Τελεσίγραφο από την Κυβέρνηση στην κοινοπραξία του Αφροδίτη – Διαφορετικά, θα καταγγελθεί η σύμβαση

Τελεσίγραφο από την Κυβέρνηση στην κοινοπραξία του Αφροδίτη – Διαφορετικά, θα καταγγελθεί η σύμβαση

Προβλήματα στο κοίτασμα Αφροδίτη

Χρύσανθος Μανώλη

Η ισραηλινή εταιρεία New Med, που συμμετέχει μαζί με την αμερικανική Chevron και τη Shell στη διαχείριση του κοιτάσματος Αφροδίτη, στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, ενημέρωσε πριν από λίγο το χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ ότι ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Παπαναστασίου, απέστειλε χθες 25 Αυγούστου στις τρεις εταιρείες επιστολή, με την οποία τις ενημερώνει ότι έχουν παραβιάσει όρους του συμβολαίου που υπογράφηκε (αναθεωρημένο) το 2019 και οφείλουν μέσα σε 3 μήνες να άρουν την παραβίαση της σύμβασης.

Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιεί ο κ. Παπαναστασίου, η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει το δικαίωμα να καταγγείλει την άδεια και συνεπώς να αφαιρέσει από τους εταίρους του Αφροδίτη τα δικαιώματα ως προς την εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

Πρόκειται για πολύ σοβαρή εξέλιξη, που αποκαλύπτει τις δυσκολίες συνεννόησης των δύο πλευρών για την υλοποίηση της συμφωνίας του 2019, η οποία τροποποιούσε παλαιότερη συμφωνία των δύο μερών, προς όφελος των εταιρειών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της New Med (πρώην Delek) στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, η κοινοπραξία του Αφροδίτη σκοπεύει να υποβάλει εντός των προσεχών ημερών ενημερωμένο σχέδιο ανάπτυξης («ενημερωμένο σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής») προς έγκριση από την Κυβέρνηση της Κύπρου. Αυτό το σχέδιο έχει εκπονηθεί με βάση το αρχικό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής, όπως είχε προηγουμένως εγκριθεί από την Κυπριακή Κυβέρνηση.

Η παράβαση στην οποία αναφέρεται ο υπουργός Ενέργειας πιθανό να έχει σχέση με την καθυστέρηση από πλευράς της κοινοπραξίας να προωθήσει εντός των συμφωνημένων χρονοδιαγραμμάτων τη λεπτομερή τεχνο-οικονομική μελέτη FEED, στην οποία θα στηριχθεί η μελλοντική τελική επενδυτική απόφαση (FID) για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube