REAL TIME |

Ελλάδα 8 Σεπτεμβρίου 2024

Εις μνήμην Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης

Εις μνήμην Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης

Γαλλική μαρτυρία για τον θάνατο του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου

Γαλλική μαρτυρία για τον θάνατο του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου που κατατέθηκε στη γαλλική βουλή την 14/27 Οκτωβρίου 1922 από τον βουλευτή Παρισίων, Εδουάρδο Σουλιέ: “Ο Χρυσόστομος δεν ανήκει στην Εκκλησία της Γαλλίας αλλά αυτό δεν με εμποδίζει να εκφράσω τον βαθύτατο σεβασμό μου στη μνήμη του. Ο πρόξενος Graillet έστειλε άγημα ο επικεφαλής του οποίου πρότεινε στον Χρυσόστομο να τον οδηγήσει στην εκκλησία του Sacre Coeur ή στο γαλλικό προξενείο. Με ωραιότητα ψυχής αρνήθηκε να δεχθεί το προσφερόμενο καταφύγιο λέγοντας οτι το καθήκον του είναι να μείνει με το ποίμνιο του.

Τη στιγμή που έφευγε το άγημα μας κατέφθασε με άμαξα ένας τούρκος αξιωματικός μαζί με δύο στρατιώτες κι εζήτησαν από τον Χρυσόστομο να τους ακολουθήσει. Οδήγησαν τότε τον ιεράρχην στα άκρα των ευρωπαικών συνοικιών μπρος σε ένα κουρείο. Εκεί του φόρεσαν άσπρη μπλούζα ίσως για να διακρίνεται καλύτερα. Κι εκεί έγινε ένα φρικτό κακούργημα από εκείνα με τα οποία είναι γεμάτη η ιστορία των μαρτύρων. Του ξερρίζωσαν τα γένια, τον μαχαίρωσαν, του κόψαν τη μύτη και τα αυτιά. Μαζί με τους άνδρες πήραν μέρος στα βασανιστήρια και γυναίκες.

Ήταν  παρόντες ναύτες μας πάνοπλοι, αγανακτισμένοι έξαλλοι. Υποχρεωμένος από τις διαταγές που είχε ο επικεφαλής των αξιωματικός, τους απειλούσε με το περίστροφο στο χέρι οτι θα τους πυροβολήσει αν θελήσουν να επέμβουν. Ύστερα μεταφέρανε τον ιεράρχην στις τουρκικές συνοικίες όπου τον διεμέλησαν και τον άφησαν βοράν στους σκύλους.Εικόνα

Η μνήμη του Μητροπολίτη Σμύρνης τιμάται Κυριακή πρό της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού.

Πηγή: Μικρασία Χαίρε του Ηλία Βενέζη.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube