Το είχε επιβεβαιώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις αρχές του καλοκαιριού, το υπογράμμισε εμφατικά πρόσφατα και ένα μικρό απόσπασμα από την έκθεση Μάριο Ντράγκι για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. που διέρρευσε στον Τύπο. Η ευρωπαϊκή οικονομία μετατρέπεται σε αμυντική, προκειμένου να ανταποκριθεί στις κλιμακούμενες ιμπεριαλιστικές ανάγκες με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει εισέλθει στο τρίτο έτος του.

Η πολυαναμενόμενη έκθεση Ντράγκι για το πώς η ευρωπαϊκή οικονομία, που φθίνει συνεχώς σε παραγωγικότητα, θα μπορέσει να επιβιώσει σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξανόμενου ανταγωνισμού, ειδικά από ΗΠΑ και Κίνα, θα παρουσιαστεί σήμερα το μεσημέρι μετά από μεγάλη καθυστέρηση, που μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Επρόκειτο αρχικά να δημοσιοποιηθεί πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, όμως αναβλήθηκε για τα μέσα Ιουλίου, για να φθάσουμε φθινόπωρο. Θα ήταν διαφορετικές οι πολιτικές ισορροπίες στις ευρωεκλογές του Ιουνίου εάν είχε παρουσιαστεί πριν από αυτές;

Σωρεία ερωτημάτων που, όπως φαίνεται, δεν θα βρουν άμεσα απαντήσεις, ενδεχομένως και ποτέ. Τα βλέμματα όλων είναι σαφώς στα μηνύματα που θα στείλει ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ και στο εάν τελικά θα ευθυγραμμιστεί με τις γραμμές που έχει χαράξει η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και βεβαίως οι μεγάλες οικονομίες της Ε.Ε. Το κέντρο βάρους της έκθεσης θα καθορίσει τον τρόπο τόνωσης της ανταγωνιστικότητας, παρότι οι διαρροές αφήνουν να εννοηθεί ότι η άμυνα θα είναι το ζητούμενο με πλήρη πρόσβαση στα κοινοτικά κονδύλια, τη στιγμή που η Ε.Ε. θα μπορούσε κάλλιστα να προωθήσει μια ειρηνευτική πρωτοβουλία και να μεταστρέψει το καταστροφικό κλίμα.

Πόσο πολύπλευρη θα είναι επίσης η έκθεση και τι θέματα θα περιλαμβάνει; Πόσο αποτελεσματική θα αποδειχθεί, λαμβάνοντας υπόψη τις πιέσεις που υπάρχουν από τις ισχυρές χώρες της Ε.Ε. που στήριξαν τη Φον ντερ Λάιεν στην εξασφάλιση της δεύτερης θητείας της; Μήπως δεν είναι αυτός ο καλύτερος τρόπος για να λειτουργήσει και να βγει από το αδιέξοδο η Ε.Ε.; Γιατί το συμφέρον της Ε.Ε. δεν είναι μόνο το συμφέρον των ισχυρών της.

Ναυτεμπορική