη διεθνή συνεργασία για το κλίμα.
Ως γερουσιαστής, η Χάρις ήταν μαχητική για το κλίμα. Καταψήφισε τη Συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά του 2020 λόγω έλλειψης επαρκών περιβαλλοντικών διατάξεων και συνυποστηρίχθηκε το Green New Deal. Η ομιλία της στο DNC υιοθέτησε μια νέα προσέγγιση για το κλίμα, συνυφασμένη με την έννοια της “ελευθερίας” – αντιστρέφοντας έναν όρο που ιστορικά συνδέεται με τους Ρεπουμπλικάνους.
Αντί για τον πόλεμο του Τραμπ για την κλιματική πολιτική, η κυβέρνηση Χάρις μπορεί να συζητήσει πιο ανοιχτά ζητήματα που σχετίζονται με το κλίμα με την ΕΕ – συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Διακανονισμού για τον Αειφόρο Χάλυβα και το Αλουμίνιο ή τον Νόμο για τα Κρίσιμα Ορυκτά. Η ηγεσία της θα μπορούσε επίσης να επιταχύνει τη χρήση εμπορικών εργαλείων για την επιδίωξη στόχων πολιτικής για το κλίμα, κάτι που η ΕΕ πρωτοστάτησε με το EU ETS και θα μπορούσε να συνεργαστεί με μια νέα διοίκηση.
Για τους ηγέτες της ΕΕ – δεν υπάρχει χρόνος
Τα γεγονότα του φετινού καλοκαιριού έδειξαν ότι τα πάντα μπορούν να συμβούν, ακόμη και αν απομένουν λιγότερες από 70 ημέρες μέχρι την ημέρα των εκλογών.
Αν και η πολιτική της προεκλογικής εκστρατείας μπορεί να είναι ασταθής, οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποφασίσουν τώρα πώς θα προσεγγίσουν τη νέα διοίκηση σύμφωνα με τις προτεραιότητές τους και να χρησιμοποιήσουν το συνδυασμένο διπλωματικό τους βάρος για να πείσουν τις προεδρικές μεταβατικές ομάδες να συνεχίσουν τη διαρκή δέσμευση στην Ευρώπη και με την Ευρώπη.
Αποβάλλοντας τη νοοτροπία της αναμονής, η ΕΕ μπορεί επιτέλους να αποδείξει ότι είναι έτοιμη να είναι ο γεωπολιτικός παράγοντας που φιλοδοξούσε να είναι εδώ και μισή δεκαετία.
Διαβάστε το άρθρο στην αρχική του δημοσίευση εδώ.
Απόδοση-Επιμέλεια: Νικόλας Σαπουντζόγλου
Αναδημοσίευση από το capital.gr