REAL TIME |

ΗΠΑ , Ουκρανία , Ρωσία 29 Αυγούστου 2024

WSJ: «Αμερικανικό» F-16 συνετρίβη στην Ουκρανία

WSJ: «Αμερικανικό» F-16 συνετρίβη στην Ουκρανία

Ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος F-16 συνετρίβη τη Δευτέρα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την άφιξη του πρώτου από τα αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη στην Ουκρανία.

Οι αρχικές αναφορές, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της wsj, δείχνουν ότι το αεροσκάφος δεν καταρρίφθηκε από εχθρικά πυρά, αν και το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια μπαράζ ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων δήλωσε ο αξιωματούχος.

Αντίθετα, η συντριβή ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα λάθους του πιλότου.

Η Ουκρανία χρησιμοποίησε τα αεροσκάφη για πρώτη φορά σε μάχη για την κατάρριψη ρωσικών πυραύλων κατά τη διάρκεια ρωσικών πληγμάτων αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Άγνωστη η τύχη του πιλότου

Η ουκρανική πολεμική αεροπορία δεν επιβεβαίωσε τη συντριβή ή ούτε την κατάσταση της υγείας του πιλότου.

Ωστόσο το αμερικανικό Πεντάγωνο αναμένει απαντήσεις από την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία για σχολιασμό.

Η είδηση ότι ένα από τα λίγα F-16 της Ουκρανίας συνετρίβη αποτελεί σημαντικό πλήγμα για το Κίεβο, το οποίο εκλιπαρούσε για τα αεροσκάφη επί μήνες πριν ο πρόεδρος Μπάιντεν δώσει τελικά το πράσινο φως για τη μεταφορά των συγκεκριμένων μαχητικών αεροσκαφών από χώρες της ΕΕ.

Το Κίεβο ελπίζει ότι τα προηγμένα δυτικά μαχητικά αεροσκάφη θα δώσουν στις δυνάμεις του πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης, ιδίως για να καταρρίπτουν τους εισερχόμενους ρωσικούς πυραύλους και να προστατεύουν τα στρατεύματα στις γραμμές του μετώπου.

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε στις 4 Αυγούστου ότι το πρώτο από τα 80 υποσχόμενα F-16 έφτασε στην Ουκρανία.

Η ουκρανική πολεμική αεροπορία δεν έδωσε αριθμούς, αλλά ένας δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι συνολικά έξι αεροσκάφη είχαν φθάσει και ότι η Ουκρανία έχει έξι πιλότους εκπαιδευμένους να τα πετάξουν.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube