ΗΠΑ , Κίνα , Μυστικές Υπηρεσίες 12 Σεπτεμβρίου 2024

Ανησυχία για κατασκοπεία σε αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας! Στο στόχαστρο η Microsoft

Ανησυχία για κατασκοπεία σε αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας! Στο στόχαστρο η Microsoft

Σε δύο δημοσιεύματα στη Daily Mail και στη New York Post γίνεται αναφορά στην προσπάθεια του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος να εντάξει πράκτορες με στόχο την απόσπαση ευαίσθητων πληροφοριών τεχνολογίας και την επιρροή των αποφάσεων.

Συνεχίζονται τα δημοσιεύματα περί κινεζικής κατασκοπείας σε πολυεθνικές εταιρείες τεχνολογίας. Η Daily Mail σε δημοσίευμά της αναφέρει, ότι η Κίνα τοποθετεί κατασκόπους στη Microsoft και σε άλλες αμερικανικές εταιρείες, εγείροντας ζητήματα εθνικής ασφάλειας για τις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, ένας νέος νόμος που τέθηκε σε ισχύ στην Κίνα την 1η Ιουλίου ορίζει ότι οι ξένες εταιρείες στη χώρα με 300 ή περισσότερους υπαλλήλους πρέπει να εκχωρήσουν έναν «εκπρόσωπο εργαζομένων» στο διοικητικό συμβούλιο της θυγατρικής τους με έδρα το Πεκίνο.

Αυτός ο εκπρόσωπος είναι πιθανότατα ένα άτομο που φυτεύτηκε από το ΚΚΚ για να είναι φιλικό προς τη σοσιαλιστική κυβέρνηση. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο εκπρόσωπος θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «πειθαρχικό εργαλείο και εργαλείο συλλογής πληροφοριών για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα», όπως έμπιστη πηγή στη βρετανική εφημερίδα. Μια εταιρεία που θα μπορούσε να υπόκειται στον νέο νόμο είναι η Microsoft, η οποία μπορεί να υπερηφανεύεται για μια ισχυρή παρουσία στη κομμουνιστική χώρα.

«Μόλις είστε στο διοικητικό συμβούλιο, είστε ενήμεροι για όλα τα είδη απίστευτα ευαίσθητων πληροφοριών, λήψη αποφάσεων και μπορείτε να ασκήσετε σημαντική πίεση στους ανθρώπους που βρίσκονται στο έδαφος στην Κίνα», ανέφερε η πηγή στην DailyMail. Αυτοί οι διευθυντές εργαζομένων θα μπορούσαν να «ενεργοποιηθούν όσο χρειάζεται» για να επιτύχουν τους μυστικούς στόχους του ΚΚΚ, πρόσθεσε η πηγή.

Ο ρόλος στο διοικητικό συμβούλιο θα έθετε τον πιθανότατα ευθυγραμμισμένο με το ΚΚΚ εκπρόσωπο σε άμεση επαφή με σημαντικούς φορείς λήψης αποφάσεων της εταιρείας και την αποκλειστική στρατηγική. Στη συνέχεια, θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση για να εξακριβώσουν συγκεκριμένα δεδομένα εργαζομένων, όπως διευθύνσεις και πληροφορίες συζύγου, πρόσθεσε ο βοηθός.

Την ίδια μέρα (9 Σεπτεμβρίου) δημοσιεύτηκε άρθρο στη New York Post με την ίδια θεματολογία και παρόμοιες αναφορές στη Microsoft. To ρεπορτάζ της Post σημειώνει, ότι οι «εκπρόσωποι» είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βρίσκονται σε τακτική επαφή με τις κινεζικές αρχές. Αυτό, με τη σειρά του, θα έδινε στο Πεκίνο μια άμεση γραμμή στην ευαίσθητη εσωτερική λειτουργία των αμερικανικών εταιρειών.

Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι μπορούν εναλλακτικά να απαιτήσουν από τις εταιρείες να υιοθετήσουν ένα τοπικό εποπτικό συμβούλιο για τους εργαζόμενους, θα μπορούσαν επίσης να δώσουν στο ΚΚΚ τρομακτικά εργαλεία για να ασκήσει έλεγχο στους υπαλλήλους των αμερικανικών εταιρειών, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.

«Μπορούν να πουν σε έναν πράκτορα [της κινεζικής μυστικής υπηρεσίας]: «Αυτό είναι το άτομο με το οποίο πρέπει να μιλήσετε. Αν θέλετε να τους εξαναγκάσετε, ορίστε ποιοι είναι», δήλωσε στην The Post η ίδια πηγή, στην οποία αναφέρεται και η Daily Mail. «Έχω πρόσβαση στα δεδομένα των εργαζομένων. Αυτή είναι η γυναίκα τους. Εδώ μένουν. Εδώ πηγαίνει το παιδί σχολείο».

Οι κατάσκοποι του Πεκίνου θα μπορούσαν επίσης να επιδιώξουν να διεισδύσουν σε εμπιστευτικές συναντήσεις ή ακόμα και να διευκολύνουν την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας λέγοντας σε έναν υπάλληλο να βάλει μια μονάδα usb σε έναν συγκεκριμένο υπολογιστήç

Είναι η τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης του προέδρου Xi Jinping να ασκήσει περισσότερο έλεγχο σε ξένες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον Paul Rosenzweig, πρώην αναπληρωτή υφυπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας. «Στο παρελθόν, το έκαναν με τρόπους που θα χαρακτήριζα ως εξωτερικούς – δηλαδή, η κυβέρνηση ενεργεί κατά μιας εταιρείας», είπε ο Rosenzweig. «Τώρα προσθέτουν έναν εσωτερικό έλεγχο, έναν εκπρόσωπο των εργαζομένων. Αν ήθελες να είσαι γενναιόδωρος, θα μπορούσες να τον πεις κατάσκοπο του Κομμουνιστικού Κόμματος».

Γιατί είναι η Microsoft στο στόχαστρο

Η Microsoft βρέθηκε στο επίκεντρο — όχι μόνο επειδή έχει περισσότερους από 10.000 υπαλλήλους που εργάζονται στην Κίνα, αλλά επειδή το λογισμικό της είναι βαθιά ενσωματωμένο στην κρίσιμη υποδομή της Αμερικής. Είναι χαρακτηριστικό, ότι πέρσι, μια ομάδα με έδρα την Κίνα χακάρισε τους λογαριασμούς email της Microsoft της υπουργού Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο και αρκετών άλλων αξιωματούχων των ΗΠΑ.

Πάντως η Microsoft, η οποία απέφυγε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα, έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Κίνα, ακόμα και όταν άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Google και η Meta, έχουν σταματήσει την παρουσία τους στην περιοχή. Η εταιρεία προσπάθησε να υποβαθμίσει τις ανησυχίες ασφαλείας που σχετίζονται με την Κίνα.

Όταν ρωτήθηκε από το Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, Κάρλος Γκιμένεζ, τον Ιούνιο, εάν η εταιρεία ακολουθεί τον νόμο του 2017 που απαιτεί από τις εταιρείες να συνεργάζονται με τις υπηρεσίες πληροφοριών του ΚΚΚ, το στέλεχος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, απάντησε όχι — και άφησε να εννοηθεί ότι η εταιρεία ήταν κατά κάποιο τρόπο εξαιρούμενη.

«Υπάρχουν δύο ειδών χώρες στον κόσμο. Αυτοί που εφαρμόζουν κάθε νόμο που θεσπίζουν και εκείνοι που θεσπίζουν ορισμένους νόμους αλλά δεν τους εφαρμόζουν πάντα. Και σε αυτό το πλαίσιο, η Κίνα, και αυτός ο νόμος, είναι στη δεύτερη κατηγορία», είπε ο Σμιθ.

«Λίγο αργότερα, όλες αυτές οι εταιρείες θα ανακαλύψουν ότι θα απορροφηθούν από το ΚΚΚ και την Κίνα”, δήλωσε ο Γκιμένεζ. «Όσο πιο γρήγορα αρχίσουν να απεγκλωβίζονται από την Κίνα, τόσο καλύτεροι θα είναι, αλλά και τόσο καλύτερη θα είναι η Αμερική».

H Microsoft έχει προειδοποιηθεί

Η Post αναφέρει επίσης, ότι οι Αμερικανοί νομοθέτες έχουν προειδοποιήσει τη Microsoft ότι η σχέση της με την Κίνα ενέχει κίνδυνο εθνικής ασφάλειας — ειδικά καθώς η εταιρεία επιδιώκει την προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη.

Η Microsoft φέρεται να εξέτασε το ενδεχόμενο να κλείσει δύο εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα λόγω κινδύνων – συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών ότι η Κίνα θα μπορούσε να χακάρει τις εγκαταστάσεις, να κλέψει ευαίσθητη τεχνολογία ή να κυνηγήσει βασικούς υπαλλήλους για να δημιουργήσει τις δικές της ανταγωνιστικές εταιρείες.

Το εταιρικό δίκαιο είναι μια μέθοδος μέσω της οποίας η Κίνα «θα μπορούσε να ασκήσει πίεση σε αυτές να διατηρήσουν το εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης», σύμφωνα με το μέλος της Βουλής των αντιπροσώπων.

«Πιο ρεαλιστικά, δεν πρόκειται να το κάνουν αυτό. Αυτό που πρόκειται να κάνουν είναι απλώς να κλέψουν όλα τα δεδομένα, κάθε κομμάτι δεδομένων», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής John Moolenaar (R-Mich.), Πρόεδρος της Επίλεκτης Επιτροπής της Βουλής για την Κίνα, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως μια ιδιωτική εταιρεία στην Κίνα».

«Προειδοποιώ όλους τους Αμερικανούς που δραστηριοποιούνται στην Κίνα — το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα δεν θα αρκεστεί σε τίποτα λιγότερο από τον πλήρη έλεγχο εις βάρος σας», πρόσθεσε ο Moolenaar. «Οι «εκπρόσωποι των εργαζομένων» είναι μια κραυγαλέα προσπάθεια του ΚΚΚ να ενσωματώσει αξιωματούχους του Κόμματος σε αμερικανικές εταιρείες».

Η γερουσιαστής Marsha Blackburn (R-Tenn.) είπε ότι το Κογκρέσο «ήξερε από καιρό ότι το Πεκίνο θα κλέψει εμπιστευτικές επιχειρηματικές πληροφορίες και τεχνολογία από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα».

«Η τελευταία κίνηση του Πεκίνου που πιθανότατα θα ενσωματώσει αξιωματούχους του ΚΚΚ περαιτέρω στις εταιρείες δείχνει πόσο μακριά εκτείνεται η αντίληψη της κυβέρνησης», είπε ο Μπλάκμπερν στην The Post.

Η αντιπροσωπευτική ρήτρα του διοικητικού συμβουλίου είναι «σίγουρα ένας άλλος παράγοντας κινδύνου» για τις δυτικές εταιρείες, σύμφωνα με τον Jonathan Bench, ειδικό στο κινεζικό εταιρικό δίκαιο και συνεργάτη του Harris Sliwoski.

«Περιμένω οπωσδήποτε τα μέλη του ΚΚΚ να επιλέγονται με «δημοκρατικές εκλογές» στις οποίες ψηφίζουν οι εργαζόμενοι», είπε ο Bench. «Και όταν δεν επιλέγεται άμεσα ένα μέλος του ΚΚΚ, ο ορισμένος εκπρόσωπος των εργαζομένων θα αναφέρεται οπωσδήποτε λεπτομερώς σε ένα ή περισσότερα στελέχη του ΚΚΚ εντός ή εκτός της εταιρείας — ή και στα δύο».

Είναι απίθανο η Microsoft ή άλλες εταιρείες όπως αυτή να μπορέσουν να αποφύγουν τον νόμο, σύμφωνα με τον Bench.

«Δεν βλέπω κανένα τρόπο να παρακάμψω αυτή τη νομική απαίτηση», πρόσθεσε ο Bench.

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι ανησυχίες για την ανατροπή του εταιρικού δικαίου της Κίνας είναι υπερβολικές.

Ο Adam Channer, δικηγόρος στο Kirton McConkie με εξειδίκευση στις διεθνείς επενδύσεις, είπε ότι ο κανόνας του διευθυντή των εργαζομένων θα ήταν ένα «αδέξιο εργαλείο» για να επιτραπεί η επίβλεψη του ΚΚΚ των δυτικών επιχειρήσεων — και σημείωσε ότι ο νόμος, όπως γράφτηκε, δεν απαιτεί από τον διευθυντή να είναι μέλος του ΚΚΚ.

Το μεγαλύτερο ζήτημα, σύμφωνα με τον Derek Scissors, επικεφαλής οικονομολόγο του China Beige Book, είναι ότι αμερικανικές εταιρείες όπως η Microsoft έχουν «υποβάλει οικειοθελώς τους εαυτούς τους σε μια εντελώς στρεβλή και μεροληπτική αγορά».

«Το εταιρικό δίκαιο θα ερμηνευτεί με όποιον τρόπο το ΚΚΚ κρίνει κατάλληλο εκείνη τη στιγμή, επομένως καμία από τις αναθεωρήσεις δεν έχει σημασία», είπε η Scisorss.

Με πληροφορίες από Daily Mail και New York Post

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube