Κλιμακώνονται επικίνδυνα οι επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης εναντίον της διεθνούς ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα, παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης EUNAVFOR «Aspides» να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Το τελευταίο 48ωρο στη θαλάσσια περιοχή σημειώθηκαν δύο επιθέσεις, εκ των οποίων η μία σε ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο με ελληνική σημαία, και η κατάσταση κρίνεται σοβαρή. Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο «Sounion» της εταιρείας Delta Tankers που για λόγους ασφαλείας εγκαταλείφθηκε από το 25μελές αλλοδαπό πλήρωμά του με τη βοήθεια πλωτού μέσου της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης EUNAVFOR «Aspides».

Φορτωμένο με 150.000 τόνους αργού

Όπως ανακοινώθηκε, όλοι οι επιβαίνοντες στο MV «Sounion» διασώθηκαν, είναι καλά στην υγεία τους και μεταφέρονται στο Τζιμπουτί, το πλησιέστερο ασφαλές λιμάνι προσέγγισης. Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, το τάνκερ που είναι φορτωμένο με 150.000 τόνους αργού πετρελαίου, είναι υπό την προστασία πολεμικού πλοίου, ενώ η Delta Tankers σε ενημερωτικό της σημείωμα προς τη «Ν» τόνισε ότι αξιολογεί συνεχώς την κατάσταση του πλοίου μετά την απόφαση για εκκένωση του δεξαμενόπλοιου από το πλήρωμα.

Εκφράζει επίσης τις ευχαριστίες της για τη ναυτική υποστήριξη και αναφέρει ότι υπάρχουν σχέδια για τη μεταφορά του «Sounion» σε έναν ασφαλέστερο προορισμό, όπου μπορεί να πραγματοποιηθούν έλεγχοι επί του κύτους και τυχόν επισκευές.

Το δεξαμενόπλοιο είχε φορτωθεί στο λιμάνι της Αλ Μπασρά στις 11 Αυγούστου και κατευθυνόταν προς το ελληνικό λιμάνι της Κορίνθου.

Σε ανακοίνωσή της, η ευρωπαϊκή επιχείρηση EUNAVFOR «Aspides» ανέφερε επίσης ότι ένα μη επανδρωμένο όχημα επιφανείας (Unmanned surface vehicle – USV) εξουδετερώθηκε με επιτυχία τις πρωινές ώρες από μια φρεγάτα που βρισκόταν στο σημείο και που είχε κληθεί να παράσχει προστασία, μετά από αίτημα της ναυτιλιακής εταιρείας και του καπετάνιου.

Χθες, επίσης, το πλοίο προσεγγίστηκε από δύο μικρά σκάφη στα οποία επέβαιναν ένοπλοι, ενώ ακολούθησε σύντομη ανταλλαγή πυρών με φορητά όπλα από το πλοίο.

Μικρή διαρροή πετρελαίου στο εσωτερικό

«Μεταφέροντας 150.000 τόνους αργού πετρελαίου, το MV “Sounion” αποτελεί πλέον κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα και το περιβάλλον. Είναι σημαντικό όλοι όσοι βρίσκονται στην περιοχή να επιδείξουν προσοχή και να απέχουν από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση της σημερινής κατάστασης», αναφέρει σε ανάρτησή της η EUNAVFOR «Aspides», προσθέτοντας ότι η «ασφάλεια της ζωής των ναυτικών και η ελευθερία των διεθνών θαλασσών είναι μη διαπραγματεύσιμες και ύψιστης σημασίας».

Πηγές πάντως από το υπ. Ναυτιλίας ανέφεραν στη «Ν» ότι σε μία από τις δεξαμενές του πλοίου έχει προκληθεί μικρή διαρροή πετρελαίου στο εσωτερικό του κύτους του τάνκερ χωρίς να υπάρχει διαρροή στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Επίθεση και σε bulk carrier

Ένα χύδην φορτηγό πλοίο που αναγνωρίστηκε ως το «SW North Wind I» (χωρητικότητας 56.000- dwt) με διαχειρίστρια εταιρεία στο Μονακό έγινε στόχος επίθεσης από τους Χούθι στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

Ο πλοίαρχος του «SW North Wind I» ανέφερε πέντε ξεχωριστές εκρήξεις κοντά στο πλοίο σε διάφορα κύματα επίθεσης, αλλά το πλοίο δεν υπέστη ζημιές, σύμφωνα με αξιωματούχους της ναυτικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Το φορτηγό μπόρεσε να συνεχίσει το ταξίδι του, δήλωσε η UK Maritime Trade Operations.

Ναυτεμπορική