Εθνική Άμυνα , ΗΠΑ 7 Σεπτεμβρίου 2024

Αμερικανός στρατηγός το παραδέχεται! Τα F-35 δεν σχεδιάστηκαν για αερομαχίες – Τότε γιατί τα παίρνουμε;

Αμερικανός στρατηγός το παραδέχεται! Τα F-35 δεν σχεδιάστηκαν για αερομαχίες – Τότε γιατί τα παίρνουμε;

Είναι αόρατες πανάκριβες ευέλικτες πλατφόρμες πολλαπλών ρόλων και συγκέντρωσης πληροφοριών με προηγμένα συστήματα δεδομένων και διάφορες δυνατότητες πυρομαχικών, που αποτελούν πλέον βασικό πλεονέκτημα στη σύγχρονη ολοκληρωμένη μάχη, αλλά μεγάλο μείον είναι, δεν σχεδιάστηκαν για να εμπλακούν σε dogfight.

Τον Ιούνιο του 2024 άνοιξε ο δρόμος για την ένταξη της Ελλάδας στο κλειστό «κλαμπ» των χωρών που διαθέτουν αεροσκάφη 5ης γενιάς. Η χώρα μας είχε υποβάλλει από τον Ιούνιο τουν 2022 αίτημα για την απόκτηση 20+20 F-35Α, για τα οποία πρέπει να κατασκευαστούν υποδομές στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας, η οποία θα αποτελέσει τη βάση των ελληνικών F-35. Σημειωτέον, ότι το κόστος για μία Μοίρα 20 αεροσκαφών υπολογίζεται στα 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια και η παραλαβή των πρώτων αεροσκαφών θα γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη του 2027 ή τις αρχές του 2028. Τα αεροσκάφη θα παραμείνουν εκεί για μερικούς μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των πρώτων χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι παραλαβές θα συνεχιστούν μέχρι το 2035 στην περίπτωση που η Ελλάδα προκρίνει την προμήθεια 20 έως 24 αεροσκαφών, ενώ η πρώτη πολεμική Μοίρα F-35 αναμένεται να τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα 16 με 18 μήνες μετά την άφιξη των πρώτων μαχητικών.

Πάμε να δούμε λίγο τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αεροσκάφους.

Το F-35 Lightning II είναι μια πολλαπλών ρόλων, ευέλικτη πλατφόρμα που αναπτύχθηκε από τη Lockheed Martin με σημαντικούς συνεργάτες όπως η Northrop Grumman, η BAE Systems και η Pratt & Whitney, συγκεντρώενι προηγμένα συστήματα δεδομένων και διάφορες δυνατότητες πυρομαχικών, που αποτελούν πλέον βασικό πλεονέκτημα στη σύγχρονη ολοκληρωμένη μάχη.

Το F-35 διαθέτει έναν κινητήρα Pratt & Whitney f-135, με ταχύτητα MACH 1,6, αλλά με μειωμένο κόστος συντήρησης και διευκόλυνσης ευκολότερων ενημερώσεων λογισμικού σε σχέση με το έτερο steallth μαχητικό που επιχειρεί για την Αμερικάνικη Πολεμική Αεροπορία το F-22 Raptor. Οι έγκαιρες ενημερώσεις λογισμικού στο F-35 αυξάνουν την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα λόγω του “υπολογιστή στον αέρα”.”.

Σύμφωνα με το περιοδικό Military Watch, το F-35 είναι ικανό να μεταφέρει μεσαίου μεγέθους ή βαριά πυρομαχικά αέρα-εδάφους για πυρηνικές επιθέσεις, αντιπλοϊκές επιχειρήσεις και αποστολές αέρα-εδάφους. Το F-35 έχει καταστεί το πιο παραγωγικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς στον κόσμο όχι λόγω των stealth δυνατοτήτων του, αλλά λόγω της ικανότητάς του να μεταφέρει πολλές πληροφορίες. Αυτό που διαφοροποιεί το F-35 από άλλα αεροσκάφη είναι η συλλογή, η σύντηξη και η διανομή πληροφοριών σε άλλα αεροσκάφη και συστήματα εδάφους.

Το F-35 είναι κατάλληλο για σύγχρονη ολοκληρωμένη μάχη λόγω της λειτουργίας πολλαπλών ρόλων και της προηγμένης ενσωμάτωσης δεδομένων, η χρήση των οποίων εξαρτάται από τη φύση της επιχείρησης.

Υπάρχει μια σημαντική παρατήρηση για τις δυνατότητες του F-35, την οποία εκφράζει ο πρώην αρχηγός του επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Στρατηγός Mark Welsh. Το F-35 «δεν σχεδιάστηκε ποτέ για να είναι η επόμενη μηχανή για dogfight (αερομαχίες δηλαδή). Σχεδιάστηκε για να είναι η πλατφόρμα πολλαπλών χρήσεων, ενσωμάτωσης δεδομένων που θα μπορούσε να κάνει κάθε είδους πράγματα στην αρένα αέρος-εδάφους».

Και αφού δεν είναι φτιαγμένο για αερομαχίες, στις οποίες κατά κόρον εμπλόκονται οι Έλληνες Top Gun, τότε γιατί αποκτώνται από την Ελλάδα. Τα F-35 είναι μια πανάκριβη πλατφόρμα εναέριας μάχης, με υψηλό κόστος λειτουργίας και συντήρησης. Αν δεν μπορούν να μπούνε όμως σε αερομαχίες, πόσο θα ικανά είναι να ανταποκριθούν στο περιβάλλον του Αιγαίου και δεν θα καταστούν διακοσμητικές μηχανές;

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube