Ινδία , Τεχνολογία 25 Αυγούστου 2024

The Quantum Insider: Η Ινδία πλησιάζει στην ολοκλήρωση του πρώτου της κβαντικού υπολογιστή

The Quantum Insider: Η Ινδία πλησιάζει στην ολοκλήρωση του πρώτου της κβαντικού υπολογιστή
  • Η Ινδία πλησιάζει στην ολοκλήρωση του πρώτου κβαντικού υπολογιστή μικρής κλίμακας στο Ινστιτούτο Θεμελιωδών Ερευνών Tata (TIFR) στη Βομβάη, αναφέρουν πηγές μέσων ενημέρωσης της Ινδίας.
  • Το έργο είναι μέρος της Εθνικής Κβαντικής Αποστολής της Ινδίας, με σχέδια να αναπτύξει έναν υπολογιστή 24 qubit σε τρία χρόνια και ένα σύστημα 100 qubit σε πέντε χρόνια.
  • Η startup QpiAI με έδρα τη Μπανγκαλούρου κατασκευάζει επίσης έναν κβαντικό υπολογιστή 25 qubit, με σχέδια να τον προσφέρει μέσω υπηρεσιών cloud έως το τέλος του έτους.

Η Ινδία πλησιάζει στην ολοκλήρωση του πρώτου της κβαντικού υπολογιστή, ένα έργο ορόσημο με επικεφαλής το Ινστιτούτο Θεμελιωδών Ερευνών Tata (TIFR) στη Βομβάη. Ο υπολογιστής μικρής κλίμακας αναπτύσσεται από το εργαστήριο Quantum Measurement and Control (QuMaC) της TIFR, που ιδρύθηκε πριν από 12 χρόνια για να αντιμετωπίσει θεμελιώδεις προκλήσεις στην κατασκευή κβαντικών συστημάτων, σύμφωνα με το India Today .

Ο Δρ. R. Vijayaraghavan, επικεφαλής του QuMaC, περιέγραψε το έργο ως μια κρίσιμη αρχική κίνηση για τη χώρα στην κβαντική τεχνολογία. «Αυτό θα μας επιτρέψει να μπούμε σε αυτό το παιχνίδι», είπε στο India Today.

Το έργο είναι μια συνεργασία μεταξύ της TIFR, του Οργανισμού Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης (DRDO) και της Tata Consultancy Services (TCS). Μαζί, σχεδιάζουν βασικά εξαρτήματα όπως η μονάδα κβαντικής επεξεργασίας, τα ηλεκτρονικά και το λογισμικό, το καθένα παρουσιάζει τη δική του πολυπλοκότητα, αναφέρει η υπηρεσία ειδήσεων.

Αν και δεν περιγράφεται ρητά στο άρθρο, το έργο τέχνης που συνοδεύει το άρθρο δείχνει εξοπλισμό που υποδηλώνει ότι το μηχάνημα είναι ένας υπεραγώγιμος κβαντικός υπολογιστής. Αυτή η συσκευή θα ήταν περισσότερο ένα μοντέλο για να παρέχει μια διαδρομή για περαιτέρω προόδους, σύμφωνα με τον Δρ Vijayaraghavan. Πρόσθεσε ότι ενώ οι εξισώσεις που μπορεί να λύσει αυτός ο μικρής κλίμακας κβαντικός υπολογιστής μπορούν να αναπαραχθούν από έναν κανονικό φορητό υπολογιστή, το έργο θέτει τις βάσεις για πιο προηγμένα συστήματα.

«Αν πρέπει να φτιάξουμε ένα σύστημα 100 qubit, πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου. Έτσι, αυτό μας δίνει όλη την απαραίτητη τεχνογνωσία για να κατανοήσουμε τα διάφορα μέρη ενός κβαντικού υπολογιστή και πού βρίσκονται οι προκλήσεις», εξήγησε στο India Today. Συνέκρινε την προσπάθεια με την κυκλοφορία του πρώτου κβαντικού υπολογιστή 5-qubit της IBM στο cloud πριν από οκτώ χρόνια, τονίζοντας ότι «για εμάς, είναι το πρώτο βήμα».

Ως μέρος της Εθνικής Κβαντικής Αποστολής, ο Δρ Vijayaraghavan ηγείται μιας ομάδας οκτώ επιστημόνων από πέντε ινστιτούτα με στόχο την κατασκευή ενός υπολογιστή 24 qubit σε τρία χρόνια και ενός υπολογιστή 100 qubit σε πέντε χρόνια, ανέφερε το India Today. Άλλες ειδικές ομάδες εργάζονται σε διαφορετικές προτάσεις, διερευνώντας διάφορες τεχνολογικές προσεγγίσεις χρησιμοποιώντας φωτόνια, ουδέτερα άτομα ή παγιδευμένα ιόντα ως qubits.

Παρά την πρόοδο, παραμένουν σημαντικές επιστημονικές προκλήσεις. Τα Qubits είναι εγγενώς ασταθή και επιρρεπή σε διαταραχές, που οδηγούν σε «ασυνοχή». Οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να το ξεπεράσουν αυτό μέσω qubits διορθωμένα με σφάλματα. «Πρέπει να δείξετε ότι χρησιμοποιώντας ένα τέτοιο σύστημα, λύνετε πραγματικά κάποιο πρόβλημα που σχετίζεται με τη βιομηχανία ή την επιστήμη ή την κοινωνία και να δείξετε ότι είναι καλύτερο, ταχύτερο και φθηνότερο», είπε ο Δρ Vijayaraghavan στο India Today. «Αυτό φυσικά θα είναι το πρώτο ιερό δισκοπότηρο χρήσιμων κβαντικών υπολογιστών. Δεν είμαστε ακόμα εκεί».

Στο Bengaluru, η startup QpiAI δραστηριοποιείται επίσης στον κβαντικό υπολογιστή. Με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και πρόεδρο Δρ. Nagendra Nagaraja, η εταιρεία κατασκευάζει έναν κβαντικό υπολογιστή 25 qubit, με σχέδια να τον αποκαλύψει μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με την υπηρεσία ειδήσεων. Με χρηματοδότηση 6 εκατομμυρίων δολαρίων, η QpiAI σκοπεύει να προσφέρει την πλατφόρμα σε πελάτες μέσω υπηρεσιών cloud και συστημάτων παροχής σε κορυφαία ιδρύματα και ερευνητικές ομάδες σε όλη την Ινδία.

«Το όραμά μας είναι να ενσωματώσουμε την τεχνητή νοημοσύνη και τον κβαντικό υπολογισμό στις επιχειρήσεις», είπε ο Δρ Nagaraja στο India Today, τονίζοντας τη δυνατότητα των ινδικών εταιρειών να ανταγωνιστούν παγκοσμίως. «Όσο περισσότερες εταιρείες προηγμένης τεχνολογίας έχετε, τόσο πιο πλούσιο είναι ένα έθνος. Είναι τόσο απλό».

Η κατανομή των 6.000 crore από την National Quantum Mission — περίπου 720 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ — υπογραμμίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης σε αυτόν τον αναδυόμενο τομέα. Ενώ η επένδυση είναι σημαντική σε σχέση με την ιστορική χρηματοδότηση Ε&Α στην Ινδία, η απεραντοσύνη της κβαντικής τεχνολογίας απαιτεί εστιασμένη και στρατηγική χρήση αυτών των πόρων, σύμφωνα με το India Today. Αναμένονται πρώιμες οικονομικές επιπτώσεις σε βιομηχανίες όπως οι χημικές, οι βιοεπιστήμες, τα οικονομικά και η κινητικότητα.

Ο Δρ Nagaraja επεσήμανε αρκετούς τομείς όπου οι κβαντικοί υπολογιστές και η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα επίπεδα καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένων τομέων παγκόσμιας ανησυχίας, όπως η βιώσιμη ενέργεια και η οικονομικά αποδοτική κατασκευή.

«Αν έχουμε 300 qubits διορθωμένα με σφάλματα, τότε νομίζω ότι η επιστήμη των υλικών έχει διαταραχθεί», είπε.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube