Γερμανία 13 Σεπτεμβρίου 2024

Εντείνει τις προσπάθειες η Γερμανία: Υπογράφει συμφωνία με την Κένυα για την μετανάστευση

Εντείνει τις προσπάθειες η Γερμανία: Υπογράφει συμφωνία με την Κένυα για την μετανάστευση

Μείζον ζήτημα το μεταναστευτικό

Η Γερμανία κλιμακώνει τη στροφή προς μια σκληρότερη μεταναστευτική πολιτική, παρά τις αναμενόμενες αντιδράσεις τον γειτόνων της. Τη Δευτέρα, η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα επιβάλει συνοριακούς ελέγχους και με τις εννέα γειτονικές χώρες, παρακάμπτοντας ουσιαστικά τη Συνθήκη Σένγκεν, ενώ φαίνεται ότι έχει ήδη εισέλθει σε ένα γύρο διμερών συμφωνιών για το μεταναστευτικό.

Σήμερα, Παρασκευή, το η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να υπογράψει συμφωνία για τη μετανάστευση με την Κένυα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου της χώρας Γουίλιαμ Σαμοέι Ρούτο στο Βερολίνο.

Η συμφωνία, η οποία θα υπογραφεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Ρούτο με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς από την υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ και τον Κενυάτη υπουργό Εξωτερικών Μουζαλιά Μουνταβάντι, αποσκοπεί, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, στην προώθηση της πρόσληψης εξειδικευμένων εργαζόμενων από την Κένυα σε γερμανικές επιχειρήσεις, αλλά και στη διευκόλυνση των επιστροφών μεταναστών των οποίων έχει απορριφθεί το αίτημα ασύλου.

Σημειώνεται ότι παρόμοια συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί και με το Ουζμπεκιστάν κατά την προσεχή επίσκεψη του καγκελάριου στη χώρα, ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί με την Ινδία, τη Γεωργία και το Μαρόκο.

Το Βερολίνο διαπραγματεύεται επίσης με τη Μολδαβία, την Κιργιζία, την Κολομβία, την Γκάνα και τις Φιλιππίνες και έχει ορίσει ως ειδικό εκπρόσωπο τον Γιοάχιμ Σταμπ από το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP).

Η Συνθήκη Σένγκεν, δηλαδή η ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των κρατών-μελών, επιτρέπει την προσωρινή επαναφορά των συνοριακών ελέγχων μόνο ως έσχατο μέτρο σε έκτακτες περιστάσεις. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Γερμανία επικαλέστηκε αρκετές τέτοιες «εξαιρετικές περιστάσεις», αναφερόμενη σε γεγονότα όπως το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού για να δικαιολογήσει τους ελέγχους στα χερσαία σύνορα με τους γείτονές της.

Ενώ αρκετές χώρες εντός της ζώνης Σένγκεν έχουν εφαρμόσει συνοριακούς ελέγχους στο παρελθόν, το τελευταίο μέτρο της Γερμανίας δημιουργεί μια ζοφερή εικόνα για το ευρωπαϊκό ιδεώδες της ελεύθερης κυκλοφορίας και έχει θορυβήσει αρκετά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

«Δεν είναι αυτό κάτι το οποίο εύκολα μπορεί να γίνει ανεκτό» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξή του στο Talk Radio 98,9. «Η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν και το να πετάξουμε το μπαλάκι ουσιαστικά στις χώρες οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας με νόημα πως «γι’αυτό βλέπετε ότι υπήρχε και πολύ μεγάλη αντίδραση από τις χώρες που έχουν χερσαία σύνορα με τη Γερμανία».

Μια από αυτές είναι και η Αυστρία. Από τη Βιέννη, όπου συνάντησε τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ, ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι η χώρα μας «δεν θα δεχθεί να επωμιστεί δυσανάλογα μεγάλο βάρος για το μεταναστευτικό». Τα λόγια αυτά ειπώθηκαν μεν στη Βιέννη απευθύνονταν δε προς το Βερολίνο και δη στην αλλαγή στάσης της κυβέρνησης Σολτς στο μεταναστευτικό.

Πηγή: liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube