Οι δρόμοι της Τεχεράνης έχουν πλημμυρίσει το πρωί της Πέμπτης με κόσμο, που θέλει να δώσει το «παρών» στην τελετή για τον δολοφονηθέντα πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια. Το Ιράν έχει κηρύξει τριήμερο πένθος και ετοιμάζει, όπως διαμηνύει, την εκδίκησή του.Ο ανώτατος ηγέτης του θεοκρατικού καθεστώτος, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έχει δώσει εντολή για άμεσα αντίποινα για τη δολοφονία, που το Ιράν αισθάνεται ότι το ντροπιάζει.

Γιατί η επίθεση ντροπιάζει το Ιράν

Ο Χανίγια ήταν επίσημος προσκεκλημένος στην ορκωμοσία του νέου προέδρου – μαζί με τους ειπκεφαλής και των άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων, που συγκροτούν τον λεγόμενο Άξονα (Χεζμπολάχ, Ισλαμική Τζιχάντ, Χούθι). Φιλοξενήθηκε σε μία κατοικία, που υποτίθεται ότι ήταν καλά φυλασσόμενη από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Ωστόσο ένας κατευθυνόμενος πύραυλος – σε μία πολύ καλά σχεδιασμένη, όπως αποδείχθηκε, επίθεση – έπληξε το κτίριο και σκότωσε τον αρχηγό της Χαμάς, που λίγες ώρες νωρίτερα σε μία κατάμεστη αίθουσα άκουγε το πλήθος να φωνάζει «Θάνατος στο Ισραήλ».

Το Ισραήλ έχει αποφύγει να αναλάβει την ευθύνη. Αλλά δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ποιος άλλος θα ήταν πίσω από αυτήν. Η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν είχε κρύψει ποτέ πως όλα τα ηγετικά στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης, Χαμάς, αποτελούν στόχο «όπου και εάν βρίσκονται».

Ο Χανίγια διέμενε στο Κατάρ, ενώ συχνά – πυκνά επισκεπτόταν τον Λίβανο και την Τουρκία. Το Ισραήλ προτίμησε να τον εξουδετερώσει σε ιρανικό έδαφος – στο πιο ηχηρό έως τώρα μήνυμα που έστειλε στους αντιπάλους του, αλλά και σε μία κίνηση υψηλότατου ρίσκου, που κινδυνεύει να βυθίσει τη Μέση Ανατολή σε έναν περιφερειακό πόλεμο με απολύτως καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο.

Την Παρασκευή, στην Ντόχα η ταφή

Πορεία στη μνήμη του Χανίγια έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης και θα κατευθυνθεί προς την πλατεία Αζάντι, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr News. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, θα προσευχηθεί για τον Χανίγια, ο οποίος θα ταφεί, αύριο Παρασκευή, στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, όπως ανακοίνωσε η Χαμάς.

Εν τω μεταξύ και στο Ιράκ πραγματοποιούνται μαζικές διαδηλώσεις και προσευχές.

REUTERS/Ahmed Saad
REUTERS/Ahmed Saad

Αξίζει να θυμίσουμε πως πριν γίνει γνωστή η δολοφονία του Χανίγια στην Τεχεράνη, το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι εξουδετέρωσε ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ο οποίος φέρεται να είχε σχεδιάσει το χτύπημα σε γήπεδο της κοινότητας των Δρούζων, στα Υψίπεδα του Γκολάν, στο οποίο σκοτώθηκαν 12 παιδιά.

Τι έχει συμβεί έως τώρα και τι περιμένουμε:

  • Το Ιράν ορκίζεται εκδίκηση: Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν εξέδωσε εντολή στο Ιράν να «χτυπήσει απευθείας το Ισραήλ» μετά τη δολοφονία του Χανίγια, μετέδωσαν οι New York Times επικαλούμενοι τρεις Ιρανούς αξιωματούχους με άμεση γνώση της εντολής. Το Ισραήλ θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, στο ιρανικό έδαφος, δήλωσε ο ανώτερος Ιρανός διπλωμάτης Abbas Araghchi.
  • Η απάντηση του Ισραήλ: Το Ισραήλ έχει επιφέρει «συντριπτικά πλήγματα» στους εχθρούς του τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου την Τετάρτη και δεσμεύτηκε να συνεχίσει να πολεμά καθώς η περιοχή βρίσκεται στο χείλος γενικευμένου πολέμου.
  • Το μέλλον των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός είναι ασαφές: Μια πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων είπε στο CNN την Τετάρτη ότι η δολοφονία του Χανίγια θα μπορούσε να «περιπλέξει τις συνομιλίες μεσολάβησης», καθώς ο ίδιος είχε καθοριστικό ρόλο σε αυτές. Ήταν ουσιαστικά το «κλειδί στη λήψη αποφάσεων», μαζί με τον στρατιωτικό ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Γιάχια Σινουάρ.
  • Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατο του ανώτερου διοικητή Φουάντ Σουκρ, καθώς η σορός του βρέθηκε κάτω από ερείπια στα νότια προάστια της Βηρυτού. Η εξτρεμιστική οργάνωση του Λιβάνου ήταν ήδη επί ποδός πολέμου.
  • Καταγγελίες για βασανισμούς Παλαιστινίων: Έκθεση του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανέφερε ότι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη έχουν αντιμετωπίσει βασανιστήρια, κακομεταχείριση και σεξουαλική κακοποίηση από τις 7 Οκτωβρίου και ότι τουλάχιστον 53 έχουν πεθάνει υπό κράτηση. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε στο CNN ότι αρκετοί Παλαιστίνιοι κρατούμενοι πέθαναν ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση στις εγκαταστάσεις της φυλακής.
  • «Επικίνδυνη κλιμάκωση»: Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι οι επιθέσεις στη Βηρυτό και την Τεχεράνη «αντιπροσωπεύουν μια επικίνδυνη κλιμάκωση» στην περιοχή. Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί  και να αξιοποιήσει τη διπλωματία για να αποτρέψει «οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να ωθήσουν ολόκληρη τη Μέση Ανατολή στο χείλος του γκρεμού».

Με πληροφορίες από CNN, New York Times, BBC