REAL TIME |

Ισραήλ , Λίβανος 18 Σεπτεμβρίου 2024

Axios: Οι ισραηλινοί είχαν υποψίες ότι η Χεζμπολάχ κάτι είχε αντιληφθεί και πυροδότησαν τους βομβητές πριν αποκαλυφθεί η παγίδα

Axios: Οι ισραηλινοί είχαν υποψίες ότι η Χεζμπολάχ κάτι είχε αντιληφθεί και πυροδότησαν τους βομβητές πριν αποκαλυφθεί η παγίδα

Έσπευσαν να προλάβουν την αποκάλυψη

Φόβοι ότι η Χεζμπολάχ είχε αρχίσει να υποψιάζεται την παγίδα οδήγησαν στην εσπευσμένη κίνηση. Πώς το Τελ Αβιβ κράτησε τους Αμερικανούς στο σκοτάδι για τους σχεδιασμούς του.

Το Ισραήλ αποφάσισε να ανατινάξει τους βομβητές που κατείχαν μέλη της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και τη Συρία χθες, λόγω ανησυχίας ότι η μυστική επιχείρησή του είχε ανακαλυφθεί από την οργάνωση, είπαν τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Axios.

«Το χρησιμοποιείς ή το χάνεις» ήταν το δίλλημα είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος περιγράφοντας το σκεπτικό που έδωσε το Ισραήλ στις ΗΠΑ για τη στιγμή της επίθεσης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πρώην Ισραηλινός αξιωματούχος με γνώση της επιχείρησης είπε ότι οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν τους παγιδευμένους βομβητές που κατάφεραν να «φυτέψουν» στις τάξεις της Χεζμπολάχ ως αιφνιδιαστικό χτύπημα σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο για να προσπαθήσουν να ακρωτηριάσουν την οργάνωση.

Τις τελευταίες ημέρες, όμως, το Τελ Αβιβ ανησυχούσε ότι η Χεζμπολάχ μπορεί να ανακαλύψει την παγίδα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι κορυφαίοι υπουργοί του και οι αρχηγοί των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα τώρα αντί να πάρουν τον κίνδυνο να εντοπιστεί από τη Χεζμπολάχ, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι ισραηλινές ανησυχίες που οδήγησαν στην απόφαση για τη διεξαγωγή της επίθεσης αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από το Al-Monitor, το οποίο είπε ότι δύο στελέχη της Χεζμπολάχ είχαν τις τελευταίες ημέρες υποψίες για τους βομβητές .

Όταν ο κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Μπάιντεν, Άμος Χόχσταϊν επισκέφθηκε το Ισραήλ τη Δευτέρα, ο Νετανιάχου, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι είχαν διαβουλεύσεις με θέμα το ενδεχόμενο να αποκαλυφθεί η παγίδα.

Όταν συναντήθηκαν με τον Χόχσταϊν, δεν του έδωσαν καν μια ένδειξη για το τι συνέβαινε στα παρασκήνια, είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Το απόγευμα της Τρίτης τοπική ώρα, αρκετά λεπτά πριν οι βομβητές αρχίσουν να εκρήγνυνται σε όλο τον Λίβανο, ο Γκάλαντ τηλεφώνησε στον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και του είπε ότι το Ισραήλ επρόκειτο να πραγματοποιήσει σύντομα επιχείρηση στον Λίβανο, αλλά αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι Ισραηλινοί δεν ενημέρωσαν τις ΗΠΑ για τις ιδιαιτερότητες της επιχείρησης, αλλά πρόσθεσε ότι το τηλεφώνημα ήταν μια προσπάθεια να αποφευχθεί βρίσκονται οι ΗΠΑ στο απόλυτο σκοτάδι.

Παρόλα αυτά, αξιωματούχοι των ΗΠΑ είπαν ότι δεν θεωρούν το τηλεφώνημα ως σοβαρή ειδοποίηση εκ των προτέρων. «Δεν είχαμε επίγνωση αυτής της επιχείρησης και δεν συμμετείχαμε», είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ στους δημοσιογράφους την Τρίτη.

Μετά τις εξελίξεις ισραηλινοί και αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση εναντίον του Ισραήλ ως εκδίκηση ή να τηρήσει στάση αναμονής βραχυπρόθεσμα υπό το φόβο ότι υπάρξουν περισσότερες παραβιάσεις ασφάλειας που δεν γνωρίζει και το Ισραήλ θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί.

euro2day.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube