REAL TIME |

Βηματοδότης: Η Τουρκία θέλει τα κατεχόμενα ως προκεχωρημένο «φυλάκιο»

Βηματοδότης: Η Τουρκία θέλει τα κατεχόμενα ως προκεχωρημένο «φυλάκιο»

Τις τελευταίες ημέρες (ακόμα και ανήμερα της Παναγίας) η Τουρκία έστειλε κατασκοπευτικά αεροσκάφη και drones στο Αιγαίο, ενώ στα κατεχόμενα προχώρησε σε στρατιωτική αναβάθμισή τους.

Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η Τουρκία δεν σταμάτησε να εξοπλίζει τα κατεχόμενα, αλλά και να αλλάζει συμπεριφορά στο Αιγαίο. Τις τελευταίες ημέρες (ακόμα και ανήμερα της Παναγίας) έστειλε κατασκοπευτικά αεροσκάφη και drones στο Αιγαίο, ενώ στα κατεχόμενα προχώρησε σε στρατιωτική αναβάθμισή τους.

Στόχος της Άγκυρας να χρησιμοποιήσει την Κύπρο ως προκεχωρημένο φυλάκιο για παρουσία και έλεγχο της περιοχής, τώρα μάλιστα που ξανανοίγει «δουλειές» με τη Λιβύη και τον Χαφτάρ. Γι’ αυτό και έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση του παράνομου αεροδρομίου του Λευκονοίκου, το οποίο ως γνωστό λειτουργεί ως βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για αποστολές στην Ανατολική Μεσόγειο.

Περαιτέρω, η ναυτική βάση στο Μπογάζι έχει σχεδιαστεί και προχωρεί ενώ το ίδιο γίνεται και με την κατασκευή σταθμού παρακολούθησης πλοίων στο Ακρωτήρι του Αποστόλου Αντρέα και στην περιοχή Τέμπλος. Πρόκειται για σταθμό παρακολούθησης διέλευσης πλοίων και καταγραφής της θαλάσσιας κίνησης.

***

Επεκτατική πολιτική και στην ΑΟΖ Κύπρου

Αλλά η Άγκυρα δεν μένει μόνον στην στρατιωτική αναβάθμιση των κατεχομένων. Στοχεύει και στην κυπριακή ΑΟΖ. Υπάρχουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», συγκεκριμένα σχέδια της Τουρκίας να συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητές της στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου.

Έχουν εντοπιστεί στόχοι για γεωτρήσεις και φαίνεται πως η Άγκυρα δεν θα κάνει πίσω. Ο ενεργειακός σχεδιασμός της κατοχικής Τουρκίας δεν αφορά, βέβαια, μόνο τις κυπριακές θάλασσες. Η ενίσχυση του στόλου των γεωτρύπανων δείχνει και προθέσεις της Άγκυρας. Πρόκειται για ένα ακόμη εργαλείο υλοποίησης της επεκτατικής της πολιτικής.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube