Γενικά θέματα 5 Αυγούστου 2024

Τι συμβαίνει στο Μπαγκλαντές: Η Ινδία και ο ”πόλεμος” της Κίνας στη περιοχή

Τι συμβαίνει στο Μπαγκλαντές: Η Ινδία και ο ”πόλεμος” της Κίνας στη περιοχή

Το Μπαγκλαντές είναι ζωτικής σημασίας για την Ινδία να συνδέσει τις γεωγραφικά απομονωμένες βορειοανατολικές πολιτείες της με τον Κόλπο της Βεγγάλης.

Η τέσσερις φορές εκλεγμένη πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές, Χασίνα, έφυγε από τη χώρα στις 5 Αυγούστου μετά από μια βίαιη φοιτητική διαμαρτυρία ενός μήνα. Ο στρατός του Μπαγκλαντές ανακοίνωσε το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης. Η πτώση της Χασίνα ήταν άλλη μια απώλεια ενός φίλου στη μακρά λίστα των χωρών με τις οποίες η σχέση της Ινδίας είναι σε τρανταχτό έδαφος.

Η Χασίνα υπήρξε ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους της Ινδίας σε μια γειτονιά γεμάτη αντι-ινδικά αισθήματα. Αναγνωρισμένη ως η «μεγάλη δύναμη» στη Νότια Ασία, η θέση της Ινδίας στην περιοχή έχει επηρεαστεί αρνητικά από την εισβολή της Κίνας. Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και η Χασίνα συναντήθηκαν για ρεκόρ 10 φορές το 2023.

Το Αφγανιστάν, οι Μαλδίβες και η Μιανμάρ έχουν χαθεί. Οι δεσμοί της με το Νεπάλ και τη Σρι Λάνκα συνεχίζουν να πηγαινοέρχονται μεταξύ Κίνας και Ινδίας. Ο Δρ. Ian Hall, ειδικός στις διεθνείς σχέσεις, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μετά την πτώση, η Ινδία έμεινε με «το Μπουτάν, τον Μαυρίκιο και τις Σεϋχέλλες ως τους τελευταίους εναπομείναντες φιλικούς και σταθερούς γείτονες».

Εικάζεται ότι η Hasina μπορεί να κατευθύνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς η αδερφή της είναι ήδη υπήκοος εκεί.

Νωρίτερα φέτος, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Μαλδίβων ζήτησε από τα ινδικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν τη νησιωτική χώρα καθώς σφυρηλάτησε ισχυρότερους δεσμούς με την Κίνα.

Το Αφγανιστάν χάθηκε όταν ανέλαβαν οι Ταλιμπάν. Η Σρι Λάνκα αμφισβητεί τους δεσμούς της με την Ινδία. Έχει σταματήσει να ελλιμενίζονται κινεζικά πλοία έρευνας στα λιμάνια της, αλλά αυτή η κύρωση θα έχει λήξει μέχρι τα τέλη του 2024. Τον τελευταίο καιρό, το Νεπάλ έχει επίσης κλίνει προς την Κίνα.

Η Ινδία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του Μπαγκλαντές το 1971, όταν ο πατέρας της Χασίνα, ο Σεΐχης Μουτζιμπούρ Ρεχμάν, ηγήθηκε της εξέγερσης στο Ανατολικό Πακιστάν. Με την πάροδο του χρόνου, οι δεσμοί Ινδίας-Μπανγκλαντές έχασαν τη λάμψη τους καθώς διαδοχικά πολιτικά καθεστώτα προστάτευαν τις αντι-ινδικές δυνάμεις. Η Χασίνα τους έδιωξε και σταθεροποίησε τους δεσμούς με το Νέο Δελχί.

Το Μπαγκλαντές είναι ζωτικής σημασίας για την Ινδία να συνδέσει τις γεωγραφικά απομονωμένες βορειοανατολικές πολιτείες της με τον Κόλπο της Βεγγάλης.

Η καθ. Sreeradha Datta από τη Σχολή Διεθνών Σχέσεων Jindal στο OP Jindal Global University παραδέχτηκε ότι θα υπάρξει μια περίοδος «αστάθειας και δισταγμού» μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, είπε στους EurAsian Times: «Το Μπαγκλαντές θα συνεχίσει να ισορροπεί την Κίνα και την Ινδία. Υπάρχει μια μεγάλη εκλογική περιφέρεια στο Μπαγκλαντές που θέλει να συνεργαστεί στενά με την Κίνα, αλλά υπάρχει ένας περιορισμός σε αυτό».

Πρόσθεσε: «Οι πολιτικοί του Μπαγκλαντές είναι επιτήδειοι. θα συνεχίσουν να εξισορροπούν την Κίνα και την Ινδία. Τα αναπτυξιακά έργα με την Ινδία θα πρέπει να συνεχιστούν εάν η νέα κυβέρνηση της χώρας θέλει να προσφέρει στους ανθρώπους της».

ΠΗΓΗ: Directus.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube