«Στη συνάντηση συζητήθηκε η επιλογή να χτυπηθεί το Ιράν ως αποτρεπτικό μέτρο», ανέφερε το Ynet, αν και οι αξιωματούχοι ασφαλείας τόνισαν ότι η προληπτική δράση είναι δυνατή μόνο εάν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα ότι οι πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις του Ιράν είναι ακριβείς.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ο Αρχηγός του Επιτελείου του IDF, Αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι, ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα και ο επικεφαλής της Shin Bet, Ρόνεν Μπαρ, συζητήθηκαν τα σενάρια για αναμενόμενες επιθέσεις στο Ισραήλ από το Ιράν και τη Λιβανέζικη σύμμαχο Χεζμπολάχ.

«Η εκτίμηση ότι το Ιράν είναι πιθανό να επιτεθεί στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες ακολούθησε τις δολοφονίες της περασμένης εβδομάδας του στρατιωτικού αρχηγού της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό και του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, στην Τεχεράνη», γράφει η ιστοσελίδα Times of Israel.

«Το Ισραήλ δεν είναι σίγουρο τι να περιμένει από το Ιράν»

«Το Ισραήλ δεν είναι σίγουρο τι να περιμένει από το Ιράν και τους αντιπροσώπους του, εκτιμούν οι αξιωματούχοι ασφαλείας, και έτσι συζητά ένα ευρύ φάσμα επιλογών για το πώς μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα ή να αποτρέψει μια αναμενόμενη επίθεση», αναφέρει η ισραηλινή ιστοσελίδα.

Η Ιερουσαλήμ θα απαιτούσε τις δικές της πληροφορίες για το θέμα για να ταιριάξει με τις υπηρεσίες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Τόσο το Ισραήλ, όσο και οι ΗΠΑ, δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα πώς θα μπορούσε να είναι μια επίθεση από το Ιράν, καθώς πιστεύουν ότι η Τεχεράνη δεν έχει καταλήξει ακόμη σε τελική απόφαση και είναι απίθανο να έχει ολοκληρώσει τον συντονισμό με τους αντιπροσώπους της στην περιοχή.

Εκτός από τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες για να αποτρέψει οποιεσδήποτε επιθέσεις, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ένα άλλο πλεονέκτημα που έχει το Ισραήλ στο οπλοστάσιό του, το οποίο δεν είχε όταν το Ιράν επιτέθηκε στις 13 Απριλίου, είναι η πρόγνωση.

Τι είπε ο Μπλίνκεν στους ομολόγους του της G7

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε στους ομολόγους του από τις χώρες της G7 ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι μια ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες, αναφέρει το Axios, επικαλούμενο πηγές.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ο Μπλίνκεν μίλησε με τους ομολόγους του εν μέσω των προσπαθειών των ΗΠΑ να αποκλιμακώσουν την ένταση στην περιοχή και να αποτρέψουν το ξέσπασμα ενός ολοκληρωτικού πολέμου.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν τον ακριβή χρόνο της ιρανικής επίθεσης, προσθέτει το Axios, εκτιμώντας πάντως πως θα μπορούσε να ξεκινήσει από τη Δευτέρα.

Ναυτεμπορική