REAL TIME |

Γαλλία , Τουρκία 13 Αυγούστου 2024

Την εγγραφή Τούρκων μαθητών σε γαλλικά σχολεία απαγόρευσε ο Ερντογάν

Την εγγραφή Τούρκων μαθητών σε γαλλικά σχολεία απαγόρευσε ο Ερντογάν

Αυτές οι ενέργειες θεωρούνται αντίποινα για την αποτυχημένη προσπάθεια του Ιδρύματος Maarif να ιδρύσει σχολεία στη Γαλλία.

Η Τουρκία απαγορεύει κάθε νέα εγγραφή σε γαλλικά δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της χώρας, με άμεση ισχύ, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας το Σάββατο.

Στο στόχαστρο βρίσκονται σχολεία σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τους όρους μιας ενδιάμεσης συμφωνίας που επιτεύχθηκε μετά από “παρατεταμένες διαπραγματεύσεις”, το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του, ” κανένας νέος Τούρκος μαθητές δεν θα εγγραφεί στα αναφερόμενα σχολεία έως ότου συναφθεί μια διεθνής συμφωνία που να παρέχει νομικό καθεστώς” .

« Στο πλαίσιο αυτό, κανένας νέος Τούρκος μαθητής δεν θα εγγραφεί στο νηπιαγωγείο και στην πρώτη τάξη του Δημοτικού Σχολείου Charles De Gaule στην Άγκυρα και του Δημοτικού Σχολείου Pierre Loti στην Κωνσταντινούπολη », δήλωσε το υπουργείο.

Το τουρκικό υπουργείο διευκρίνισε ότι το μέτρο θα έχει αναδρομική ισχύ « από την 1η Ιανουαρίου 2024, για να καλύψει το σχολικό έτος 2024-2025 και μετά».

Επίσης, κανένας νέος μαθητής δεν θα γίνει δεκτός στις ενδιάμεσες τάξεις ».

Λιγότερο από ένα μήνα πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, στις 3 Σεπτεμβρίου, η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης δεν έχει ακόμη κοινοποιηθεί στους γονείς των Τούρκων μαθητών, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εγγραφών σε αυτά τα δύο σχολεία.

Το υπουργείο προειδοποιεί επίσης ότι «η λίστα των εγγεγραμμένων Τούρκων μαθητών και οι πληροφορίες για τα σχολεία που έχουν εγκριθεί από τη Γαλλική Υπηρεσία Εκπαίδευσης στο Εξωτερικό (Aefe) θα σταλούν στο υπουργείο πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς».

Έως ότου αποκτηθεί το «νομικό καθεστώς» αυτών των σχολείων, τα μαθήματα τουρκικής γλώσσας, τουρκικής κουλτούρας, τουρκικής λογοτεχνίας, τουρκικής ιστορίας και γεωγραφίας «μπορούν να διδάσκονται μόνο από εκπαιδευτικούς πολίτες της Δημοκρατίας της Τουρκίας που διορίζονται από το υπουργείο μας», αναφέρει η δήλωση.

Προειδοποιεί επίσης ότι τα προγράμματα και το περιεχόμενο αυτών των σχολείων «θα παρακολουθούνται και θα επιθεωρούνται από στελέχη» του υπουργείου και του κράτους.

Το υπουργείο αναφέρει επίσης ότι βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση «παγκόσμια συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένης της διδασκαλίας της τουρκικής γλώσσας για Τούρκους φοιτητές που ζουν στη Γαλλία» και ζητά «συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωσή της το συντομότερο δυνατό».

Μετά από «μήνες διαπραγματεύσεων», σύμφωνα με τη γαλλική πρεσβεία στην Άγκυρα, οι τόνοι αυξήθηκαν ξαφνικά στα μέσα Ιουλίου, με τον υπουργό Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν, να καταγγέλλει την αλαζονεία της Γαλλίας, η οποία «δεν αξίζει» να τον έχει ως συνομιλητή. Δεν είμαστε σαν τις χώρες που αποικίσατε. Είμαστε κυρίαρχο κράτος. Επομένως, πρέπει να ενεργήσετε σύμφωνα με τους όρους μας εάν θέλετε να διδάξετε εδώ », προειδοποίησε τη Γαλλία.

Το τουρκικό υπουργείο Παιδείας έχει εντείνει τον έλεγχό του στα γαλλικά σχολεία στην Τουρκία μετά την άρνηση της Γαλλίας να επιτρέψει στο Τουρκικό Ίδρυμα Maarif να ανοίξει τουρκικά σχολεία στη Γαλλία, σύμφωνα με διάφορες πηγές που επικαλείται το turkishminute.com.

