Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα νέο αμυντικό πακέτο 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

Το «πακέτο» περιλαμβάνει επίσης τον πύραυλο ακριβείας «Joint Standoff Weapon», με βεληνεκές έως 130 χιλιομέτρων. Ένας πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς που μπορεί να εκτοξευτεί από μαχητικά αεροπλάνα και δίνει στην Ουκρανία τη δυνατότητα να πλήξει τις ρωσικές δυνάμεις από πιο μακριά.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για το νέο πακέτο, διαβεβαιώνοντας ότι το Κίεβο  θα το χρησιμοποιήσει «με τον πιο αποτελεσματικό και διαφανή τρόπο».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε με ένα τετράλεπτο βίντεο, ανακοινώνοντας ότι αναθεωρεί το «πυρηνικό δόγμα» της Μόσχας . Η Ρωσία «επιφυλάσσεται του δικαιώματος χρήσης πυρηνικών όπλων κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης, ακόμα κι αν ο εχθρός, χρησιμοποιώντας συμβατικά όπλα, αποτελεί μια κρίσιμη απειλή για τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία», δήλωσε ο Πούτιν.

Μέχρι τώρα, το ρωσικό πυρηνικό δόγμα ανέφερε ως λόγο για μια πυρηνική επίθεση, μόνο την απειλή για την «ύπαρξη του κράτους». Και η διαφορά αυτή δεν είναι αμελητέα .

Τι είπε ο Πούτιν ουσιαστικά; Αν προσπαθήσετε να μας σκοτώσετε χρησιμοποιώντας τον Ουκρανό σύμμαχό σας, θα σκοτώσουμε και τον σύμμαχό σας και εσάς!

Η απειλή αυτή τη φορά συνοδεύεται μάλιστα και με μια λίστα με τις χώρες που θα μπορούσαν να πληγούν από τη Μόσχα, ως αντίποινα. Ωστόσο, η λίστα δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί.

Είναι υπαρκτή απειλή ή μπλόφα το μήνυμα που έρχεται από τη Μόσχα; Ή η αλλαγή πορείας θα έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα στις επιχειρήσεις της Ρωσίας. Η Washington Post εκτιμά ότι οι δηλώσεις που έρχονται από τη Ρωσία για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων «είναι κάτι περισσότερο από απειλές ή εκφοβισμό».

« Οι πυρηνικές απειλές έχουν γίνει ρουτίνα για το Κρεμλίνο . Η Μόσχα διατυπώνει τέτοιες απειλές, κάθε φορά που η Ουκρανία λαμβάνει νέα όπλα», λέει ο καθηγητής Μαξίμ Σαρτσάκ ,του Κέντρου Διεθνούς και Αμυντικής Πολιτικής στο Queen’s University του Καναδά. Προειδοποιεί όμως ότι «υπάρχουν απρόβλεπτα χρόνια αντιπαράθεσης μπροστά μας».

Πυρηνικά drones και υπερηχητικοί πύραυλοι  θα αποτελούν  πλέον σταθερό χαρακτηριστικό των στρατιωτικών ασκήσεων. Τα πυρηνικά όπλα θα μετακινηθούν πιο κοντά στον εχθρό. Εκτοξευτές, αεροσκάφη στρατηγικών πυραύλων και πυρηνικά υποβρύχια θα εμφανίζονται πιο συχνά σε παραμεθόριες περιοχές.

Και φυσικά, ο κίνδυνος για στρατιωτικά «ατυχήματα», θα μεγαλώσει. Και η παγκόσμια «τάξη» του τρόμου, που επικρατούσε στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, θα κινδυνεύσει να καταρρεύσει.

Θέλουμε δε θέλουμε, η εποχή του Ψυχρού Πολέμου ήταν περίοδος σταθερότητας. Δυστυχώς τα πράγματα εξελίσσονται πολύ πιο επικίνδυνα πλέον. Η ανθρωπότητα κινδυνεύει να εισέλθει σε μια κατάσταση άγνωστη σε όλους. Εάν δεν λάβουμε σοβαρά υπόψη τους κινδύνους, θα μπορούσαμε να βρεθούμε με μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη.

Και ίσως σύντομα θα αναπολούμε την ισορροπία, έστω και του τρόμου…

Ναυτεμπορική