Η επίθεση της Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ «a priori» μειώνει στο μηδέν τις πιθανότητες οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης με το Κίεβο, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Το καθεστώς του Κιέβου αναζητά μια δικαιολογία για την τρομοκρατική επιδρομή του στην περιοχή του Κουρσκ και έρχεται με ψευδο-αιτιάσεις, όλο και πιο γελοίες. Προσπαθούν να καλύψουν όλες τις φρικαλεότητες που διαπράττει ο ουκρανικός στρατός με παρατραβηγμένη ρητορική», σημείωσε η Ζαχάροβα.

«Στην αρχή, οι λειτουργοί στην οδό Bankovaya μιλούσαν για κάποιο έργο για την ενίσχυση των διαπραγματευτικών θέσεων του καθεστώτος του Κιέβου. Εν τω μεταξύ, το ερώτημα που προφανώς αφήνουν αναπάντητο είναι ποιος θα συμφωνήσει να διαπραγματευτεί μαζί τους μετά τις φρικαλεότητες και την τρομοκρατία τους εναντίον πολιτών, αμάχων, πολιτικών υποδομών και ειρηνικών εγκαταστάσεων».

«Η προσπάθεια του ουκρανικού στρατού να εισβάλει στο έδαφός μας -θα πρέπει να τονίσω για άλλη μια φορά αυτό που ειπώθηκε από τη ρωσική ηγεσία- ακυρώνει a priori τη δυνατότητα οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης με τη χούντα των ληστών», τόνισε η Ζαχάροβα.

Υπενθύμισε επίσης τις παρατηρήσεις του Ουκρανού προέδρου Βλαντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με «τον στόχο της Ουκρανίας να δημιουργήσει μια νεκρή ζώνη σε αυτή τη ρωσική περιοχή».

«Προφανώς, ο στόχος του Ζελένσκι είναι να χρησιμοποιήσει τέτοιες εκκλήσεις προς τον λαό για να ανεβάσει το κατακόρυφο ποσοστό του, να αποδείξει την ψευδονομιμοποίησή του και να προσελκύσει ακόμη και χρηματοδότηση από τους δυτικούς δωρητές», δήλωσε η ίδια.

«Φυσικά, όλο αυτό το εγκληματικό σχέδιο του καθεστώτος του Κιέβου ήταν προφανώς καταδικασμένο να αποτύχει από την αρχή«.

Στο ίδιο ύφος ο Μεντβέντεφ

Δεν θα υπάρξουν συνομιλίες με την Ουκρανία, μετά την εισβολή στο Κουρσκ, ξεκαθάρισε νωρίτερα και ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η εισβολή στο Κουρσκ σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν συνομιλίες μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου έως ότου η Ουκρανία ηττηθεί πλήρως στο πεδίο της μάχης.

«Η περιστασιακή κουβέντα των αυτοαποκαλούμενων διαμεσολαβητών για το ενάρετο θέμα της ειρήνης έχει σταματήσει. Ακόμη και αν δεν μπορούν να το πουν δυνατά, όλοι αναγνωρίζουν την πραγματικότητα της κατάστασης», έγραψε ο Μεντβέντεφ στον επίσημο λογαριασμό του στο Telegram.

«Καταλαβαίνουν ότι ΔΕΝ θα υπάρξουν ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣ ο Εχθρός!», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος έχει αυτοχαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο σκληρά αντιδυτικά «γεράκια» του Κρεμλίνου, δήλωσε ότι οι «πρόωρες και περιττές ειρηνευτικές» συνομιλίες που είχαν προταθεί στο παρελθόν «είχαν αόριστες προοπτικές και κανένα απτό αποτέλεσμα».

Με πληροφορίες από alarabiya, Tass