Αναφέρονται ως swing ή battleground states. Είναι οι Πολιτείες των ΗΠΑ που παρουσιάζουν το πιο ευμετάβλητο και ρευστό εκλογικό αποτέλεσμα, αυτές που μέχρις ότου καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος, είναι αμφίρροπο εάν θα βαφούν κόκκινες (Ρεπουμπλικανοί) ή μπλε (Δημοκρατικοί).

Aυτός είναι και ο λόγος που συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον από τους δημοσκόπους που μελετούν τις αμερικανικές εκλογές, ενίοτε δυσανάλογο προς την πραγματική πολιτική τους αξία.

Γενικά αποδεκτός ορισμός για το τι καθιστά μια Πολιτεία ως κρίσιμη, ρευστήαμφίρροπη και ευμετάβλητη, δηλαδή swing, δεν υπάρχει.

Πολύ γενικά, ωστόσο, μπορούμε να τις ορίσουμε έτσι εάν πληρούν δύο χαρακτηριστικά:

  • Πρώτον, μικρή διαφορά εκτιμώμενης ψήφου.
  • Δεύτερον, έντονη εναλλαγή νικητών στο πέρασμα του χρόνου.

Ας δούμε τα στοιχεία:

  • Από το 1992 έως σήμερα, 30 Πολιτείες άλλαξαν χρώμα από τη μία εκλογή στην επόμενη, τουλάχιστον μία φορά.
  • Και από τo 1992 επίσης έως σήμερα, 26 Πολιτείες κρίθηκαν με διαφορά μικρότερη των τριών μονάδων.

Ποιες Πολιτείες είναι «ταλαντευόμενες» στις εκλογές του Νομεβρίου;

Οι Πολιτείες που ψήφισαν τον σημερινό (και απερχόμενο ) Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν το 2020 αλλά είχαν ψηφίσει τον Ντόναλντ Τραμπ το 2016 συχνά επισημαίνονται ως swing states.

Είναι οι εξής:

  • Αριζόνα,
  • Τζόρτζια,
  • Μίσιγκαν,
  • Πενσυλβάνια και
  • Ουισκόνσιν.

Το 2020, συνολικά επτά Πολιτείες κρίθηκαν με διαφορά τριών ποσοστιαίων μονάδων ή και λιγότερο.

Είναι οι πέντε προαναφερθείσες μαζί με τις:

  • Βόρεια Καρολίνα
  • Νεβάδα.

Σύνολο επτά. Αυτές θεβρούνται και οι πιο κρίσιμες της επερχόμενης αναμέτρησης.

Τις βλέπουμε και στον πίνακα.

Ποιές Πολιτείες υπήρξαν ιστορικά «swing states»;

Από τις οκτώ προηγούμενες προεδρικές εκλογές, οι εκλογές του 1992 ήταν εκείνες με τον μεγαλύτερο αριθμό Πολιτειών που άλλαξαν χρώμα. Συνολικά 22 πολιτείες ανετράπησαν από εκλογές του 1988.

Γι’ αυτό και το 1992 συχνά αναφέρεται ως έτος αναδιάταξης, καθώς η νίκη του Μπιλ Κλίντον επί του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου, μετέστρεψε πολλές πολιτείες που ψήφιζαν ιστορικά Ρεπουμπλικανούς (συμπεριλαμβανομένων των Καλιφόρνια, Κολοράντο, Μέριλαντ) σε πολιτείες που θα ψήφιζαν σταθερά υπέρ των Δημοκρατικών για ολόκληρη την επόμενη δεκαετία.

Οι Πολιτείες που ψηφίζουν σταθερά ένα κόμμα

Από τις εκλογές του 1988 έως σήμερα υπάρχουν 20 πολιτείες και η Ουάσιγκτον, DC που ψηφίζουν σταθερά για το ίδιο κόμμα σε κάθε προεδρική εκλογή.

Από αυτές τις 20 πολιτείες, μόνο τρεις – η Μινεσότα το 2016 και το 2000, το Όρεγκον το 2000 και η Ουάσιγκτον το 1988 – είχαν οριακές αναμετρήσεις.

Επτά πολιτείες και η Ουάσιγκτον, DC ψηφίζουν σταθερά από το 1988 για τον προεδρικό υποψήφιο των Δημοκρατικών, ενώ οι υπόλοιπες 13 Πολιτείες ψηφίζουν σταθερά τον προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων.

Άλλες οκτώ πολιτείες άλλαξαν κομματική ευθυγράμμιση από το 1988 στο 1992, αλλά έκτοτε ψήφισαν για το ίδιο κόμμα σε κάθε εκλογές.

Και αυτές που δείχνουν συχνότερα τον νικητή

Και πάμε στο καλύτερο. Οι ευμετάβλητες, ταλαντευόμενες Πολιτείες τείνουν επίσης να είναι και οι καλύτεροι προγνωστικοί δείκτες του τελικού νικητή των εκλογών.

Η Φλόριντα, επί παραδείγματι, ήταν η αποφασιστική Πολιτεία στις εκλογές του 2000, αλλά πολλές ακόμη υπήρξαν επίσης αξιόπιστοι μάρτυρες του τελικού εκλογικού αποτελέσματος.

Στις τελευταίες εννέα εκλογές, η Νεβάδα και το Οχάιο έπεσαν μέσα στο τελικό αποτέλεσμα των εκλογών τις οκτώ φορές.

Οπότε τη βραδιά των αμερικανικών εκλογών, ρίξτε μια παραπάνω ματιά σε αυτές τις δύο.

Πηγή: Ναυτεμπορική