Ο τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για μια νέα θητεία, αλλά αν επιδιώξει την επανεκλογή του, θα πρέπει να «χτυπήσει την πόρτα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως τον Νοέμβριο του 2025 για έναν συμβιβασμό», δήλωσε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκούρ Οζέλ, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Yetkinreport του γνωστού δημοσιογράφου Μουράτ Γετκίν.

Ο Οζέλ αντιμετώπισε κριτική στο κόμμα του επειδή είπε ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να είναι ξανά υποψήφιος, παρά το γεγονός ότι το σύνταγμα το αποκλείει. «Η κριτική με εξέπληξε», είπε ο Οζέλ και εξήγησε: «Πέρυσι, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι αυτή θα ήταν η δεύτερη θητεία του Ερντογάν. Το Σύνταγμα επιτρέπει δύο θητείες, δηλαδή εάν η 5ετία ολοκληρωθεί κανονικά, δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος ξανά. Καθώς αυτή είναι η δεύτερη θητεία του, ακόμα και αν διαλύσει τη Βουλή, δεν μπορεί να είναι υποψήφιος. Ωστόσο, εάν το Κοινοβούλιο ζητήσει  προεδρικές εκλογές και όχι ο ίδιος ο Ερντογάν, το άρθρο 116 του Συντάγματος του επιτρέπει να θέσει υποψηφιότητα για άλλη μια φορά».

Ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός AKP και MHP έχει περίπου 330 ψήφους, αλλά απαιτούνται 360 για να λάβει το Κοινοβούλιο μια τέτοια απόφαση. «Άρα, δεν μπορούν να το πετύχουν μόνοι τους, θα χρειαστούν την υποστήριξή μας», σημείωσε ο αρχηγός του CHP, ζητώντας έμμεσα προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2025. «Προτείνουμε να χωρίσουμε αυτά τα πέντε χρόνια: δυόμισι χρόνια για αυτούς, δυόμισι για εμάς. Λέω, όταν περάσουν τα δυόμισι χρόνια τους, φέρτε θέμα προκήρυξης πρόωρων προεδρικών εκλογών στη Βουλή έως τον Νοέμβριο του 2025. Το ξεκαθαρίζουμε: εάν ο κ. Ερντογάν θέλει να είναι υποψήφιος, δεν πρέπει να έρθει σε εμάς μετά τον Νοέμβριο του 2025. Αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό. Είμαστε ανοιχτοί στη συζήτηση μέχρι τα δυόμισι χρόνια, αλλά όχι μετά», τόνισε ο Οζέλ.

Στον δρόμο του Μπουλέντ Ετσεβίτ

Ο Οζέλ δήλωσε ότι φιλοδοξία του είναι να μείνει στην ιστορία του CHP ως ο ηγέτης που επανέφερε το κόμμα στην εξουσία μισό αιώνα μετά τον Μπουλέντ Ετζεβίτ. Τόνισε, πάντως, πως δεν σκοπεύει να «εκτελεί το τελευταίο πέναλτι ο ίδιος», αφήνοντας να εννοηθεί πως μπορεί να μην είναι ο ίδιος υποψήφιος για την προεδρία της χώρας. «Δεν τίθεται θέμα να κάνω το τελευταίο σουτ». Όπως είπε στον Μουράτ Γετκίν, όποιος είναι πιο έτοιμος εκείνη τη στιγμή, θα είναι υποψήφιος πρόεδρος. Η απόφαση αυτή, σημείωσε ο Οζέλ, θα ληφθεί από τις κομματικές επιτροπές σύμφωνα με το νέο καταστατικό, όχι μόνο από τον ίδιο. «Στόχος μου είναι να με θυμούνται ως τον ηγέτη που οδήγησε το CHP ξανά στην εξουσία, ακολουθώντας τα βήματα του Μπουλέντ Ετζεβίτ. Το κόμμα μας ιδρύθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Είμαστε θεματοφύλακες της κληρονομιάς του. Ωστόσο, έχουμε αποτύχει να εκπληρώσουμε το όραμά του», τόνισε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Ναυτεμπορική