REAL TIME |

Ευρώπη φρούριο μετά την απόφαση της Γερμανίας για κλείσιμο των συνόρων! Οι χώρες που επαναφέρουν ελέγχους συνόρων

Ευρώπη φρούριο μετά την απόφαση της Γερμανίας για κλείσιμο των συνόρων! Οι χώρες που επαναφέρουν ελέγχους συνόρων

Αξιωματούχοι της ΕΕ ανησυχούν ότι οι κινήσεις κινδυνεύουν να δημιουργήσουν υλικοτεχνικές και οικονομικές διαταραχές και προτρέπουν τα κράτη μέλη να συνεργαστούν για να αποφύγουν ασυντόνιστες πολιτικές που θα μπορούσαν να διαταράξουν τόσο τα ταξίδια όσο και το εμπόριο στον χώρο Σένγκεν.

Με το τέλος του καλοκαιριού επανέρχεται έντονα στη Ευρώπη η συζήτηση για το κρίσιμο θέμα της διαχείρισης του μεταναστευτικού. Η Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Νορβηγία, η Σλοβενία, η Σουηδία και η Φινλανδία επανέφεραν ή ενίσχυσαν τους συνοριακούς ελέγχους.

Αξιωματούχοι της ΕΕ ανησυχούν ότι οι κινήσεις κινδυνεύουν να δημιουργήσουν υλικοτεχνικές και οικονομικές διαταραχές και προτρέπουν τα κράτη μέλη να συνεργαστούν για να αποφύγουν ασυντόνιστες πολιτικές που θα μπορούσαν να διαταράξουν τόσο τα ταξίδια όσο και το εμπόριο στον χώρο Σένγκεν.

Συγκεκριμένα η  Γερμανία  ανακοίνωσε την επαναφορά στους συνοριακούς ελέγχους στα χερσαία σύνορά τη για λόγους εθνικής ασφάλειας ς και άρχισε να απελαύνει Αφγανούς πρόσφυγες στην Καμπούλ.Ενώ ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ την επέκριναν ότι προχωρά μόνη της, οι υποστηρικτές της ιδέας «Ευρώπη Φρούριο» χαιρέτησαν την αλλαγή πολιτικής.

Ουσιαστικά το σοκ που προκλήθηκε από μια σειρά δολοφονικών επιθέσεων στη Γερμανία από ριζοσπαστικοποιημένους πρόσφυγες, στο Mannheim στα τέλη Μαΐου και στο Solingen στα τέλη Αυγούστου, ανάγκασε τον κυβερνώντα συνασπισμό της χώρας να λάβει έκτακτα μέτρα στο τέλος του καλοκαιριού: Απέλαση 28 Αφγανών υπηκόων, επαναφέρουν τους τακτικούς ελέγχους στα σύνορα της χώρας από  σήμερα16 Σεπτεμβρίου, μειώνοντας τα προνοιακά επιδόματα για ορισμένους πρόσφυγες.

Την ίδια ώρα  ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν απειλεί να στείλει μετανάστες από τη Βουδαπέστη στις Βρυξέλλες με λεωφορεία. Σύμφωνα με αρκετούς διπλωμάτες, στη βελγική πρωτεύουσα, που μίλησαν στην Le Monde,  το θέμα της μετανάστευσης θα είναι στην ατζέντα στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στα μέσα Οκτωβρίου.

Αριθμοί και πολιτικός αντίκτυπος

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως  η κλιμάκωση της συζήτησης για το μεταναστευτικό δεν δικαιολογείται καθώς σύμφωνα με την Frontex από την αρχή του έτους ο αριθμός των παράτυπων αφίξεων μεταναστών που καταγράφηκαν στην E.E  μειώθηκε κατά 36% (113.400 αφίξεις μέχρι το τέλος Ιουλίου). Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ οριστικοποίησαν το «Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο» τον Ιούνιο, με στόχο την από κοινού διαχείριση αυτών των αφίξεων, όλα αυτά ενώ υπογράφουν συμφωνίες μετανάστευσης με την Τυνησία, την Αίγυπτο και τον Λίβανο. Ωστόσο, αυτό δεν είχε τον πολιτικό αντίκτυπο που περίμεναν τα κόμματα στην εξουσία. Το αντίθετο μάλιστα. Στην Κύπρο αν και οι ροές παράνομων μεταναστών  έχουν μειωθεί δραστικά το ζήτημα εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας στη δημόσια συζήτηση.

Τον Ιούνιο, η Ευρώπη είδε την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στις ευρωεκλογές – αλλά και στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία.  Πιο πρόσφατα στις περιφερειακές εκλογές σε δύο ομόσπονδα κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας  θριάμβευσε η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία και η αντιμεταναστευτική συμμαχία από το  συνασπισμό  BSW – Λογική και Δικαιοσύνη.

Προσωρινοί έλεγχοι

Άλλες χώρες προσαρμόζουν επίσης τις πολιτικές τους. Η Αυστρία επανέφερε τους ελέγχους στα σύνορά της με τη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβενία ​​και την Ουγγαρία, επικαλούμενη πιέσεις στο σύστημα ασύλου της και απειλές για την ασφάλεια που σχετίζονται με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Οι έλεγχοι θα διαρκέσουν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου ή τον Δεκέμβριο του 2024, ανάλογα με τα σύνορα.

Η Γαλλία έχει εφαρμόσει συνοριακούς ελέγχους με χώρες Σένγκεν έως τις 31 Οκτωβρίου, ενώ η Ιταλία έχει παρατείνει τους ελέγχους της με τη Σλοβενία ​​έως τις 18 Δεκεμβρίου λόγω ζητημάτων που σχετίζονται με τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η Δανία έχει εισαγάγει ελέγχους στη χερσαία και θαλάσσια διέλευση από τη Γερμανία έως τις 11 Νοεμβρίου, επικαλούμενη απειλές για την ασφάλεια που συνδέονται με τη σύγκρουση στη Γάζα και ανησυχίες για ρωσική κατασκοπεία.

Η Νορβηγία, η οποία είναι μέρος της ζώνης Σένγκεν αλλά δεν είναι μέλος της ΕΕ, έχει επαναφέρει τους ελέγχους σε λιμάνια με ακτοπλοϊκές συνδέσεις με τις περιοχές Σένγκεν έως τις 11 Νοεμβρίου λόγω απειλών από ρωσικές επιχειρήσεις πληροφοριών.

Η Σλοβενία ​​επανέφερε τους ελέγχους με την Κροατία και την Ουγγαρία έως τις 21 Δεκεμβρίου, επικαλούμενη αυξημένες απειλές για την ασφάλεια από τη Μέση Ανατολή και το οργανωμένο έγκλημα στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η Σουηδία έχει ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορά της έως τις 11 Νοεμβρίου ως απάντηση στους αυξημένους κινδύνους βίας μετά τη σύγκρουση στη Γάζα.

Η Φινλανδία έκλεισε επ’ αόριστον τους σταθμούς διέλευσης στα χερσαία σύνορά της με τη Ρωσία, ισχυριζόμενος ότι η Μόσχα ενορχηστρώθηκε από την αύξηση των αιτούντων άσυλο. Το Ελσίνκι έχει επίσης περιορίσει πολλά λιμάνια να ταξιδεύουν από τη Ρωσία.

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ότι σκοπεύει εντός των επόμενων μηνών να εφαρμόσει σειρά μέτρων για να περιορίσει τη μετανάστευση, όπως ένα μορατόριουμ σε όλες τις νέες αιτήσεις ασύλου, λίγες ημέρες αφότου η Γερμανία αποφάσισε να επεκτείνει τους ελέγχους σε όλα τα σύνορά της.

Στην Ελλάδα συνεχίζονται οι καταδιώξεις δουλεμπόρων στα νησιά.

Ανησυχία υπάρχει στην Ισπανία καθώς εκατοντάδες Μαροκινοί μετανάστες προσπαθούν να εισβάλουν στον φράχτη των συνόρων στη Θέουτα και να εισέλθουν παράνομα στην χώρα.

Επαφές Starmer-Meloni

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer υποσχέθηκε «μια νέα εποχή» στη διασυνοριακή συνεργασία για την αντιμετώπιση των συμμοριών λαθρεμπορίας ανθρώπων ενόψει των συνομιλιών που θα έχει σήμερα Δευτέρα με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Giorgia Meloni,

Κατευθυνόμενος στη Ρώμη για να συναντήσει τη Meloni, η οποία είχε στενούς δεσμούς με τον προκάτοχο του Starmer, Rishi Sunak, ο Starmer θα τονίσει τη δέσμευσή του για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και την ανάγκη να συνεργαστεί με Ευρωπαίους εταίρους για να συντρίψει το επιχειρηματικό μοντέλο των παράνομων δικτύων που την τροφοδοτούν.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ιταλία, ο Starmer  θα επισκεφθεί το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού για τη Μετανάστευση για να συζητήσει την προσέγγιση της Ιταλίας στο θέμα, η οποία έχει σημειώσει μείωση 60% στις παράτυπες αφίξεις δια θαλάσσης, ανέφερε το γραφείο του.

 

ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube