Ανησυχία σε Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν!

Ανησυχία σε Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν!

Το Ερεβάν ανησυχεί που το Μπακού συνεχίζει να αγοράζει όπλα από διάφορες χώρες, αλλά και το Αζερμπαϊτζάν ενοχλείται για τον ίδιο λόγο.

Για το γεγονός ότι το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει να αγοράζει όπλα από διάφορες χώρες ανησυχεί η Αρμενία, όπως δήλωσε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος « Πολιτική Σύμβαση», πρόεδρος της Μόνιμης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας, Αντρανίκ Κοτσαριάν, στην Εθνοσυνέλευση.

Πρόσθεσε επίσης ότι το Αζερμπαϊτζάν ανησυχεί, στην πραγματικότητα, ότι η κυβέρνηση και οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας διεξάγουν μεγάλης κλίμακας δράσεις για τη βελτίωση της ασφάλειας και της αμυντικής ικανότητας της χώρας «σε διάφορα επίπεδα». «Τα έργα οχύρωσης πραγματοποιούνται σε όλη τη γραμμή του μετώπου. Αυτό είναι που προκαλεί την ανησυχία του Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ο Κοτσαριάν.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της επιτροπής σημείωσε ότι η Αρμενία, με τη σειρά της, ανησυχεί για το γεγονός ότι το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει να αγοράζει όπλα από διάφορες χώρες. Και μάλιστα σε μεγάλο όγκο.

Η Αρμενία συζητά με την Ινδία για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών Su-30

Η Αρμενία συζητά με την Ινδία τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών Su-30, αναφέρει η εφημερίδα Hindustan Times. «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να εκσυγχρονίσουμε τα μαχητικά μας αεροσκάφη Su-30 με την Hindustan Aeronautics Limited, καθώς έχει μεγάλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο αρχηγός της αρμενικής πολεμικής αεροπορίας Oβανές Βαρντανιάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Hindustan Times.

Σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης, ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών περιλαμβάνει ηλεκτρονικά συστήματα, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και οπλισμό. Νωρίτερα, η Αρμενία υπέγραψε συμβάσεις για την αγορά συστημάτων πυροβολικού και άλλων όπλων από την Ινδία.

Η Αρμενία επιδιώκει να εκσυγχρονίσει την αεροπορία της και ζητά βοήθεια από την Ινδία όσον αφορά τον οπλισμό και τη συντήρηση των αεροπλάνων της, γράφει και η ινδική εφημερίδα The Print.

«Τα Su-30 που χρησιμοποιεί η Αρμενία είναι διαφορετικά όσον αφορά τα χαρακτηριστικά, επομένως πρέπει να δούμε τι μπορεί να γίνει. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται μόνο στο αρχικό στάδιο», είπε η πηγή στο ThePrint. «Οι Αρμένιοι θέλουν να εκσυγχρονίσουν τα Su-30 τους και να ενσωματώσουν τα όπλα μας».

Τα όπλα που αναζητά η Αρμενία περιλαμβάνουν επίσης κατευθυνόμενα πυρομαχικά αέρος-εδάφους.

Τα μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, σημειώνουν ότι δεν έχει ληφθεί καμία επιβεβαίωση εάν η Αρμενία επιθυμεί να αποκτήσει ή όχι πυραύλους BrahMos που εκτοξεύονται από αέρα.

Οι πηγές διευκρίνισαν ότι υπάρχουν πολλά πρωτόκολλα όταν πρόκειται για την εξαγωγή πυραύλων και πολλά ζητήματα πρέπει να επιλυθούν επειγόντως.

«Η Αρμενία αγόρασε τέσσερα αεροσκάφη Su-30 από τη Ρωσία το 2019, αλλά δεν τα χρησιμοποίησε κατά την σύγκρουση του Αρτσάχ με το Αζερμπαϊτζάν το 2020, επειδή τα αεροσκάφη δεν είχαν ισχύ πυρός, συμπεριλαμβανομένων των κατευθυνόμενων πυρομαχικών αέρος-εδάφους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το Αζερμπαϊτζάν με τη βοήθεια της Τουρκίας επιδιώκει να ενισχύσει τα Su-25 της σοβιετικής εποχής» τονίζουν τα ινδικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το The Print, η Αρμενία εξετάζει επίσης τη συντήρηση των Su-30, καθώς και την εκπαίδευση πιλότων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ινδία διαθέτει περίπου 272 μονάδες Su-30 MKI και μπόρεσε να αναλάβει την τοπική παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων αεροσκαφών, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία για συντήρηση και ανταλλακτικά.

«Παρεμπιπτόντως, τα τέσσερα αεροσκάφη Su-30 που εκμεταλλεύεται η Αρμενία είναι κυρίως γνωστά ως «λευκοί ελέφαντες», επειδή επενδύθηκαν πολλά χρήματα σε αυτά, αλλά δεν ωφελήθηκαν. Από την άλλη πλευρά, το Αζερμπαϊτζάν έχει επενδύσει σε drones και πυρομαχικά που μπόρεσαν να διαταράξουν πολλά από τα συστήματα αεράμυνας της Αρμενίας, καθώς και να χτυπήσουν τις θωρακισμένες στήλες της.

Μετά τη σύγκρουση, η Αρμενία έγινε σημαντικός εξαγωγέας αμυντικών προϊόντων στην Ινδία και νωρίτερα αγόρασε πολλά συστήματα, όπως πυροβολικό, καθώς και ρουκέτες, όλμους, ραντάρ, φορητά όπλα και συστήματα στόχευσης», γράφει η The Print.

Ενδιαφέρον για την απόκτηση νέας παρτίδας μονάδων πυροβολικού ATAGS από την Ινδία

Η Δημοκρατία της Αρμενίας ενδιαφέρεται για την αγορά περισσότερων μονάδων πυροβολικού ATAGS των 155 χιλιοστών από την Ινδία, δήλωσε στο Σπούτνικ Αρμενία ο Σουδάν Τσινόι, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Αμυντικών Μελετών και Ανάλυσης της Ινδίας.

«Τα ATAGS είναι πολύ ευέλικτες μονάδες που κατασκευάζονται στην Ινδία και είναι πολύ επιτυχημένες. Η αρμενική πλευρά έχει αγοράσει περίπου μισή ντουζίνα τέτοιων εγκαταστάσεων και έμεινε ικανοποιημένη από την αγορά», δήλωσε ο Σουδάν Τσίνοϊ, υπενθυμίζοντας ότι το Νέο Δελχί έχει ήδη παραδώσει συστήματα ραντάρ Swathi στο Ερεβάν, το κόστος αυτής της συμφωνίας ήταν 40 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ινδικά συγκροτήματα είναι από τα καλύτερα στον κόσμο και έχουν μεγάλη ζήτηση, ενώ ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Αμυντικών Μελετών και Αναλύσεων της Ινδίας πρόσθεσε ότι η Αρμενία έχει επίσης δείξει ενδιαφέρον για τα συστήματα πολλαπλών πυραύλων Pinaka αξίας περίπου 250 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ο Τσινόι πιστεύει ότι η Αρμενία έχει επίσης τη δυνατότητα να αναπτύξει την αμυντική βιομηχανία, η οποία τώρα επικεντρώνεται σε νέες startups. « Υπάρχουν τρεις τέτοιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Αρμενία, αριθμός που δεν είναι μικρός αν αναλογιστεί κανείς την κλίμακα και τον πληθυσμό της χώρας. Η Ινδία έχει 120 τέτοιες εταιρείες. Έτσι, το Ερεβάν και το Νέο Δελχί μπορούν να καθιερώσουν ενεργή συνεργασία στον τομέα των στρατιωτικών τεχνολογιών, ιδίως όσον αφορά τις startups», δήλωσε.

Ο ειδικός τόνισε ότι η ανάπτυξη της στρατιωτικής βιομηχανίας της Ινδίας αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους της χώρας. Πρόσφατα, η ινδική πλευρά έχει τοποθετηθεί όχι μόνο ως κατασκευαστής αλλά και ως προμηθευτής στρατιωτικών ειδών, ενώ παράλληλα επιδιώκει να διασφαλίσει την αλυσίδα αμυντικού εφοδιασμού και να ενθαρρύνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μέχρι το 2024, το Νέο Δελχί έχει εξάγει αμυντικά υλικά αξίας περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από το 2028, η Ινδία σχεδιάζει να αυξήσει το ποσό αυτό σε 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Νωρίτερα, τα μέσα ενημέρωσης έγραψαν ότι το 2022, το Ερεβάν είχε παραγγείλει προηγμένα συστήματα ρυμουλκούμενων πυροβόλων όπλων (ATAGS) αξίας 155 εκατομμυρίων δολαρίων. Η πρώτη παρτίδα ρυμουλκούμενων συστημάτων 155 χιλιοστών από 6 μονάδες παραδόθηκε τον Αύγουστο του 2023. Σύμφωνα με το ινδικό υπουργείο Άμυνας, η συνολική προμήθεια οπλισμού ινδικής κατασκευής από την Αρμενία για το οικονομικό έτος 2024-2025 έφτασε τα 600 εκατομμύρια δολάρια. Από το 2021 η Αρμενία έχει ήδη αγοράσει πυραύλους, συστήματα πυροβολικού, συστήματα αεράμυνας και άλλα όπλα από την Ινδία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube