Το αργότερο έως την Πέμπτη. Αυτή είναι η νεότερη πληροφορία που έχουν στη διάθεσή τους Ισραήλ και ΗΠΑ για την επίθεση, η οποία πιστεύεται ότι θα έρθει σε πρώτη φάση απευθείας από το Ιράν και όχι από τον ισχυρότερο πληρεξούσιό του, τη Χεζμπολάχ.

Η τρομοκρατική οργάνωση του Λιβάνου είναι επίσης έτοιμη να εκδικηθεί τη δολοφονία υψηλόβαθμων στελεχών της, αλλά και της Χαμάς, ενώ έτοιμες να πατήσουν τη σκανδάλη είναι και οι άλλες πολιτοφυλακές, που συνδέονται με το θεοκρατικό, σιιτικό καθεστώς της Τεχεράνης, από τη Συρία και το Ιράκ έως την Υεμένη.

Η ανατροπή στις πληροφορίες

Αμερικανικές και ισραηλινές πηγές το βράδυ της Κυριακής ανέφεραν ότι το Ισραήλ ανέμενε μια μεγάλη ιρανική επίθεση που θα εξαπολυόταν εντός των ημερών, αν και ο στρατός προσπάθησε να το υποβαθμίσει τονίζοντας ότι οι οδηγίες προς τους αμάχους παρέμειναν αμετάβλητες.

Οι αναφορές αυτές συνιστούσαν μία ανατροπή σε σχέση με το κλίμα που επικρατούσε τα τελευταία 24ωρα και βασιζόταν στην υπόθεση ότι η Ισλαμική Δημοκρατία  του Ιράν — υπό μεγάλη διεθνή πίεση — είχε εγκαταλείψει την αρχική της πρόθεση να εξαπολύσει μεγάλης κλίμακας επίθεση ως απάντηση στη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε στις 31 Ιουλίου.

Αντίθετα, το Ιράν αναμενόταν να αφήσει την απάντηση στην Χεζμπολάχ του Λιβάνου, της οποίας ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής Φουάντ Σουκρ, σκοτώθηκε από το Ισραήλ σε αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό αρκετές ώρες πριν από τη δολοφονία του Χανίγιε.

Ωστόσο, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος δύο ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες, ανέφερε την Κυριακή ότι η τρέχουσα εκτίμηση του Ισραήλ ήταν ότι το Ιράν θα εξαπολύσει απευθείας επίθεση στη χώρα το αργότερο έως την Πέμπτη. Την πληροφορία αυτή μεταδίδουν σήμερα και οι Times of Israel.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης θέλει να εξαπολύσει μια μεγαλύτερη επίθεση από ό,τι έκανε στις 13-14 Απριλίου, όταν εκατοντάδες drones και πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στην πρώτη απευθείας επίθεση του Ιράν σε ισραηλινό έδαφος. Σχεδόν όλα τα βλήματα και τα UAV αναχαιτίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης.

Μάλιστα έγινε γνωστό τη νύχτα ότι υπήρξε επικοινωνία του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι ο Όστιν διέταξε το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln να «επιταχύνει» τη μετάβασή του στη Μέση Ανατολή, καθώς η ανησυχία πως επίκειται περιφερειακή ανάφλεξη εντείνεται.

Ο στρατηγός ε.α. Όστιν έδωσε διαταγή στη δύναμη κρούσης του αεροπλανοφόρου, το οποίο μεταφέρει μαχητικά F-35C, να κινηθεί ταχύτερα, ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Πατ Ράιντερ, καθώς υπάρχει κίνδυνος επίθεσης ευρείας κλίμακας της λιβανικής Χεζμπολά, κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν, ή απευθείας, από το ίδιο το Ιράν, εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

Η Ουάσιγκτον είχε αναγγείλει ήδη από την την περασμένη εβδομάδα την ενίσχυση των δυνάμεών της στη Μέση Ανατολική, αναπτύσσοντας ιδίως πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη. Το USS Abraham Lincoln θα προστεθεί στο USS Theodore Roosevelt, αεροπλανοφόρο που βρισκόταν ήδη στην περιφέρεια.

Πηγές: Times of Israel, Axios.com, Reuters, Ναυτεμπορική