Γερμανία 13 Σεπτεμβρίου 2024

Γερμανία: Περιοδεία Σολτς στην Κεντρική Ασία με στόχο νέες ενεργειακές συμμαχίες

Γερμανία: Περιοδεία Σολτς στην Κεντρική Ασία με στόχο νέες ενεργειακές συμμαχίες

Το γερμανικό επιχειρείν μετατοπίζεται από τη Ρωσία στην Κ. Ασία

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ξεκινά την Κυριακή την πρώτη του επίσκεψη στην Κεντρική Ασία, ταξιδεύοντας στο Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν, καθώς το Βερολίνο αναζητά νέες αγορές και πηγές ενέργειας και ορυκτών μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Σολτς έχει ήδη κάποιες σημαντικές συμφωνίες στο ενεργητικό του, καθώς το αργό πετρέλαιο από το Καζακστάν άρχισε να ρέει μέσω του αγωγού Druzhba πέρυσι, διατηρώντας σε λειτουργία το διυλιστήριο Schwedt του Βερολίνου μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μόσχα και τη μείωση των ρωσικών προμηθειών.

«Αυτό σηματοδότησε μια εντελώς νέα κατεύθυνση στη διμερή συνεργασία, καθώς κανένα πετρέλαιο από το Καζακστάν δεν περνούσε προηγουμένως μέσω αυτού του αγωγού», δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης του Καζακστάν.

Η επίσκεψη του Σολτς θα δώσει κάποιες ενδείξεις για το πού θέλει η Γερμανία να οδηγήσει τη σχέση αυτή στη συνέχεια.

Εκτός από το πετρέλαιο, το Καζακστάν διαθέτει περισσότερα από δύο τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποθεμάτων φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης του Καζακστάν.

Πολλές γερμανικές εταιρείες που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους στη Ρωσία – ιστορικά ένας βασικός κόμβος για την Κεντρική Ασία – έχουν δημιουργήσει τα δικά τους γραφεία πωλήσεων και επιχειρήσεις σε όλη την περιοχή, δήλωσε ο Eduard Kinsbruner, περιφερειακός διευθυντής Κεντρικής Ασίας στην Γερμανική Ένωση Επιχειρήσεων Ανατολικής Ευρώπης.

Οι γερμανικοί όμιλοι διαπραγματεύονται συμβάσεις σε χημικά προϊόντα, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, logistics και εκπαίδευση μεταξύ άλλων τομέων, πρόσθεσε ο Kinsbruner.

Πολλές από αυτές τις συμβάσεις αναμένεται να υπογραφούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Σολτς, πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters, liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube