Εξωτερική Πολιτική , ΗΠΑ , Τουρκία 25 Σεπτεμβρίου 2024

Επιστολή Ελληνοαμερικανών προς το Κογκρέσο: Μην πουλήσετε F-35 στην Τουρκία

Επιστολή Ελληνοαμερικανών προς το Κογκρέσο: Μην πουλήσετε F-35 στην Τουρκία

Επιστολή έστειλε το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC)

Το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC) έχει ξεκινήσει εκστρατεία για να εμποδίσει την προσπάθεια να συμπεριληφθεί ξανά η Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35, από το οποίο έχει αποκλειστεί.

Προς εκπλήρωση του στόχου αυτού συντάχθηκε μια επιστολή προς τέσσερα βασικά μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ που μπορούν να εμποδίσουν μια τέτοια πώληση του προηγμένου αεροσκάφους.

Το HALC κλήθηκε να στείλει την επιστολή αφότου έγινε γνωστό ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν πιέζουν για μια συμφωνία που θα καθιστούσε το προηγμένο αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων διαθέσιμο στην Τουρκία και πάλι εάν συμφωνούσαν να αποθηκεύσουν το ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-400 στην αεροπορική βάση στο Ιντζιρλίκ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου θα τεθούν υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ.

“Η Τουρκία έχει πολλά να αποδείξει στον αμερικανικό λαό προτού της δοθεί η προνομιακή θέση της επανεισδοχής στο πρόγραμμα των F-35. Έχει επιδείξει προθυμία να χρησιμοποιήσει όπλα αμερικανικής κατασκευής ατιμώρητα εναντίον Αμερικανών συμμάχων και εταίρων και αντίθετα με τα αμερικανικά συμφέροντα”, αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή προς τους Αμερικανούς γερουσιαστές Ben Cardin και Jim Risch και τους αντιπροσώπους Michael McCaul και Gregory Meeks. Υπενθυμίζει επίσης στα μέλη του Κογκρέσου της Τουρκίας που χρησιμοποιούν αεροπλάνα F-16 για να παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο και το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” που “κατασκευάζει επεκτατικά αεροσκάφη κατά της ελληνικής κυριαρχίας”.

“Τον Ιούνιο του 2023, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν παραδέχτηκε ότι η Τουρκία “χαρτογραφεί μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική”. Αυτή η “ανεξαρτησία” μεταφράστηκε από την Άγκυρα ως: συνεργασία με τη Ρωσία. χορηγία και προστασία της Χαμάς· εκβιασμός του ΝΑΤΟ· πολεμική κατά της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αρμενίας, των Κούρδων της Συρίας και του Ισραήλ. Αυτό δεν μπορεί να ανταμειφθεί με την πρόσβαση σε F-35 ή προηγμένους αμερικανικούς κινητήρες τζετ. Σας προτρέπουμε να απορρίψετε τα τουρκικά αιτήματα για F-35, για GE Aerospace Engines και οποιαδήποτε περαιτέρω άρθρα στον τομέα της άμυνας, εφόσον η Άγκυρα διατηρεί τις παραπάνω πολιτικές”, καταλήγει η επιστολή.

“Πρόκληση” λέει η Hürriyet
Με άρθρο της την Τετάρτη, η τουρκική εφημερίδα Hürriyet αποκαλεί την εν λόγω κίνηση “προκληση” και αναφέρεται στην κίνηση του HALC.

“Στην επιστολή που ετοιμάζεται να σταλεί στον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ben Cardin και στο μέλος James Risch και στον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Michael McCaul και στο μέλος Gregory Meeks, αναφέρεται ότι δεν υπάρχει αίτημα από την αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με την πώληση του F- 35 στην Τουρκία, αν ναι, κλήθηκαν να το απορρίψουν”, αναφέρει η Hürriyet.

“Η επιστολή περιελάμβανε επίσης τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία χρησιμοποίησε τα όπλα που αγόρασε από τις ΗΠΑ εναντίον των συμμάχων των ΗΠΑ. Ενώ η Τουρκία αποκλείστηκε από το έργο F-35 με την αιτιολογία ότι αγόρασε το σύστημα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία, οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως για την πώληση F-35 στην Ελλάδα”, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Π.Κ.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube