Ευρωπαϊκή Ένωση , Κίνα 8 Σεπτεμβρίου 2024

Η ΕΕ θα ενισχύσει τους κανόνες για την επιδότηση υδρογόνου μετά από ανησυχίες για την Κίνα

Η ΕΕ θα ενισχύσει τους κανόνες για την επιδότηση υδρογόνου μετά από ανησυχίες για την Κίνα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται σε αυστηρότερους κανόνες για να διασφαλίσει ότι η χρηματοδότηση από την ΕΕ για έργα υδρογόνου ωφελεί τις ευρωπαϊκές εταιρείες, αφού οι τοπικές βιομηχανίες εξέφρασαν ανησυχίες για φθηνές κινεζικές εισαγωγές, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής πολιτικής της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή.

Η ΕΕ θα ξεκινήσει αυτόν τον μήνα τον επόμενο γύρο χρηματοδότησης για έργα πράσινου υδρογόνου, καθώς οι Βρυξέλλες προσπαθούν να ξεκινήσουν μια τοπική βιομηχανία για την παραγωγή του καυσίμου.

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ σκληραίνει τη στάση της για άλλες πράσινες τεχνολογίες από την Κίνα, επιβάλλοντας δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα που, όπως λέει, επωφελούνται από υπερβολικές επιδοτήσεις.

Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές ηλεκτρόλυσης, μηχανών που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για να διασπούν το νερό για την παραγωγή υδρογόνου, έχουν προειδοποιήσει ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους φθηνότερους Κινέζους παραγωγούς.

Θέλουν η ΕΕ να τους προστατεύσει προσθέτοντας κριτήρια που θα ευνοούσαν τις τοπικές επιχειρήσεις στο χρηματοδοτικό της πρόγραμμα Hydrogen Bank, κάτι που ο Επίτροπος για το κλίμα Wopke Hoekstra είπε ότι η εκτελεστική εξουσία του μπλοκ εργάζεται τώρα.

“Η επόμενη δημοπρασία θα είναι διαφορετική. Θα έχουμε σαφή κριτήρια για την κατασκευή ευρωπαϊκών αλυσίδων εφοδιασμού ηλεκτρολύτη”, δήλωσε ο Hoekstra σε ομιλία του στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν στην Ολλανδία.

«Εάν η ευρωπαϊκή ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η ασφάλεια δεν μπορούν να εγγυηθούν, εάν τα δεδομένα των ανθρώπων μας και των εταιρειών μας δεν είναι εγγυημένα, οι εταιρείες δεν μπορούν να λάβουν υποστήριξη», είπε ο Hoekstra, προσθέτοντας ότι ενώ η Ευρώπη έχει καλή παρουσία στην κατασκευή ηλεκτρολύτη, η Κίνα υπερπρομηθεύει την αγορά σε χαμηλότερα επίπεδα. τιμές.

Ο Hoekstra είπε ότι τα προγραμματισμένα κριτήρια επιδότησης υδρογόνου, αν και δεν είναι ακόμη οριστικά, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν απαιτήσεις για εργασίες που πρέπει να γίνουν εντός της Ευρώπης ή να θέσουν ένα όριο στην εξάρτηση των έργων από χώρες εκτός ΕΕ.

Οι κανόνες κυβερνοασφάλειας θα έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν ότι τα ευρωπαϊκά δεδομένα «δεν θα καταλήξουν στα χέρια κυβερνήσεων εκτός της (Ευρωπαϊκής) Ένωσης», πρόσθεσε σε κοινή συνέντευξη στο Reuters και το Politico.

Η ΕΕ χορήγησε 720 εκατομμύρια ευρώ σε επτά έργα υδρογόνου της ΕΕ τον Απρίλιο. Εκείνη την εποχή, πηγές του κλάδου είπαν στο Reuters ότι οι χαμηλές τιμές από ορισμένα επιτυχημένα έργα έδειχναν ότι θα χρησιμοποιούσαν φθηνότερο κινεζικό εξοπλισμό.

Η Επιτροπή δεν έχει αποκαλύψει εάν αυτό συμβαίνει.

Έγγραφο της Επιτροπής, το οποίο είδε το Reuters, έδειξε περίπου το ένα τέταρτο των έργων που υποβάλλουν προσφορές για τη χρηματοδότηση που σχεδιάζεται να προμηθεύονται τους ηλεκτρολύτες τους εκτός ΕΕ. Σχεδόν άλλο ένα τρίμηνο σχεδιάστηκε να χρησιμοποιήσει έναν συνδυασμό εξοπλισμού κατασκευασμένου από ΕΕ και μη.

Ο Χόεκστρα είπε ότι η ΕΕ δεν στοχεύει να διακόψει τους δεσμούς με την Κίνα, αλλά θα λάβει μέτρα όπου κρίνει ότι ο ανταγωνισμός είναι αθέμιτος.

ΠΗΓΗ: Reuters

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube