Ινδία , Τρομοκρατία 23 Σεπτεμβρίου 2024

Έκθεση της Ειδικής Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης: Σε τακτική παρακολούθηση η Ινδία! Σοβαρή η απειλή της τρομοκρατίας

Έκθεση της Ειδικής Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης: Σε τακτική παρακολούθηση η Ινδία! Σοβαρή η απειλή της τρομοκρατίας

Προειδοποιήσεις από την Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) για τη χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα

Η Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force* – FATF) επαίνεσε την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024 τις προσπάθειες της Ινδίας για την αντιμετώπιση της παράνομης χρηματοδότησης, ωστόσο, προειδοποίησε τη χώρα για σοβαρές απειλές τρομοκρατίας και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος ή την Αλ Κάιντα.

«Η Ινδία πέτυχε υψηλού επιπέδου τεχνική συμμόρφωση με τις συστάσεις της FATF και έχει λάβει σημαντικά βήματα για την εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση της παράνομης χρηματοδότησης. Ωστόσο, η Ινδία πρέπει να συνεχίσει να βελτιώνει το σύστημά της καθώς η οικονομία και το χρηματοπιστωτικό της σύστημα συνεχίζουν να αναπτύσσονται», αναρτήθηκε η FATF στο X.

 

Επαινώντας τα μέτρα της Ινδίας για την αντιμετώπιση της παράνομης χρηματοδότησης, η κοινή έκθεση FATF-APG-EAG πρόσθεσε: «Η Ινδία έχει εφαρμόσει ένα πλαίσιο για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (AML/CFT) που επιτυγχάνει καλά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της κατανόησης του κινδύνου, της πρόσβασης στις πληροφορίες δικαιούχου ιδιοκτησίας και στη στέρηση των περιουσιακών τους στοιχείων από τους εγκληματίες».

Επαίνεσε επίσης τις ινδικές αρχές για την καλή χρήση των οικονομικών πληροφοριών και την αποτελεσματική συνεργασία τους, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Εν τω μεταξύ, ο παγκόσμιος οργανισμός για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας προειδοποίησε την Ινδία να επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση των διώξεων και στην καταδίκη και την κατάλληλη επιβολή κυρώσεων στους χρηματοδότες της τρομοκρατίας.

«Η Ινδία αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές τρομοκρατίας και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, μεταξύ άλλων που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος ή την Αλ Κάιντα. Η Ινδία δίνει μεγάλη έμφαση στη διαταραχή και την πρόληψη και έχει αποδείξει την ικανότητά της να διεξάγει πολύπλοκες οικονομικές έρευνες. Ωστόσο, η χώρα πρέπει να συνεχίσει να βελτιώνει το σύστημά της καθώς η οικονομία και το χρηματοπιστωτικό της σύστημα συνεχίζουν να αναπτύσσονται, ιδίως διασφαλίζοντας ότι οι δίκες για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας έχουν ολοκληρωθεί και οι παραβάτες υπόκεινται σε κατάλληλες κυρώσεις. και υιοθετώντας μια προσέγγιση βασισμένη στον κίνδυνο και εκπαιδευτική προσέγγιση με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Η χώρα πρέπει να διασφαλίσει ότι τα μέτρα που αποσκοπούν στην αποτροπή της κατάχρησης του μη κερδοσκοπικού τομέα για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας εφαρμόζονται σύμφωνα με την προσέγγιση που βασίζεται στον κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης των μη κερδοσκοπικών οργανισμών σχετικά με τους κινδύνους χρηματοδότησης της τρομοκρατίας». έκθεση.

Η Ινδία είναι η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο σε πληθυσμό και έχει τη μεγαλύτερη διασπορά. Είναι μια χώρα χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος με μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο που είναι σήμερα η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Οι κύριοι κίνδυνοι ξεπλύματος χρήματος στην Ινδία προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες εντός της χώρας, αυτοί οι κίνδυνοι σχετίζονται κυρίως με την απάτη, συμπεριλαμβανομένης της απάτης μέσω κυβερνοχώρου, της διαφθοράς και της διακίνησης ναρκωτικών.

Η Ινδία στοχεύει στο ξέπλυμα χρήματος που σχετίζεται με απάτη και πλαστογραφία σύμφωνα με τους βασικούς κινδύνους εγκληματικότητας σε μεγάλο βαθμό, αλλά λιγότερο με ορισμένα άλλα αδικήματα όπως η εμπορία ανθρώπων και η διακίνηση ναρκωτικών. Η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει τις εκκρεμείς υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος εν αναμονή της περάτωσης των δικαστικών διαδικασιών, πρόσθεσε η έκθεση.

Επαινώντας τις προσπάθειες της Ινδίας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, η έκθεση αναφέρει: «Η Ινδία έχει κάνει σημαντικά βήματα στην οικονομική ένταξη, υπερδιπλασιάζοντας το ποσοστό του πληθυσμού με τραπεζικούς λογαριασμούς, ενθαρρύνοντας μεγαλύτερη εξάρτηση από ψηφιακά συστήματα πληρωμών και κάνοντας χρήση απλοποιημένων δέουσα επιμέλεια για μικρούς λογαριασμούς. Αυτές οι προσπάθειες έχουν υποστηρίξει τη χρηματοοικονομική διαφάνεια, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στις προσπάθειες καταπολέμησης της ξένης χρήσεως και καταπολέμησης του χρίσματος».

Παρά το μέγεθος και τη θεσμική πολυπλοκότητα του ινδικού συστήματος, οι ινδικές αρχές συνεργάζονται και συντονίζονται αποτελεσματικά σε θέματα που αφορούν τις παράνομες χρηματοοικονομικές ροές, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης χρηματοοικονομικών πληροφοριών. Η Ινδία πέτυχε επίσης θετικά αποτελέσματα στη διεθνή συνεργασία, την ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων και την εφαρμογή στοχευμένων οικονομικών κυρώσεων για τη χρηματοδότηση της διάδοσης, πρόσθεσε η έκθεση.

Οι ινδικές αρχές έχουν επίσης πλήρη κατανόηση των κινδύνων χρηματοδότησης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τρομοκρατίας και διάδοσης, αλλά πρέπει να κάνουν περισσότερα για να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με αυτούς τους κινδύνους σε όλους τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς.

Υπάρχει καλή κατανόηση του κινδύνου και της εφαρμογής προληπτικών μέτρων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ιδίως από τις εμπορικές τράπεζες, αν και λιγότερο από ορισμένα άλλα μικρότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λαμβάνουν μέτρα για την εφαρμογή ενισχυμένων μέτρων σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα (PEP), ωστόσο, η Ινδία πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της έλλειψης κάλυψης των εγχώριων PEP από την άποψη τεχνικής συμμόρφωσης και να διασφαλίσει ότι οι οντότητες που αναφέρονται εφαρμόζουν πλήρως αυτές τις απαιτήσεις. Η εφαρμογή προληπτικών μέτρων από τον μη χρηματοπιστωτικό τομέα και τους παρόχους υπηρεσιών εικονικών περιουσιακών στοιχείων και η εποπτεία αυτών των τομέων βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Η Ινδία πρέπει να βελτιώσει την εφαρμογή των περιορισμών σε μετρητά από τους εμπόρους πολύτιμων μετάλλων και λίθων ως προτεραιότητα, δεδομένης της σημαντικότητας του τομέα.

Μετά την αξιολόγηση, η Ινδία τίθεται σε «τακτική παρακολούθηση» και σύμφωνα με τις διαδικασίες, θα υποβάλει έκθεση στην Ολομέλεια σε τρία χρόνια.

ΠΗΓΗ:  Financial Action Task Force (FATF)

*Η Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) ιδρύθηκε το 1989 από τους G7 για να εξετάσει και να αναπτύξει μέτρα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Αρχικά περιλάμβανε τις χώρες των G7, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οκτώ άλλες χώρες. Κάντε κλικ  εδώ  για να δείτε την Οικονομική Διακήρυξη από τη Σύνοδο Κορυφής της G7 τον Ιούλιο του 1989.

Ανατέθηκε στην FATF η ευθύνη να εξετάσει τις τεχνικές και τις τάσεις της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, να επανεξετάσει τη δράση που έχει ήδη αναληφθεί σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο και να καθορίσει τα αναγκαία μέτρα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Το 2001, η FATF επέκτεινε την εντολή της για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.  

Από το 2019, η FATF είχε εντολή αορίστου χρόνου, αφού αρχικά λειτουργούσε με σταθερούς όρους.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube