Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν δήλωσε την Κυριακή ότι κανείς δεν τον ανάγκασε να παραιτηθεί από την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, αλλά ότι ένιωθε ότι «έπρεπε να το κάνει».

Στα πρώτα σχόλιά του μετά την αιφνιδιαστική παραίτησή του την περασμένη εβδομάδα, ο Μπρετόν επανέλαβε την κριτική του για την «αμφιλεγόμενη διακυβέρνηση» της Επιτροπής.

Ο Μπρετόν, ο οποίος διετέλεσε επίτροπος για την εσωτερική αγορά από το 2019, συγκλόνισε τις Βρυξέλλες αποχωρώντας απότομα την περασμένη Δευτέρα και κατηγορώντας την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι τον υπονόμευσε. Είπε ότι η φον ντερ Λάιεν πίεσε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αποσύρει τον Μπρετόν ως υποψήφιο της Γαλλίας για τη νέα Επιτροπή με αντάλλαγμα ένα μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο.

Σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή, ο Μπρετόν είπε στο France Inter ότι «θεωρούσε ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν είχε πλέον  θέση του σε αυτό το κολέγιο των Επιτρόπων της ΕΕ.

«Αν νιώθω ότι δεν νιώθω άνετα με αυτή τη διακυβέρνηση», εξήγησε, «αντιμετωπίζω τις συνέπειες. Και αυτό  έγινε.» «Ήμουν εγώ που παραιτήθηκα, γιατί ένιωθα ότι έπρεπε να το κάνω», τόνισε.

Ο Μπρετόν επέκρινε επίσης την Επιτροπή και τη διακυβέρνησή της.

«Αυτή είναι η δύναμη του μοντέλου μας — είτε είστε από τη Μάλτα είτε τη Γαλλία, έχετε το ίδιο βάρος», είπε. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτή η ισορροπία θα διατηρηθεί και ότι οι συζητήσεις θα είναι οριζόντιες και όχι κάθετες».

Μιλώντας για τον διάδοχό του, Στεφάν Σεζουρνέ, Μπρετόν είπε ότι «σέβεται» την επιλογή του Μακρόν. «Θέλω να πετύχει, και θα τα καταφέρει, είμαι πεπεισμένος γι’ αυτό», πρόσθεσε.

«Ολίγον υπό τον έλεγχο της Λε Πεν η κυβέρνηση Μπαρνιέ»

Ο Μπρετόν περιέγραψε επίσης τη νέα κυβέρνηση του Γάλλου πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ, που ανακοινώθηκε το Σάββατο, ως «κεντροδεξιά», αν και «λίγο υπό τον έλεγχο της ακροδεξιάς και της Μαρίν Λε Πεν».

Ωστόσο, ο πρώην επίτροπος είπε ότι ο Μακρόν είχε «δίκιο» που διόρισε τον Μισέλ Μπαρνιέ ως πρωθυπουργό και όχι τη Λούσι Καστέ, την υποψήφια της αριστεράς για τη θέση, επειδή ο συνασπισμός που ηγείται ο Μπαρνιέ «είναι πιο σταθερός».

Ναυτεμπορική