Με μια δόση υπερβολής, αυτό που τον ανέσυρε στην επιφάνεια και τον έβαλε στο μικροσκόπιο της Κάμαλα Χάρις ως δυνάμει συνυποψήφιό της, ήταν μια φράση που εκστόμισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης, εναντίον του διδύμου Τραμπ – Βανς .

«Αυτοί οι τύποι είναι περίεργοι».

«Weird», δηλαδή «περίεργος» αλλά με τo νοηματικό φορτίο της λέξης να κλίνει ελαφρώς προς τον αλλόκοτο, ίσως και τον αλλοπρόσαλλο.

Η ταμπέλα αυτή που κόλλησε στον Τραμπ και τον υποψήφιο αντιπρόεδρό του έγινε γρήγορα κάτι σαν σύνθημα στις τάξεις των Δημοκρατικών μέσα σε λίγες μόνο μέρες. Και τώρα η φράση βρίσκεται, σχεδόν καθημερινά, στις ομιλίες της Κάμαλα Χάρις.

Αντι – ΜAGA

Γενικότερα ο Γουόλζ φαίνεται να θεωρείται ως ο καταλληλότερος άνθρωπος σε μια δύσκολη αποστολή: να αποδομήσει την MAGA ατζέντα του Τραμπ και του πολιτικού οικοσυστήματός του.

Θεωρείται έτσι από πολλούς ο άνθρωπος που μπορεί να κατακεραυνώνει τον Τραμπ χωρίς να γίνεται τοξικός.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι ένα ακόμη (εικαζόμενο) πολιτικό του προτέρημα. Θεωρείται κάτι σαν ανάχωμα στη δυναμική των Ρεπουμπλικάνων, στο λεγόμενο «μπλε τείχος» των μεσοδυτικών Πολιτειών. Μπορεί η Μινεσότα, της οποίας είναι κυβερνήτης να μη συνιστά μία από τις καθοριστικές Πολιτείες, αλλά η Χάρις ελπίζει ότι ο Γουόλζ θα έχει ευρύτερη, διαπολιτειακή απήχηση.

Ο Γουόλζ πέρασε περισσότερες από δύο δεκαετίες στην Εθνική Φρουρά, υπηρετώντας μάλιστα και στο εξωτερικό μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Εργάστηκε στο πλαίσιο αυτό ως εκπαιδευτικός αλλά και ως βοηθός προπονητή.

Άλλωστε ο επιλεγείς αντιπρόεδρός της έχει μακρύ και θετικό ιστορικό δραστηριότητας στην προώθηση της «προοδευτικής» ατζέντας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του έχει εξελιχθεί σε κάτι που βρίσκεται πολύ κοντά σε έναν «προοδευτικό λαϊκό ήρωα» σχολιάζει το CNN.

Ακριβώς το είδος της δυναμικής φωνής δηλαδή, που θέλουν οι Δημοκρατικοί απέναντι στον Τραμπ.

Πιστός

Στο χρονικό διάστημα που οδήγησε έως την επιλογή του ως υποψηφίου αντιπροέδρου της Χάρις, ο Γουόλζ επέδειξε επίσης αρετές

Αρχικά στάθηκε σταθερά και με ειλικρίνεια στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν ακόμη και μετά το καταστροφικό debate.

Όταν όμως ο Μπάιντεν εγκατέλειψε, ο Γουόλζ υπεστήριξε κατευθείαν τη Χάρις, από την επόμενη κιόλας ημέρα, και έκτοτε αναδείχθηκε ως αξιόπιστος και δυναμικός υποστηρικτής της.

Χημεία

Για την επιλογή του σημαντικό ρόλο έπαιξε η χημεία του κυβερνήτη με την Κάμαλα Χάρις.

«Ο χρόνος που πέρασαν μαζί όταν ο Γουόλζ έδινε τη μάχη της επανεκλογής το 2022 αλλά και η κοινή τους επίσκεψη σε μια κλινική αμβλώσεων τον περασμένο Μάρτιο, προφανώς τους έδεσε αρκετά.

Στη συνέχεια, το επιτελείο της Χάρις διαπίστωσε πόσο επωφελής και «ενισχυτικός» είναι ο Γουόλζ για τη βάση του κόμματος.