Συγκρατημένα αισιόδοξα μηνύματα εκπέμπονταν από ΗΠΑ και Ισραήλ μετά την ολοκλήρωση των διήμερων συνομιλιών στη Ντόχα με στόχο την κατάπαυση πυρός.

Παρά την -επιφυλακτική έως αρνητική- αντίδραση της Χαμάς, το κλίμα το βράδυ της Παρασκευής θα μπορούσε, από μια αισιόδοξη σκοπιά, να συμπυκνωθεί στις φράσεις του Τζο Μπάιντεν: «κάντε το σταυρό σας», «είμαστε πιο κοντά παρά ποτέ».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωνε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πρόκειται να ταξιδέψει στο Ισραήλ την Κυριακή «για να συνεχίσει τις εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων μέσω της πρότασης γεφύρωσης που παρουσίασαν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την υποστήριξη της Αιγύπτου και Κατάρ».

«Αυτή η πρόταση μπορεί να επιτύχει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, να εξασφαλίσει απελευθέρωση όλων των ομήρων και να διασφαλίσει τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας σε ολόκληρη τη Γάζα», αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Με νέα αντιπροσωπεία το Ισραήλ

Συμμετοχή στις διαβουλεύσεις του Καϊρου έχει ήδη δηλώσει και το Ισραήλ με σκοπό να γεφυρωθούν τα χάσματα για τη συμφωνία. Οπως μεταδίδει το ισραηλινό Channel 12 το Ισραήλ θα στείλει νέα, διαφορετική αντιπροσωπεία στο Κάιρο την Κυριακή για να προσπαθήσει να κλείσει τα κενά που απομένουν στις συνομιλίες σχετικά με τους ομήρους.

Νέα αμερικανική πρόταση

Οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα φέρεται ότι θα επανεκινήσουν γύρω από τη νέα αμερικανική πρόταση, όπως τονίζει το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν σήμερα οι μεσολαβήτριες χώρες (ΗΠΑ, Αίγυπτος και Κατάρ).

Οι μεσολαβήτριες τρεις χώρες εκτίμησαν ότι οι δύο ημέρες συνομιλιών στη Ντόχα ήταν «εποικοδομητικές» και διεξήχθησαν σε «θετική ατμόσφαιρα».

Η νέα αμερικανική πρόταση βασίζεται στον οδικό χάρτη που παρουσίασε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στα τέλη Μαΐου, και προβλέπει τρεις φάσεις για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την απελευθέρωση των ομήρων που απήχθησαν κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

«Ανώτεροι αξιωματούχοι των κυβερνήσεών μας πρόκειται να συναντηθούν στο Κάιρο πριν από το τέλος της επόμενης εβδομάδας με στόχο την επίτευξη συμφωνίας», υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν.

«Ο δρόμος έχει πλέον ανοίξει για ένα τέτοιο αποτέλεσμα προκειμένου να σωθούν ζωές, να ανακουφιστεί ο πληθυσμός της Γάζας και να μειωθούν οι περιφερειακές εντάσεις», τόνισαν οι τρεις χώρες.

Χαμάς: Εσφαλμένα θετική ατμόσφαιρα

Η Χαμάς απέρριπτεε τους «νέους ισραηλινούς όρους», όπως δήλωναν στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο στελέχη του παλαιστινιακού κινήματος.

Οι -κατά τη Χαμάς- «νέοι» ισραηλινοί όροι περιλαμβάνουν διατήρηση δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους του ισλαμιστικού κινήματος που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Δεν θα δεχθούμε τίποτα λιγότερο από μια πλήρη κατάπαυση του πυρός, μια πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας και την επιστροφή των εκτοπισμένων, μια συμφωνία ανταλλαγής ομήρων για κρατούμενους», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Σαμί Αμπού Ζούχι, μιλώντας στο Reuters, κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μια «εσφαλμένη θετική ατμόσφαιρα», αλλά δεν έχει καμία πραγματική πρόθεση να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα και προσπαθεί μόνο να κερδίσει χρόνο.

Μπάιντεν: «Πιο κοντά παρά ποτέ»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι «είμαστε πιο κοντά από ποτέ» σε μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα «αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί», καθώς οι διήμερες διαπραγματεύσεις στην Ντόχα διεκόπησαν μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

«Δεν θέλω να το γρουσουζέψω… μπορεί να έχουμε κάτι. Αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί», τόνισε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

«Είμαστε πολύ, πολύ πιο κοντά από ό,τι πριν από τρεις μέρες. Γι’ αυτό, κάντε το σταυρό σας», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του το Ισραήλ τόνισε ότι η πίεση από διεθνείς μεσολαβητές και τις ΗΠΑ θα οδηγήσουν την Χαμάς να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός για τη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων που προτάθηκε στις 27 Μαΐου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Το Ισραήλ εκτιμά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των μεσολαβητών να αποτρέψουν τη Χαμάς από την άρνησή της να αποδεχθεί μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αίγυπτος: Κάνουμε τα πάντα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας είναι το «κλειδί» για να αποφευχθεί ένας «ολοκληρωτικός πόλεμος» στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η Αίγυπτος «κάνει τα πάντα για να φτάσουμε γρήγορα σε μια συμφωνία που θα οδηγήσει στην άμεση κατάπαυση του πυρός, θα βάλει τέλος στους σκοτωμούς των αμάχων και θα οδηγήσει στην ανταλλαγή κρατουμένων με ομήρους», είπε ο Μπαντρ Αμπντελάτι μετά τη συνάντηση που είχε με τον Λιβανέζο ομόλογό του, τον Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ. «Είναι το κλειδί για την αρχή (εξεύρεσης) μιας λύσης στην περιοχή» και για να μην οδηγηθεί η Μέση Ανατολή «σε ολοκληρωτικό πόλεμο», πρόσθεσε.

Τα αγκάθια

Σύμφωνα με Reuters, τα βασικά σημεία που παραμένουν «αγκάθια» ώστε να επιτευχθεί μία συμφωνία στον παλαιστινιακό θύλακα, έχουν να κάνουν με:

  • Την επιμονή του Ισραήλ ότι η εκεχειρία είναι δυνατή μόνο εάν καταστραφεί η Χαμάς
  • Τη θέση της Χαμάς που λέει ότι θα δεχτεί μόνο μια μόνιμη και όχι προσωρινή κατάπαυση του πυρός
  • Την χρονική διαδοχή των διευεθετήσεων
  • Τον αριθμό και την ταυτότητα των Παλαιστινίων αιχμαλώτων που θα απελευθερωθούν μαζί με Ισραηλινούς ομήρους
  • Τον έλεγχο στα σύνορα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου
  • Την ελεύθερη κυκλοφορία των Παλαιστινίων εντός της Γάζας

Ναυτεμπορική