REAL TIME |

Ειδικός απεσταλμένος των Βρυξελλών στο Πακιστάν! Οι ηχηρές απουσίες των συναντήσεων για τη θρησκευτική ελευθερία

Ειδικός απεσταλμένος των Βρυξελλών στο Πακιστάν! Οι ηχηρές απουσίες των συναντήσεων για τη θρησκευτική ελευθερία

 Καθώς ένας ειδικός απεσταλμένος από τις Βρυξέλλες ολοκλήρωσε ένα διερευνητικό ταξίδι στο Πακιστάν την Παρασκευή, υπήρχε η αίσθηση μεταξύ της διπλωματικής κοινότητας ότι η επίσκεψη θα μπορούσε να είχε πάει καλύτερα για το Πακιστάν, αν κορυφαίοι αξιωματούχοι είχαν συμμετάσχει στην αποστολή όπως είχε προγραμματιστεί.

Ο Πρέσβης Frans van Daele, ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Προώθηση της Ελευθερίας της Θρησκείας ή της Πίστεως, συνάντησε ορισμένους βασικούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου ταξιδιού του.

Η εντολή του ειδικού απεσταλμένου περιλαμβάνει την ευαισθητοποίηση και τη συνεργασία με κρατικούς και μη κρατικούς φορείς, την κοινωνία των πολιτών, τις εκκλησίες, τις θρησκευτικές και θρησκευτικές οργανώσεις, καθώς και με μη ομολογιακές οργανώσεις, προκειμένου να αποτραπούν και να αντιμετωπιστούν οι παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας και πεποίθηση.

Ωστόσο, ενώ ο Πρόεδρος της Γερουσίας Syed Yousuf Raza Gillani, ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Sardar Ayaz Sadiq, ο υπουργός Νομικής Azam Nazeer Tarar και η υπουργός Εξωτερικών Amna Baloch βρήκαν χρόνο για τον διπλωμάτη, άλλοι βασικοί αξιωματούχοι λέγεται ότι παρέλειψαν συναντήσεις με τον διπλωμάτη της ΕΕ.

 

Λέγεται, άλλοι αξιωματούχοι «παράβλεψαν» συναντήσεις με τον ειδικό απεσταλμένο για την ελευθερία της θρησκείας, τα ευρήματα του οποίου μπορεί να επηρεάσουν το καθεστώς Γενικευμένων Προτιμήσεων+ του Πακιστάν

Παρόλο που δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την αντιπροσωπεία της ΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Ishaq Dar, ο υπουργός Εσωτερικών Mohsin και η επικεφαλής υπουργός του Punjab Maryam Nawaz Sharif δεν συναντήθηκαν με την αντιπροσωπεία της ΕΕ.

“Οι συναντήσεις που δεν έγιναν… επιβεβαίωσαν την εντύπωση ότι ορισμένες φωνές – που είναι μερικές από τις βασικές φωνές σε αυτά τα ζητήματα – δεν φαίνονται έτοιμες να ασχοληθούν με το θέμα”, είπε μια καλά τοποθετημένη διπλωματική πηγή στο Dawn .

Η εβδομαδιαία επίσκεψη παρείχε στην ΕΕ την ευκαιρία να ακούσει το πλήρες φάσμα απόψεων σχετικά με [την ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων] πριν από την αποστολή παρακολούθησης του επόμενου έτους, που είναι ακριβώς το σημείο ενός ταξιδιού διερεύνησης όπως αυτό, είπε η πηγή, που γνώριζε τις εξελίξεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το καθεστώς των θρησκευτικών ελευθεριών στη χώρα αποτελεί ένα από τα σημεία αναφοράς για τη διατήρηση της αφορολόγητης πρόσβασης στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω του καθεστώτος Γενικευμένων Προτιμήσεων Plus (GSP+) .

Το καθεστώς του Πακιστάν πρόκειται να επανεξεταστεί το 2027 και μια άλλη επέκταση για τις τόσο απαραίτητες αδασμολόγητες εξαγωγές στην Ευρώπη θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς η χώρα μπορεί να επιδείξει δέσμευση για την τήρηση όλων των παγκόσμιων υποχρεώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Πρέσβης Daele είπε ότι η επόμενη αποστολή παρακολούθησης GSP+ στο Πακιστάν αναμένεται στις αρχές του 2025.

Σύμφωνα με επίσημη ανάγνωση, ο πρεσβευτής ενθάρρυνε τις πακιστανικές αρχές να συνεχίσουν να εφαρμόζουν σχετικές διεθνείς συμβάσεις για να διευκολύνουν την εκ νέου εφαρμογή της χώρας για το καθεστώς GSP Plus μόλις τεθεί σε ισχύ ο νέος κανονισμός για το ΣΓΠ.

Στις επαφές του με τους συνομιλητές, ο Πρέσβης van Daele υπογράμμισε τη συνεχή υποστήριξη και το ενδιαφέρον της ΕΕ για ενισχυμένη συνεργασία με το Πακιστάν.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο πρέσβης συναντήθηκε με πλήθος ομοσπονδιακών και επαρχιακών αξιωματούχων, βουλευτές, θρησκευτικούς ηγέτες, μη κυβερνητικές και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τοπικές κοινότητες για να εμπλακούν και να ανταλλάξουν την κατάσταση της ελευθερίας της θρησκείας και των πεποιθήσεων στο Πακιστάν και να καλλιεργήσουν τον σεβασμό για την διαφορετικότητα των θρησκειών και των πεποιθήσεων.

 

 

Στη Λαχόρη, ο ειδικός απεσταλμένος είχε συναντήσεις με τον Υπουργό Μειονοτήτων του Παντζάμπ, Σαρντάρ Ραμές Σινγκ Αρόρα και τον Γενικό Επιθεωρητή της Αστυνομίας Δρ Ουσμάν Ανουάρ.

 

 

ΠΗΓΗ: Dawn

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube