Γερμανία 10 Σεπτεμβρίου 2024

Δημοσκόπηση: Χάνουν έδαφος τα κόμματα του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού – Συρρικνώνεται η δημοτικότητα Σολτς

Δημοσκόπηση: Χάνουν έδαφος τα κόμματα του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού – Συρρικνώνεται η δημοτικότητα Σολτς

REUTERS/Liesa Johannssen

Στις 18,5 μονάδες διευρύνεται η διαφορά CDU/CSU από το SPD

Συρρίκνωση των ποσοστών των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία μετά τα αρνητικά αποτελέσματα στις πρόσφατες κρατιδιακές εκλογές της Σαξονίας και της Θουριγγίας, δείχνει δημοσκόπηση.
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της εφημερίδας BILD, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) διευρύνει κατά μία μονάδα το προβάδισμά της και βρίσκεται στο 32,5%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 19,5% (+0,5) και ακολουθεί το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 14% (-1). Οι Πράσινοι βρίσκονται πλέον στην τέταρτη θέση με 10% (-0,5), όσο και η «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) (+0,5). Το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) βρίσκεται κάτω από το όριο εισόδου στην Βundestag με 4%(-0,5) και η Αριστερά περιορίζεται στο 2%.

«Η απόσταση μεταξύ SPD και CDU διευρύνεται στις 18,5 μονάδες. Αν όλοι οχυρωθούν παραμείνουν στα όριά τους, τότε δεν θα υπάρχει εναλλακτική από τον συνασπισμό CDU/CSU-SPD», δήλωσε ο επικεφαλής του Insa Χέρμαν Μπίνκερτ, σχολιάζοντας τα ευρήματα της δημοσκόπησης. Όλοι οι άλλοι σχηματισμοί θα συγκέντρωναν πλειοψηφία μόνο με την συμμετοχή και της AfD ή της BSW.

Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών, δημοφιλέστερος παραμένει ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους (SPD) και ακολουθούν ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ (CSU) και ο πρωθυπουργός της Böoreiaw Ρηνανίας- Βεστφαλίας Χέντρικ Βουστ (CDU). Ο αρχηγός του CDU Φρίντριχ Μερτς ανεβαίνει μία θέση και 5η στην κατάταξη βρίσκεται η Ζάρα Βάγκενκνεχτ.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η υπουργός Εξωτερικών βρίσκονται στην 18η και στην 17η θέση αντίστοιχα, με καθοδική μάλιστα τάση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube