Με συνεχείς προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους του Λιβάνου να εγκαταλείψουν τα σπίτια που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ για την αποθήκευση όπλων, συνεχίζεται η μεγάλη επιχείρηση των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων (IDF).

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, σύμφωνα με τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης. Όπως μετέδωσε το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων της χώρας (NNA) «τα αεροπλάνα του εχθρού εξαπέλυσαν πάνω από 80 αεροπορικά πλήγματα σε μισή ώρα», στοχεύοντας κατά κύριο λόγο την περιοχή Ναμπατίγια, αλλά και την Κοιλάδα Μπεκάα, βαθιά μέσα στον Λίβανο, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Σύμφωνα με το NNA νεκρός από τις αεροπορικές επιδρομές έπεσε ένας βοσκός, ενώ τραυματίστηκαν ακόμη 6 άτομα.

Το μήνυμα στους κατοίκους από τις IDF

Κάτοικοι του Λιβάνου έλαβαν μήνυμα από τις ισραηλινές δυνάμεις, που ανέφερε: «Εάν είστε σε κτίριο που έχει όπλα της Χεζμπολάχ, μείνετε μακρά έως ότου υπάρξει νεότερη ενημέρωση».

Επλήγησαν πάνω από 150 στόχοι – Σειρήνες και στο Ισραήλ

Στην επίσημη ανακοίνωσή τους οι IDF αναφέρουν ότι έπληξαν πάνω από 150 στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Δεκάδες μαχητικά έλαβαν μέρος στην επιχείρηση, η οποία αποφασίστηκε σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ύστερα από αποδείξεις ότι η Χεζμπολάχ ετοίμαζε μεγάλη επίθεση με ρουκέτες στο Ισραήλ. Να θυμίσουμε ότι προ ημερών ο ισραηλινός στρατός είχε επίσης υποστηρίξει ότι η λιβανέζικη τρομοκρατική οργάνωση, που στηρίζεται από το Ιράν, ετοίμαζε μία «νέα 7η Οκτωβρίου» στη Γαλιλαία. 

Σειρήνες ηχούν αυτή την ώρα σε μία σειρά από κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο, καθώς υπάρχει υποψία για επιθέσεις με drones.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ψάχνουν για προδότες

Την ίδια ώρα το επίλεκτο Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) στο Ιράν έδωσε εντολή σε όλα τα μέλη να σταματήσουν να χρησιμοποιούν κάθε είδους συσκευές επικοινωνίας μετά την ανατίναξη χιλιάδων βομβητών και ασυρμάτων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Σύμφωνα με τους Times of Israel μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας βρίσκεται σε εξέλιξη από τους Φρουρούς της Επανάστασης για να επιθεωρήσουν όλες τις συσκευές, όχι μόνο τον εξοπλισμό επικοινωνίας. Οι περισσότερες είτε ήταν κατασκευασμένες στο Ιράν είτε εισήχθησαν από την Κίνα και τη Ρωσία.

Το Ιράν ανησυχεί για τη διείσδυση Ισραηλινών πρακτόρων, συμπεριλαμβανομένων Ιρανών στο μισθολόγιο του Ισραήλ, και έχει ήδη ξεκινήσει διεξοδική έρευνα του προσωπικού, με στόχο μεσαία και υψηλόβαθμα μέλη του IRGC, αποκάλυψε αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Ναυτεμπορική