Ρωσία 24 Σεπτεμβρίου 2024

Eξερράγη πυρηνικός πύραυλος Sarmat διάρκεια δοκιμών στη Ρωσία

Eξερράγη πυρηνικός πύραυλος Sarmat διάρκεια δοκιμών στη Ρωσία

Μια νέα αποτυχία, η τέταρτη κατά σειρά, θέτει υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία του Κρεμλίνου.

Μία από τις βάσεις εκτόξευσης στο κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ υπέστη σημαντική ζημιά μετά από μια νέα αποτυχημένη δοκιμή του ρωσικού διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου RS-28 Sarmat.

 Δορυφορικές εικόνες που δημοσιεύτηκαν από αναλυτές του OSINT στο κοινωνικό δίκτυο X δείχνουν έναν τεράστιο κρατήρα και ίχνη πυρκαγιάς που προκλήθηκαν από την έκρηξη του πυραύλου.

Η έκρηξη θα μπορούσε να είχε συμβεί κατά τον ανεφοδιασμό του πυραύλου, αλλά δεν κατάφερε να εκτοξευθεί.

Αυτή είναι η τέταρτη αποτυχημένη δοκιμή του πυραύλου Sarmat. Η μόνη επιτυχημένη εκτόξευση αυτού του πυραύλου πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2022, αλλά σύμφωνα με τον Πούτιν, ο πύραυλος βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία με τον ρωσικό στρατό, γράφει η ιστοσελίδα stopcor.

Ο πύραυλος RS-28 Sarmat έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει έως και 15 πυρηνικές κεφαλές και έχει βεληνεκές έως και 18.000 χιλιόμετρα. Αυτό θεωρήθηκε από τη Ρωσία ως ένα από τα βασικά στοιχεία για την επίδειξη της πυρηνικής της ισχύος. Ωστόσο, μια νέα αποτυχία θέτει υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία της.

Η έκρηξη ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής εκτόξευσης είναι μια εξαιρετικά σπάνια καταστροφή που μπορεί να συμβαίνει μία φορά κάθε μερικές δεκαετίες. Ένα παρόμοιο περιστατικό που μπορούμε να θυμηθούμε συνέβη τον Οκτώβριο του 1960 στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ κατά την πρώτη δοκιμή του πυραύλου R-16.

Στην περίπτωση της έκρηξης του πυραύλου Sarmat και του σχηματισμού κρατήρα στο σημείο εκτόξευσης, είναι απίθανο η ρωσική πλευρά να αναγνωρίσει επίσημα την καταστροφή ή να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πύραυλος, με τον οποίο η Ρωσία απειλεί τακτικά τη Δύση και τον χρησιμοποιεί ενεργά στην προπαγάνδα της, είχε μόνο μία επιτυχημένη εκτόξευση από την έναρξή του, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη υιοθετηθεί.

Ο Sarmat εξερράγη ακριβώς στο ορυχείο κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Η έκρηξη ουσιαστικά κατέστρεψε την υποδομή του χώρου εκτόξευσης. Αυτή είναι η τέταρτη αποτυχημένη δοκιμή αυτού του πυραύλου», σχολιάζει ο αναλυτής MeNMyRC1.

Η Ρωσία συνεχίζει να χρησιμοποιεί το Sarmat ως στοιχείο πυρηνικού εκφοβισμού για τον κόσμο, αλλά μια νέα αποτυχημένη δοκιμή απλώς επιδεινώνει τη φήμη της στον στρατιωτικό τομέα.

Θυμίζουμε ότι στην περιοχή της Μόσχας σημειώθηκε μεγάλη πυρκαγιά: μια αποθήκη 5.000 τετραγωνικών μέτρων τυλίχθηκε στις φλόγες

ΠΗΓΗ:  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube