Στη πρώτη δημόσια παραδοχή ότι το Κίεβο διεξάγει στρατιωτική επιχείρηση στο Κουρσκ, συνοδεύοντάς την μάλιστα με την αιτιοολόγηση ότι η Ουκρανία επιδιώκει να «μετατοπίσει τον πόλεμο» μέσα στη Ρωσία, προχώρησε το βράδυ του Σαββάτου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η εισβολή των ουκρανικών στρατευμάτων στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, που ξεκίνησε την Τρίτη και συνεχίζεται, δεν είχε μέχρι στιγμής άμεσα σχολιαστεί από το Κίεβο.

Στο καθημερινό, βραδινό τηλεοπτικό μήνυμά του ο Ζελένσκι είπε:

«Σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις, ο στρατηγός Σίρσκι (ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων) έδωσε αναφορά από το μέτωπο, για τις ενέργειές μας και τη μετατόπιση του πολέμου στο έδαφος του επιτιθέμενου (…). Η Ουκρανία αποδεικνύει ότι μπορεί να αποδώσει δικαιοσύνη και να ασκήσει την απαραίτητη πίεση: πίεση στον επιτιθέμενο», δήλωσε ο Ζελένσκι

«Είμαι ευγνώμων σε κάθε μονάδα των αμυντικών δυνάμεων που το διασφάλισε αυτό», πρόσθεσε

Ο Ζελένσκι είχε προηγουμένως αναφερθεί στην επιχείρηση, επαινώντας την ικανότητα του στρατού «να εκπλήσσει» και ευχαριστώντας τους άνδρες του στρατοού του που, όπως είπε, «αιχμαλώτισαν Ρώσους στρατιώτες για να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις».

Συνεχίζονται οι μάχες

Ρωσικές δυνάμεις μάχονται εναντίον χιλιάδων ουκρανικών δυνάμεων σε βάθος έως και 20 χλμ εντός της περιφέρειας Κουρσκ, πέμπτη μέρα μετά τη μεγαλύτερη εισβολή ουκρανικών στρατευμάτων στη ρωσική επικράτεια από το ξέσπασμα του πολέμου, στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022.

Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 76.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Eκκληση ΙΑΕΑ για αυτοσυγκράτηση

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας Rosatom συζήτησε την κατάταση στη μονάδα πυρηνικής ενέργειας στην περιοχή του Κουρσκ με την ΙΑΕΑ, μετά την εισβολή της Ουκρανίας. Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι έχει ήδη απευθύνει έκκληση να επιδειχθεί «η μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού ατυχήματος».

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, ο ρωσικός στρατός «συνεχίζει να απωθεί την απόπειρα εισβολής από τα σύνορα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων». Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν την πολεμική αεροπορία και το πυροβολικό για να πλήξουν τα στρατεύματα και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της Ουκρανίας στη ρωσική επικράτεια.

Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που δείχνουν πληρώματα αρμάτων μάχης να ανοίγουν πυρ εναντίον ουκρανικών θέσεων στην περιοχή του Κουρσκ, όπως και ένα νυχτερινό αεροπορικό πλήγμα.

Η ουκρανική επίθεση ξεκίνησε την Τρίτη το πρωί όταν μονάδες του στρατού του Κιέβου διέσχισαν τα σύνορα και διείσδυσαν στην περιοχή του Κουρσκ, προωθούμενες σε μια απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων, σύμφωνα με ανεξάρτητους αναλυτές.

(Russian Defence Ministry/REUTERS)

«Ο πόλεμος έφθασε στο σπίτι μας»

«Ο πόλεμος έφθασε στο σπίτι μας», δήλωσε χθες το απόγευμα μία γυναίκα που είχε πάει να υποδεχθεί συγγενείς της σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό της Μόσχας, στον οποίο έφθαναν τρένα που μετέφεραν ανθρώπους, οι οποίοι εγκατέλειψαν την περιοχή, μετέδωσε μία δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου από το σημείο.

Τουλάχιστον 3.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από τις ρωσικές παραμεθόριες περιοχές και επιπλέον δρομολόγια τρένων προς την πρωτεύουσα Μόσχα έχουν οριστεί για τους ανθρώπους που θέλουν να φύγουν. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, υπάρχουν τουλάχιστον 5 νεκροί και 55 τραυματίες μεταξύ των αμάχων.

Ναυτεμπορική