Πως ξεκίνησε η διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας για την Παιδεία

Η Maarif, η οποία ιδρύθηκε πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 μέσω νόμου που ψηφίστηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο, είχε ως στόχο, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, να κλείσει εκπαιδευτικά ιδρύματα που ιδρύθηκαν από οπαδούς του θρησκευτικού κινήματος Γκιουλέν ως μέρος της εξωτερικής πολιτικής της Δικαιοσύνης και το Κόμμα Ανάπτυξης (AKP), στην εξουσία στην Τουρκία, το οποίο χαρακτηρίζει το κίνημα Γκιουλέν τρομοκρατική οργάνωση και το κατηγορεί για ενορχήστρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος.
Το Κίνημα Γκιουλέν, μια παγκόσμια πρωτοβουλία πολιτών που εμπνέεται από τις ιδέες του μουσουλμάνου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, αρνείται κατηγορηματικά τη συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα και οποιαδήποτε τρομοκρατική δραστηριότητα.

Το Ίδρυμα Maarif έχει μέχρι στιγμής καταλάβει εκατοντάδες σχολεία σε όλο τον κόσμο που είχαν δημιουργηθεί από οπαδούς του κινήματος Γκιουλέν ως μέρος της κυβερνητικής καταστολής της ομάδας.

Αυτή είναι προς το παρόν η μόνη οργάνωση που έχει το δικαίωμα να ανοίγει σχολεία σε ξένη χώρα για λογαριασμό της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Διαχειρίζεται σχολεία για όλες τις ηλικιακές ομάδες, από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο.

Η δημοσιογράφος Νουράι Μπαμπατζάν έγραψε για τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Gazete Pencere ότι οι επιθεωρήσεις του τουρκικού υπουργείου Παιδείας στα γαλλικά σχολεία στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη έχουν φτάσει σε επίπεδο που διαταράσσει την εκπαίδευση των μαθητών.

Αυτές οι ενέργειες θεωρούνται αντίποινα για την αποτυχημένη προσπάθεια του Ιδρύματος Maarif να ιδρύσει σχολεία στη Γαλλία.

Η Μπαμπατζάν δήλωσε στο άρθρο της ότι η τουρκική κυβέρνηση, υπό τη διοίκηση του ΑΚΡ, στόχευσε γαλλικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του σχολείου Charles de Gaulle στην Άγκυρα και του γυμνασίου Pierre Loti στην Κωνσταντινούπολη.

Τα σχολεία αντιμετώπισαν πρόστιμα και παρεμβάσεις στα σχολικά τους προγράμματα με το πρόσχημα των ελέγχων.

Αυτό ξεπέρασε τις συνήθεις επιθεωρήσεις. η κυβέρνηση τώρα ανακατεύεται στο πρόγραμμα σπουδών », έγραψε η Μπαμπατζάν.

Αυτό το πρόβλημα ξεκίνησε όταν μπλοκαρίστηκαν οι προσπάθειες της Τουρκίας να ανοίξει σχολεία στη Γαλλία.

Τώρα, ασκείται πίεση στα γαλλικά σχολεία εδώ, ζητώντας τους να συμπεριλάβουν μαθήματα θρησκείας και ηθικής, να ακολουθήσουν το τουρκικό πρόγραμμα σπουδών και να προσλάβουν Τούρκους δασκάλους », σύμφωνα με την δημοσιογράφο.

Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί μια ευρύτερη τάση επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας, οι οποίες έχουν βιώσει διακυμάνσεις στις διπλωματικές σχέσεις.

Η κατάσταση προκάλεσε ανησυχία σε μαθητές και γονείς.

Οι Γάλλοι και Τούρκοι γονείς απηύθυναν έκκληση στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, να παρέμβει και να αναζητήσει διπλωματική λύση.

Τα τελευταία χρόνια, το Ίδρυμα Maarif έχει λάβει σημαντική οικονομική υποστήριξη από την τουρκική κυβέρνηση.

Από την ίδρυσή του, το ίδρυμα έχει αναλάβει 216 σχολεία σε 44 χώρες και σχεδιάζει να αναλάβει και άλλα.

Η αντίσταση της γαλλικής κυβέρνησης στην επέκταση του Ιδρύματος Maarif οφείλεται εν μέρει στις ανησυχίες για την επιβολή της θρησκευτικής εκπαίδευσης, η οποία έρχεται σε αντίθεση με το αυστηρά κοσμικό εκπαιδευτικό σύστημα της Γαλλίας.

Σε απάντηση, η αυξημένη πίεση της Τουρκίας στα γαλλικά σχολεία εντός των συνόρων της έχει προκαλέσει κριτική για πιθανή πολιτικοποίηση της εκπαίδευσης και επηρεασμό της ευημερίας των μαθητών και των οικογενειών τους.

Digi24

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube