REAL TIME |

Αρχεία ΓΕΕΦ: Μας κρύβουν 403 αναφορές μονάδων του ’74 – Πληροφορίες και για αγνοούμενους

Αρχεία ΓΕΕΦ: Μας κρύβουν 403 αναφορές μονάδων του ’74 – Πληροφορίες και για αγνοούμενους

Τα αρχεία του ΓΕΕΦ μεταφέρθηκαν, παράνομα, στην Αθήνα από τον τότε επιτελάρχη του ΓΕΕΦ

Μιχάλης Χατζηστυλιανού

Τα αρχεία του ΓΕΕΦ, που αφορούν την περίοδο της τουρκικής εισβολής, μεταφέρθηκαν παράνομα από Έλληνες αξιωματικούς στην Αθήνα με σκοπό την απόκρυψή τους. Στα εν λόγω αρχεία καταγράφονται και τα ονόματα αξιωματικών και στρατιωτών που έπεσαν μαχόμενοι, οι τοποθεσίες που έγιναν οι μάχες και πότε. Συνολικά 403 ημερήσιες διαταγές μονάδων της ΕΦ που καταγράφηκαν κατά την τουρκική εισβολή περιλαμβάνουν τα αρχεία του ΓΕΕΦ, τα οποίαες βρίσκονται στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού του ΓΕΕΘΑ, με την Αθήνα να αρνείται επίμονα εδώ και χρόνια να τα επιστρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», τα συγκεκριμένα αρχεία περιλαμβάνουν πολύτιμες πληροφορίες που μπορούν να αξιοποιηθούν ή και να διασταυρωθούν με πληροφορίες και στοιχεία που έχουν, ήδη, στην κατοχή τους Κυπριακή Δημοκρατία και ΔΕΑ με σκοπό τη διακρίβωση της τύχης αγνοουμένων μας. Στις ημερήσιες διαταγές μονάδων της ΕΦ καταγράφονται, ανάμεσα σε άλλα, αξιωματικοί και στρατιώτες που έπεσαν μαχόμενοι κατά την πρώτη και τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, οι τοποθεσίες που έγιναν οι μάχες και πότε. Καταγράφονται, επίσης, και εκείνοι που ήταν αδικαιολόγητα απόντες από τις μονάδες τους, που «τη σκαπούλαραν» και σήμερα τιμώνται σαν ήρωες.

Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, αυτό που ανησυχεί την Αθήνα και δεν συγκατατίθεται στην παραχώρηση των αρχείων του ΓΕΕΦ είναι οι ευρύτερες περιγραφές που περιλαμβάνονται στα αρχεία και αφορούν, μεταξύ άλλων, και τον ρόλο που διαδραμάτισαν Έλληνες και Ελληνοκύπριοι αξιωματικοί το 1974. Εν ολίγοις, δεν θέλουν να δουν το φως της δημοσιότητας στοιχεία, ονόματα και διευθύνσεις που εκθέτουν αξιωματικούς.

Τα συγκεκριμένα αρχεία του ΓΕΕΦ μεταφέρθηκαν, παράνομα, στην Αθήνα από τον τότε επιτελάρχη του ΓΕΕΦ που εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να είναι Έλληνας υψηλόβαθμος αξιωματικός. Τα εν λόγω αρχεία αποτελούν μέρος της ιστορίας του τόπου μας και θα έπρεπε να δημοσιευθούν. Αντ’ αυτού, τα κρύβουν στην Αθήνα.

Η συνάντηση στην Αθήνα

Πριν από δυο χρόνια και συγκεκριμένα στις 26/09/2022 πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ευρεία σύσκεψη των εμπλεκόμενων αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών Ελλάδας και Κύπρου για τα θέματα των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής του 1974 υπό τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Φώτης Φωτίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος καθώς και ανώτερα στελέχη των Υπουργείων Εξωτερικών και ‘Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου. Στην εν λόγω συνάντηση, όπως πληροφορείται ο «Π», τέθηκε επί τάπητος από ελληνοκυπριακής πλευράς το ζήτημα της παραχώρησης των επίμαχων αρχείων του ΓΕΕΦ, δόθηκαν δεσμεύσεις ότι θα παραδοθούν αλλά και πάλι έμειναν στα λόγια. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση γινόταν λόγος για μια παραγωγική συζήτηση και ότι «Ελλάδα και Κύπρος έχουν ιστορικό και ηθικό χρέος έναντι των ηρώων και των οικογενειών τους να επιλύσουν οριστικά αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό και ευαίσθητο θέμα των αγνοουμένων». Παρά τα μεγάλα λόγια συμπάθειας και συμπόνιας, τις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει στην κατοχή της πολύτιμα αρχεία που μπορούν να οδηγήσουν στη διακρίβωση της τύχης αγνοουμένων μας και αρνείται να τα παραδώσει.

Εξίσου εγκληματική είναι και η σιωπή των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας που, αντί να απαιτήσουν δημόσια την επιστροφή αυτών των αρχείων που αφορούν τους αγνοουμένους μας, προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους για να μην εκτεθεί η Ελλάδα. Αυτό επιχείρησαν να πράξουν και με το χθεσινό πρωτοσέλιδο του «Π». Κανένα σχόλιο, καμία αντίδραση, κρύψε να περάσουμε…

Βρετανικά αρχεία και ΟΗΕ

Οι Βρετανοί και ο ΟΗΕ έδωσαν πρόσβαση στα μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους για να ψάξουν στα αρχεία τους για πληροφορίες που αφορούν αγνοούμενους του 1974, Ελληνοκύπριους, Έλληνες και Τουρκοκύπριους.

Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο του 2017 μέλη της ΔΕΑ πέρασαν για πρώτη φορά το κατώφλι του Φόρειν Όφις. Ζήτησαν πρόσβαση στα βρετανικά αρχεία με σκοπό την άντληση πληροφοριών για πιθανά σημεία ταφής αγνοουμένων. Το βρετανικό αρχείο είναι στη διάθεση της ΔΕΑ.

Τον Ιούνιο του 2016 μέλη της ΔΕΑ συναντήθηκαν με τον τότε Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν στη Νέα Υόρκη, όπου και έλαβαν θετική απάντηση για πρόσβαση στα αρχεία του διεθνούς οργανισμού.

Πηγή: Πολίτης Κύπρου

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube