Ένα χρόνο μετά την επίθεση κατά του Αρτσάχ

Ένα χρόνο μετά την επίθεση κατά του Αρτσάχ

Ως αποτέλεσμα της επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν, περισσότεροι από 115 χιλιάδες Αρμένιοι μετακινήθηκαν προς την Αρμενία.

Μετά από εννεάμηνη πολιορκία του Αρτσάχ, στις 19 Σεπτεμβρίου το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση». Την παραμονή της επίθεσης, η αζέρικη πλευρά διέδωσε ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρήσεις ναρκοθέτησης και σαμποτάζ.

Ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 181 στρατιωτών, 15 άνθρωποι αγνοούνται. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 23 Αρμένιοι κρατούνται σε φυλακές του Αζερμπαϊτζάν, μεταξύ αυτών είναι και οι ηγέτες του Αρτσάχ.

Στις 19 Σεπτεμβρίου, ο Στρατός Άμυνας του Αρτσάχ ανέφερε ότι γύρω στις 11:10 οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν με τη χρήση όλμου παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή Ασκεράν της Δημοκρατίας του Αρτσάχ.

Από τις 13:00, το Υπουργείο Άμυνας είχε ήδη αναφέρει για την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός κατά μήκος της γραμμής επαφής. Χρησιμοποιήθηκε επίσης πυραυλικό σύστημα πυροβολικού.

Στις 13:00 πρός 4 Μαΐου, κηρύχθηκε αεροπορικός συναγερμός στο Στεπανακέρτ. Το Αρχηγείο Πληροφοριών του Αρτσάχ εξέδωσε ανακοίνωση ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει εξαπολύσει μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, χρησιμοποιείται πυροβολικό και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι μάχες κατά μήκος της γραμμής επαφής συνεχίστηκαν το πρωί της 20ης Σεπτεμβρίου.

Οι αρχές του Αρτσάχ δέχθηκαν τη σύσταση της διοίκησης της ρωσικής ειρηνευτικής αποστολής να σταματήσουν τα πυρά, και γύρω στις 15:00 τα πυρά στο Αρτσάχ σταμάτησαν.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, η στρατιωτική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν κατά του Αρτσάχ κατέστησε αδύνατη την ασφαλή ύπαρξη του αρμενικού πληθυσμού σε όλη την επικράτεια της Δημοκρατίας του Αρτσάχ. Το πρωί της 25ης Σεπτεμβρίου, το Αρχηγείο Πληροφοριών του Αρτσάχ ανέφερε ότι σε όλους τους πολίτες που επιθυμούν να μετακινηθούν από το Αρτσάχ προς τη Δημοκρατία της Αρμενίας θα δοθεί η ευκαιρία και από τις 14:00 θα τους παρέχονται δωρεάν καύσιμα στα πρατήρια καυσίμων “Stepanakert 5”.

Στο διάστημα της ημέρας έγινε γνωστό ότι στο πρατήριο καυσίμων υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση των πολιτών που θέλουν να εφοδιαστούν με καύσιμα. Στις 19:00 της 25ης Σεπτεμβρίου 2023, τα τηλεγραφικά κανάλια του Αρτσάχ ανέφεραν ότι στο έδαφος που γειτνιάζει με τον δρόμο Στεπανακέρτ-Ασκεράν, σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη στην αποθήκη βενζίνης, από το οποίο διανέμονταν βενζίνη στους πολίτες που ήθελαν να φύγουν από το Αρτσάχ ΄στην Αρμενία.

Ο ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Αρτσάχ Γκεγκάμ Στεπανιάν δήλωσε ότι οι ιατρικές εγκαταστάσεις του Αρτσάχ δεν επαρκούν για να σώσουν τις ζωές των ανθρώπων. Για να σωθούν οι ζωές των ανθρώπων, η ιατρική αεροπορία έπρεπε να προσγειωθεί επειγόντως στο Στεπανακέρτ.

Το πρωί της 26ης Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Υγείας της Αρμενικής Δημοκρατίας ανέφερε ότι στο Στεπανακέρτ πέταξε με ελικόπτερο μια ομάδα γιατρών με τα απαραίτητα φάρμακα και ιατρικό υλικό.

Ως αποτέλεσμα της επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν, περισσότεροι από 115 χιλιάδες Αρμένιοι μετακινήθηκαν προς την Αρμενία.

ΠΗΓΗ: Δημόσια Ραδιοφωνία της Αρμενίας

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube